Μέσα από το μικροσκοπικό διαμέρισμά της στην Αθήνα, η κυρία Ιωάννα Ματσούκα, που πλέον είναι 93 ετών, έχει πλέξει χιλιάδες κασκόλ σε έντονα χρώματα για παιδιά που το έχουν ανάγκη και τα στέλνει από την Ελλάδα μέχρι και την Ουκρανία και δεν σκοπεύει να τα παρατήσει σύντομα.

«Μέχρι να πεθάνω, θα πλέκω» λέει η Ιωάννα Ματσούκα, μιλώντας στο Reuters. Οι βελόνες πλεξίματός της περνούσαν ανάμεσα από τα έμπειρα δάχτυλά της, με τα νύχια της βαμμένα κόκκινα, καθώς μιλούσε στο πρακτορείο. «Μου φέρνει χαρά να τα μοιράζομαι», πρόσθεσε.

Η ιστορία της 93χρονης γιαγιάς

Από τότε που ήταν μικρή, μεγαλώνοντας στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, είχε μια κλίση στην προσφορά και τη δημιουργία. Όταν μετακόμισε στην Αθήνα με τον σύζυγό της και έκανε οικογένεια, παρέμεινε ένας πολύ δυναμικός άνθρωπος, που διαρκώς καταπιανόταν με κάτι και πρόσφερε στη γειτονιά.

Από τότε που ξεκίνησε το πλέξιμο, τη δεκαετία του 1990, η κυρία Ματσούκα έχει φτιάξει πάνω από 3.000 κασκόλ, σύμφωνα με τις κόρες της.

«Στο διάδρομο, δίπλα στην πόρτα, σακούλες είναι γεμάτες με τις τελευταίες της δημιουργίες, που περιμένουν το νέο τους σπίτι» αναφέρει το Reuters, καθώς ξεδιπλώνει την ιστορία της Ελληνίδας γιαγιάς. Μια πλεκτή κουβέρτα με patchwork είναι ριγμένη πάνω από τον καναπέ όπου περνά τις μέρες της, πλέκοντας.

2_2401-scaled_jpg

Η ιστορία των κασκόλ της 93χρονης γιαγιάς

Στην αρχή χάριζε τα κασκόλ σε φίλους. Καθώς το απόθεμα μεγάλωνε, δωρίστηκαν σε παιδικά καταφύγια σε όλη την Ελλάδα. Στη συνέχεια, μέσω γνωστών, έφτασαν σε παιδιά στη Βοσνία και την Ουκρανία. Η τελευταία παρτίδα με 70 κασκόλ πήγε σε καταυλισμό προσφύγων κοντά στην Αθήνα, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Το ότι τα χαρίζουμε της δίνει δύναμη» είπε η κόρη της, Αγγελική, στο πρακτορείο Reuters. Η μητέρα της λαμβάνει αναρίθμητες ζωγραφιές και e-mail από παιδιά όλα αυτά τα χρόνια: «Ευχαριστώ, να είσαι καλά, συνέχισε. Έδωσες χαρά στα παιδιά, έδωσες χαρά στους ανθρώπους… Αυτή είναι η μόνη της ανταμοιβή: ένα γράμμα, λίγες λέξεις», τόνισε.

kaskol-iwanna2_jpg

Η 93χρονη γιαγιά πλέκει ένα κασκόλ την ημέρα, τώρα με μικρές ατέλειες. Η όρασή της είναι μειωμένη και υποφέρει από κρίσεις έντονου πόνου στο πρόσωπο, μια κατάσταση γνωστή ως νευραλγία του τριδύμου. Η Αγγελική λέει, όμως, ότι η μητέρα της είναι παράδειγμα ανθεκτικότητας και αισιοδοξίας.

Η Ιωάννα Ματσούκα ξυπνάει κάθε πρωί, πίνει ένα ποτήρι γάλα, βάζει τα μαργαριταρένια σκουλαρίκια της και πιάνει δουλειά. Κάνει ένα διάλειμμα για μεσημεριανό, παίρνει έναν υπνάκο και μετά πλέκει με κόπο μέχρι τη νύχτα.

Μπορεί να βρήκε ακόμη και το μυστικό της μακροζωίας σε αυτό, όπως λέει η ίδια. «Είναι η ευτυχία που παίρνω δίνοντας» είπε, καθισμένη δίπλα σε μια μεγάλη μπλε τσάντα γεμάτη με πολύχρωμα νήματα.

«Θέλω τα παιδιά να νιώσουν χαρά με τα χρώματα των κασκόλ μου» είχε πει παλιότερα στο UNHCR.

 
Φωτογραφίες από UNHCR