ΓΕΕΘΑ: Υπεγράφη το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου για το 2024 (Εικόνες)
Τι περιλαμβάνει
Από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχο Βασίλειο Τσάμη και τον Chief of Strategic Planning Branch του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Brigadier General Mohamed Saad Al Bayomi
Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 υπεγράφη στο Κάιρο της Αιγύπτου το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας - Αιγύπτου» (Military Cooperation Program) για το έτος 2024 από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχο Βασίλειο Τσάμη και τον Chief of Strategic Planning Branch του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Brigadier General Mohamed Saad Al Bayomi.
Το εν λόγω ΠΣΣ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
- Συμμετοχή σε διακλαδικές ασκήσεις, όπως και σε αντίστοιχες των επιμέρους Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
- Συνεκπαιδεύσεις Ειδικών Δυνάμεων - Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.
- Συνεκπαιδεύσεις σε αντικείμενα Κυβερνοασφάλειας.
- Συμμετοχή των Ελληνικών ΕΔ σε εκπαιδεύσεις στον εξομοιωτή ελεύθερης πτώσης (αεροσήραγγα) στην Αίγυπτο.
- Συμμετοχή των Αιγυπτιακών ΕΔ σε εκπαιδεύσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής/NATO Maritime Interdiction Operational Training Center (ΚΕΝΑΠ/NMIOTC).
- Συμμετοχή των Αιγυπτιακών ΕΔ σε εκπαιδεύσεις σε εξομοιωτές πτήσης ελικόπτερου CH-47D (CHINOOK), καθώς και μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000 και F-16.
- Συμμετοχή των Αιγυπτιακών ΕΔ σε εκπαιδεύσεις επί αντικειμένων κατάδειξης από Ελεγκτές Τερματικής Καθοδήγησης (Joint Terminal Attack Controller - JTAC).
- Ανταλλαγή προσωπικού και επισκέψεων σε σχολές και πολυεθνικά σχολεία.
- Επιτελικές συναντήσεις και συνομιλίες για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Με την υπογραφή του Προγράμματος επιβεβαιώνεται η διαρκώς αναβαθμιζόμενη Στρατιωτική Συνεργασία μεταξύ των 2 χωρών, ισχυροποιούνται περαιτέρω οι δεσμοί των ΕΔ τους και παράλληλα διευρύνεται η διαλειτουργικότητά τους, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ρόλου που διαδραματίζουν η Ελλάδα και η Αίγυπτος ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.