Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για επάρκεια ρεύματος σε Κρήτη και τουριστικά νησιά
Σχέδιο για την ενέργεια στα νησιά
Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με πετρέλαιο στην Κρήτη έως ότου ολοκληρωθούν οι διασυνδέσεις
Έκτακτο σχέδιο για την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών της Κρήτης και άλλων μεγάλων νησιών ενεργοποιεί από φέτος η κυβέρνηση, προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος ελλείψεων σε ρεύμα και πιθανών μπλακ άουτ, έως ότου ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα διασυνδέσεων με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ενέργειας.
Ειδικά για την Κρήτη, όπου η κατανάλωση τους καλοκαιρινούς μήνες ανεβαίνει κατακόρυφα λόγω του τουρισμού, ανοίγει ο δρόμος με νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό ώστε η ΔΕΗ να θέσει σε λειτουργία υφιστάμενες πετρελαϊκές μονάδες αλλά και να μεταφέρει νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με συμβατικά καύσιμα ή ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη.
Για το νησί βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγάλο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αττική μέσω υποβρύχιου καλωδίου που θα κοστίσει περί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, αλλά δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2025, ενώ ακόμη και μετά την ένταξη λειτουργίας του στο νησί θα χρειαστεί να υπάρχουν εγκατεστημένες εφεδρικές μονάδες ώστε να μπαίνουν μπροστά σε περίπτωση βλαβών.
Παρότι τόσο η ΔΕΗ όσο και η εταιρεία ΗΡΩΝ του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν έχουν επιβεβαιώσει τις σχετικές πληροφορίες για υπογραφή μεταξύ τους συμφωνίας, εντούτοις θεωρείται πλέον πολύ πιθανό σενάριο να υλοποιηθεί το σχέδιο μεταφοράς στην Κρήτη της μονάδας «ΗΡΩΝ 1» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η «ΗΡΩΝ 1» αποτελείται από τρεις αεροστροβιλικές μονάδες συνολικής ισχύος 147 MW και η λειτουργία της θα μπορούσε να καλύψει άμεσα το μεγαλύτερο μέρος των πρόσθετων ενεργειακών αναγκών του νησιού, που για το 2024 εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 190 MW.