Εκατό νέα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης ανηλίκων πρόκειται να λειτουργήσουν σύντομα σε ολόκληρη τη χώρα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίζονται έγκαιρα τα ολοένα και αυξανόμενα φαινόμενα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αποφάσισε να δώσει ένα τέλος στην καθυστέρηση που παρατηρείται σε επίπεδο καταγγελίας των θυμάτων αλλά και πρόληψης σε τέτοιου είδους περιστατικά και για τον λόγο αυτό σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν σταδιακά να λειτουργούν ειδικά στελεχωμένα τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για συνολικά 100 τμήματα που θα στελεχώνονται από άνδρες και γυναίκες, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι θα ενημερωθούν για τους τρόπους προσέγγισης των θυμάτων, για το πώς μπορούν να τους παρέχουν σαφείς πληροφορίες και στήριξη, αλλά και για το πώς θα πρέπει να συλλέγουν τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να ενημερώνονται σωστά οι εισαγγελικές Αρχές, με κύριο γνώμονα την προστασία των θυμάτων.

Αύξηση στα περιστατικά βίας κατά ανήλικων 

Ως προς τα κρούσματα βίας ανάμεσα σε ανηλίκους με κακοποιητικές ή και εκδικητικές συμπεριφορές, αυτά αποτελούν ένα πρόβλημα για το οποίο σε διεθνές επίπεδο δεν έχει βρεθεί, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, μια λύση. Τα τμήματα για την παιδική βία σε συνδυασμό με το «κουμπί πανικού» για τους ανηλίκους είναι τα «όπλα» που προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να βάλει ένα «φρένο» στα διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο το 2023 τις ελληνικές υπηρεσίες απασχόλησαν συνολικά 10.700 υποθέσεις. Δηλαδή, με απλά λόγια, 891 περιστατικά κάθε μήνα. Αριθμός πραγματικά εξωπραγματικός, που δείχνει το πόσο ανεξέλεγκτη είναι η βία που δέχονται καθημερινά ανήλικα παιδιά όλων των ηλικιών, κυρίως από 11 ετών και άνω. Οι εντολές του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προς τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. είναι ξεκάθαρες: χαρτογράφηση των επικίνδυνων περιοχών, συχνές περιπολίες από νέες ομάδες άοπλων αστυνομικών, κυρίως γυναικών, ενεργοποίηση του «panic button» και στελεχωμένα τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα για τη γρήγορη καταγραφή των καταγγελιών, δημιουργία βάσης δεδομένων παραβατών και συνεχόμενη ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών για το πού μετατοπίζονται τα περιστατικά βίας. Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στους ανηλίκους, όπως εκτιμά ο υπουργός.

Γρηγορότερα αντανακλαστικά

Ως προς το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο επίσης δείχνει ανοδική πορεία από την περίοδο της καραντίνας λόγω Covid-19 και έπειτα, στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός έχει ζητήσει γρηγορότερα αντανακλαστικά από τα αρμόδια τμήματα. Πολλές γυναίκες δεν καταφέρνουν να καταγγείλουν έγκαιρα τις επιθέσεις σε βάρος τους, κυρίως διότι ο χρόνος που βρίσκονται μόνες τους χωρίς τον... νταή σύντροφο ή σύζυγο είναι απειροελάχιστος. Πρέπει η ανταπόκριση να είναι άμεση, τονίζεται από το υπουργείο, το οποίο, με τη σύσταση των ειδικών γραφείων καταγραφής και αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, στοχεύει στη διευκόλυνση της καταγγελίας από τα θύματα. Οι γυναίκες και τα παιδιά θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς, με τη βοήθεια του «panic button», που ήδη έχει ξεκινήσει να λειτουργεί, αλλά και σε συνδυασμό με τα ειδικά τμήματα που θα ανοίξουν σε 100 διαφορετικές περιοχές της χώρας, θα μπορούν άμεσα να καταγγέλλουν τον δράστη. Η πρόθεση του υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ήταν ξεκάθαρη και προς αυτή την κατεύθυνση, αφού δεν γίνεται να χάνονται ανθρώπινες ζωές χωρίς να έχουν προλάβει να δράσουν οι Αρχές, όπου αυτό, φυσικά, είναι εφικτό. Η στελέχωση των 100 αυτών τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας και καταπολέμησης της βίας μεταξύ ανηλίκων θα γίνει είτε με γυναίκες και άνδρες αστυνομικούς που έχουν μια πρώτη εμπειρία σε τμήματα ασφαλείας είτε με αστυνομικούς που θα ενημερωθούν για τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν ώστε να προστατεύουν ουσιαστικά τα θύματα. Ηδη υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τις εισαγγελίες της χώρας, προκειμένου να υπάρχει άμεση ενημέρωση για τυχόν περιστατικά τα οποία θα χρήζουν κινητοποίησης των αρμοδίων ώστε να εκδίδονται άμεσα εντάλματα σύλληψης. Οι ποινές, έτσι και αλλιώς, έχουν αυστηροποιηθεί για όσους κακοποιούν άλλα μέλη της οικογένειάς τους, είτε αυτά είναι παιδιά είτε ενήλικες.

Σύμφωνα με μια πρόχειρη εκτίμηση των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., τα τμήματα αυτά θα χρειαστούν το λιγότερο 500 άτομα, τα οποία αναζητούνται ήδη από τις αρμόδιες Αρχές. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Δημήτρης Μάλλιος, γνωρίζουν πως στόχος είναι η πρόληψη του φαινομένου. Ωστόσο, χρειάζεται και η κινητοποίηση άλλων, συναρμόδιων υπουργείων.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»