Όλο το σχέδιο για την Visa Express σε Τούρκους πολίτες - Πώς θα λειτουργεί και ποια τα οφέλη που προσδοκά η ελληνική πλευρά
Visa Express
H συμφωνία για την Visa Express σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί σε πέντε νησιά που διαθέτουν υποδομές
Tην περασµένη ∆ευτέρα, οι υφυπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας συναντήθηκαν στην Άγκυρα. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακσαπάρ συνοµίλησαν στο πλαίσιο του Πολιτικού ∆ιαλόγου, µε στόχο κυρίως να προετοιµάσουν τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον Ταγίπ Ερντογάν, που θα γίνει το πρώτο δεκαήµερο του Μαΐου. Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», οι δύο υφυπουργοί συζήτησαν ακροθιγώς και τα «δύσκολα», χωρίς να µπουν στα βαθιά της διµερούς διαφοράς. Αρκετή ώρα αφιέρωσαν στη συνεργασία επί του Μεταναστευτικού, στην καταπολέµηση των κυκλωµάτων των διακινητών και στη λεγόµενη Visa express που θα παίρνουν οι Τούρκοι πολίτες µόλις φτάνουν σε δέκα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Τα «Π» αποκαλύπτουν σε τι στάδιο βρίσκονται οι προετοιµασίες για την υλοποίηση του εγχειρήµατος και πώς αυτό θα λειτουργήσει στην πράξη.
Η προετοιμασία
Μία ηµέρα πριν από τις τουρκικές δηµοτικές εκλογές (31/03), δηλαδή στις 30 Μαρτίου, θα γίνει η αρχή. Τούρκοι πολίτες, µε το που θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά, θα παίρνουν από τις Αρχές που θα βρίσκονται στο λιµάνι µια σφραγίδα. Η βίζα θα έχει επταήµερη διάρκεια. Σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες της εφηµερίδας µας, από τις 7 ∆εκεµβρίου, ηµέρα που διεξήχθη το Ανώτατο Συµβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στην Αθήνα, παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν, οπότε και ελήφθη η σχετική απόφαση, µέχρι και σήµερα οι ελληνικές Αρχές προετοιµάζουν τη σωστή λειτουργία του όλου εγχειρήµατος. Οπως εξηγούσαν αρµόδιες πηγές στα «Π», συνεργάζονται αθόρυβα τα υπουργεία Μετανάστευσης, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ακόµα και το Οικονοµικών, διότι όλα εµπλέκονται. Είναι µια σύνθετη άσκηση. Θα έχει ρόλο το Τελωνείο, µέχρι και η Αστυνοµία. Κι αυτό γιατί η διαδικασία δεν θα στερείται αστυνοµικής επιτήρησης. Πάλι θα παρέχεται βίζα, πάλι θα γίνεται ενδελεχής έλεγχος, απλώς θα γίνεται επιτόπου στα ελληνικά νησιά. Υπενθυµίζεται ότι το µέτρο αφορά τη Λήµνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάµο, τη Λέρο, την Κάλυµνο, την Κω, τη Ρόδο, τη Σύµη και το Καστελλόριζο. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αποκάλυψε απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Νικητιάδη ότι το µέτρο θα υλοποιηθεί σταδιακά.
Οι δυνατότητες
Για αρχή, όπως είπε ο υπουργός, θα εφαρµοστεί σε πέντε νησιά που έχουν τις κατάλληλες υποδοµές. ∆ιότι άλλες δυνατότητες έχει το λιµάνι της Ρόδου και άλλες το λιµάνι της Σύµης. Η πρώτη φάση θα περιλαµβάνει κατ’ ελάχιστον πέντε νησιά που έχουν ήδη ώριµες, εγκατεστηµένες υποδοµές, όπου υπάρχει µεγάλη χωροταξία. «Ηδη τα µικτά κλιµάκια των υπουργείων επισκέπτονται τα νησιά µας, διότι θα πρέπει να υπάρξει µια χωροθέτηση µέσα στον χώρο του λιµανιού, για να µπορεί να γίνεται η επιτόπια θεώρηση, η οποία απαιτεί αφενός έκδοση παραβόλου, στη συνέχεια λήψη κάποιων βιοµετρικών στοιχείων -συγκεκριµένα δακτυλοσκόπηση-, ώστε να δίδεται η θεώρηση. Να υπάρξει σηµαντική ενδυνάµωση όλων των νησιών σε ό,τι αφορά τα σηµεία εισόδου στα δέκα νησιά και στα λιµάνια των δέκα νησιών, µε προσωπικό τόσο από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όσο και από το υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Γίνεται µια σηµαντική εργασία. ∆εν υπήρξε καθυστέρηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης. Κληθείς να απαντήσει αν το µέτρο θα επεκταθεί, ώστε να συµπεριλάβει κι άλλα νησιά, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωµατίας απάντησε: «Αντιλαµβάνοµαι ότι τα νησιά µας θα ήθελαν να µπουν στο πρόγραµµα και πράγµατι κι εγώ έχω γίνει πολλαπλός δέκτης τέτοιων αιτηµάτων, όµως αντιλαµβανόµαστε ότι υπάρχουν και όρια στο πόσο µπορούµε να επεκτείνουµε το πρόγραµµα αυτό, δεδοµένου του εξαιρετικού του χαρακτήρα σε σχέση µε το ∆ίκαιο που διέπει τη Σύµβαση Σένγκεν, και κατά τούτο είµαστε ήδη αρκετά οριακά».
Τα στοιχεία
Αρµόδιες πηγές από τα υπουργεία Μετανάστευσης και Εξωτερικών τόνιζαν στα «Π» ότι η χώρα µας αποσκοπεί στα οικονοµικά οφέλη που θα αποκοµίσουν τα νησιά µας από την παροχή Visa express σε Τούρκους τουρίστες και στη σύσφιγξη των σχέσεων των λαών µας. Ξεκαθάριζαν, ωστόσο, ότι η χώρα δεν θα γίνει ξέφραγο αµπέλι. Ειδικά τώρα που οι Αρχές πιέζονται από τις µεταναστευτικές και τις προσφυγικές ροές που φτάνουν σε Γαύδο και Νότια Κρήτη. Σύµφωνα µε στοιχεία που εξασφάλισαν τα «Π», το 2023 είχαν καταγραφεί 604 µετανάστες, 38 συλλήψεις και 17 περιστατικά προσπάθειας εισόδου στη χώρα µε µη νόµιµο τρόπο. Ενώ φέτος, µόνο µέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, έχουν ήδη καταγραφεί 893 µετανάστες, 30 συλλήψεις και 16 περιστατικά. Τα σκάφη συνήθως εκκινούν από τα παράλια της Λιβύης, ενώ το θέµα θα τεθεί στις επαφές που έχει αυτό το Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κάιρο.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά