Θρίλερ στην Πάτρα με θάνατο βρέφους: “Σύνδρομο Αιφνιδίου” ή ασυμπτωματικός ιός; – Τι λένε οι γιατροί
Θάνατος βρέφους
Πού οφείλεται ο θάνατος του μόλις 2,5 μηνών βρέφους στην Πάτρα
Συγκλόνισε την τοπική κοινωνία της Πάτρας ο θάνατος ενός βρέφους μόλις 2,5 ετών. Ωστόσο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι οι γιατροί θέλουν να εξετάσουν τα αίτια του θανάτου του για να διαπιστώσουν εάν το άτυχο βρέφος έχασε την ζωή του από το Σύνδρομο του Αιφνιδίου Θανάτου ή από κάποιον ιό χωρίς συμπτώματα. Σημειώνεται ότι οι συντονισμένες προσπάθειες των ιατρικών ομάδων του ΠΓΝΠ, όπου μεταφέρθηκε από τους γονείς του το βρέφος, δεν στάθηκαν ικανές να το κρατήσουν στη ζωή.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο pelop.gr, ο καθηγητής και διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Γαβριήλ Δημητρίου: «Από ιατρικής πλευράς έγιναν τα πάντα. Παρότι έγιναν μέσα σε λίγες ώρες δύο προσπάθειες ανάταξης, χρησιμοποιήθηκε απινιδωτής μετά την κοιλιακή μαρμαρυγή που εμφάνισε κι έγινε και διασωλήνωση, το βρέφος δεν τα κατάφερε» .
Όπως πρόσθεσε στη συνέχεια: «έγινε νεκροτομή και θα σταλούν ιστοί για να διαπιστωθεί μήπως το βρέφος έφερε κάποιον ασυμπτωματικό ιό που του προκάλεσε τον θάνατο, καθώς δεν είχε διαγνωστεί κανένα πρόβλημα». Αυτό διαβεβαιώνουν και οι άτυχοι γονείς του βρέφους που είναι γνωστοί και αγαπητοί επιχειρηματίες της πόλης.
Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, το μωρό το είχε ταΐσει η μητέρα και το είχε βάλει για ύπνο στην κούνια του. Ξαφνικά μέσα στο βράδυ το κλάμα του ξύπνησε τους γονείς, οι οποίοι έσπευσαν στην κούνια του και είδαν ότι το παιδί τους δεν ήταν καλά. Το μετέφεραν άμεσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι δεν είχε καν σφίξεις. Έτσι ξεκίνησαν τη διαδικασία της ανάταξης. Κατάφεραν να το επαναφέρουν. Ακολούθως έκανε κοιλιακή μαρμαρυγή και με τη χρήση απινιδωτή πέτυχαν την ανάταξή του, η οποία όμως δεν κράτησε για πολύ, καθώς μέσα σε λίγα λεπτά εξέπνευσε.
«Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων, αλλά όπως φαίνεται πρόκειται για Σύνδρομο Αιφνιδίου Βρεφικού Θανάτου» μας ανέφερε ο κ. Δημητρίου.
Εξηγεί ότι το Σύνδρομο που αφορά βρέφη μεγαλύτερα του μήνα, συχνότερα 2 με 3 μηνών, μπορεί όμως να συμβεί και σε νεογνό ή ακόμα και σε βρέφος 1ου έτους, δεν έχει αιτιολογία και δεν συνδέεται με κάποιο εντοπισμένο ιατρικό εύρημα