Γιατί σείεται η Κεφαλονιά: Οι επιστήµονες δείχνουν καθησυχαστικοί παρά τις 100 µικροδονήσεις µε το ίδιο επίκεντρο µέσα σε τριάντα ώρες
Τι λέει ο καθηγητής Σεισµολογίας Άκης Τσελέντης
Οι σεισµοί µπορεί να ήταν µικρής έντασης, ωστόσο, είναι πάρα πολλοί και όλοι έχουν επίκεντρο περίπου την ίδια περιοχή, δηλαδή το βόρειο τµήµα της Κεφαλονιάς.
Το σεισµικό µπαράζ του τελευταίου 24ώρου στην Κεφαλονιά έχει µπει στο «µικροσκόπιο» των επιστηµόνων, οι οποίοι συλλέγουν στοιχεία για να αξιολογήσουν το φαινόµενο. Τα ξηµερώµατα της ∆ευτέρας σηµειώθηκαν ακόµα δύο ασθενείς σεισµικές δονήσεις µε µέγεθος 3,5 και 3,3 Ρίχτερ κοντά στις βόρειες ακτές του νησιού. Οι σεισµοί, που ξεκίνησαν στις 27 Φεβρουαρίου, µπορεί να ήταν µικρής έντασης, µε ισχυρότερους έναν 3,7 και έναν 3,5 Ρίχτερ, ωστόσο, είναι πάρα πολλοί (100 δονήσεις µέσα σε 30 ώρες) και όλοι έχουν επίκεντρο περίπου την ίδια περιοχή, δηλαδή το βόρειο τµήµα του νησιού. Παρ’ όλα αυτά, στην παρούσα φάση οι σεισµολόγοι εµφανίζονται καθησυχαστικοί, τονίζοντας βέβαια ότι είναι ακόµη νωρίς, συγκλίνοντας στο σενάριο ότι πρόκειται για µία σµηνοσειρά (δηλαδή σχετικώς µικρά µεγέθη που είναι περίπου ίδια µεταξύ τους 3,5, 3,4, 3,3 Ρίχτερ, όπως είναι η τρέχουσα περίπτωση). Το κακό σενάριο, δηλαδή όλη αυτή η δραστηριότητα να είναι προσεισµική, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
Διαβάστε ακόμα: Κεφαλονιά: Μπαράζ σεισμικών δονήσεων - Ακόμα δύο σημειώθηκαν τα ξημερώματα
Ο καθηγητής Σεισµολογίας Άκης Τσελέντης
Ο διευθυντής του Γεωδυναµικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισµολογίας Άκης Τσελέντης, ανέφερε πως υπάρχει µια «πολύ έντονη µικροσεισµική δράση βόρεια της Άσσου». Σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Τσελέντης παρουσιάζει το ρήγµα που επηρεάζεται από τις δονήσεις αυτές εξηγώντας ότι «δεν έχει σχέση µε το µεγάλο ρήγµα που περνά παράλληλα προς την Παλική (που µας έδωσε τον µεγάλο σεισµό του Ληξουρίου)». Όπως διευκρινίζει «το ρήγµα αυτό συνεχίζει ΒΑ περνώντας από της δυτικές ακτές της Λευκάδας», για να συµπληρώσει: «Το φαινόµενο θα συνεχιστεί αρκετές ηµέρες, λόγω του µικρού εστιακού βάθους οι σεισµοί αυτοί θα γίνονται αρκετά αισθητοί. Το παρακολουθούµε µήπως υπάρξει µετατόπιση της µικροσεισµικής δράσης προς τη µεγάλη ρηξιγενή ζώνη που προανέφερα». Από τη δική του πλευρά, ο σεισµολόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναµικού Ινστιτούτου, Γεράσιµος Παπαδόπουλος, εµφανίζεται καθησυχαστικός αλλά υπογραµµίζει ότι απαιτείται συνεχής επαναξιολόγηση: «Προς το παρόν δεν διαβλέπω ιδιαίτερο κίνδυνο, αλλά από δω και πέρα απαιτείται συνεχής επαναξιολόγηση καθώς θα προκύπτουν νέα δεδοµένα».
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή