Αγία Υπομονή: Πότε είναι η γιορτή της το 2024 - Γιορτάζει δύο φορές τον χρόνο
Ποια ήταν η Αγία Υπομονή
Η εκκλησία μας τιμά την Αγία Υπομονή, την αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, που έγινε μοναχή
Σήμερα, 13 Μαρτίου τιμάται η μνήμη της Αγίας Υπομονής. Ωστόσο, η Αγία Υπομονή γιορτάζει δύο φορές τον χρόνο.
Η πρώτη γιορτή είναι στις 13 Μαρτίου και η δεύτερη στις 29 του Μάη.
Ποια ήταν η Αγία Υπομονή
Η Αγία Υπομονή, κατά κόσμον Ελένη Δραγάση, και αργότερα, ως σύζυγος του Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγου, «Ελένη η εν Χριστώ τω Θεώ αυγούστα και αυτοκρατόρισσα των Ρωμαίων η Παλαιολογίνα», γεννήθηκε το 1372 στη Σερβία κι ήταν κόρη Σέρβου δεσπότη, απόγονου του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγου.
Η Υπομονή, παντρεύτηκε αυτοκράτορα, το 1392 και απέκτησε εννιά παιδιά. Έχασαν όμως τρία από επιδημία το 1399.
Για την Οσία Υπομονή ο Θεός ευδόκησε να μην ζήσει τις τελευταίες τραγικές στιγμές της αυτοκρατορίας.
Πέθανε στις 13 Μαρτίου 1450 μ.Χ., έχοντας διανύσει 35 χρόνια ως αυτοκρατόρισσα και 25 ως ταπεινή μοναχή.
Ο σύγχρονός της διάκονος Ιωάννης Ευγενικός, αδελφός του Μάρκου του Ευγενικού Αρχιεπισκόπου Εφέσου, στον Παραμυθητικό του Λόγο προς τον Κων/νον Παλαιολόγον επί τη κοιμήσει της Μητρός του αγίας Υπομονής συνοψίζει:
«Ως προς δε την αοίδιμον, εκείνην Δέσποινα Μητέρα σου, τα πάντα εν όσω ζούσε, ήσαν εξαίρετα, η πίστις, τα έργα, το γένος, ο τρόπος, ο βίος, ο λόγος και όλα μαζί ήσαν σεμνά και επάξια της θείας τιμής και, όπως έζησε μέτοχος της θείας Προνοίας, έτσι και ετελεύτησεν».
Η «Αγία Δέσποινα», όπως την ονομάζει ο Γεώργιος Φραντζής, συνέδεσε την έννοια του μοναχικού της ονόματος (Υπομονή) με τον τρόπον αντιμετωπίσεως και των ευτυχών στιγμών και των απείρων δυσκολιών της όλης ζωής της. Υπομονή κατά βίον, πράξιν και μοναχικό όνομα. «Τη υπομονή αυτής εκτήσατο την ψυχήν αυτής».
Ἀπολυτίκιον Ὁσίας Ὑπομονής
Ἦχος πλ. α’ – Τόν συνάναρχον Λόγον
Τήν κλεινήν βασιλίδα ἐγκωμιάσωμεν, Ὑπομονήν τἠν Ὁσίαν, περιστεράν εὐλαβή ἐκ τοῦ κόσμου πετασθείσαν τῆς συγχύσεως πρός τάς σκηνάς τοῦ οὐρανοῦ, ἐν ἀγάπῃ ἀκλινεί, ἀσκήσει καί ταπεινώσει βοώντες, θραύσον, λιταῖς σου ἡμῶν δεσμούς ἀνόμους, ἄνασσα.