Μπαχαλάκηδες από κάθε γωνιά της γης στα Πανεπιστήµια: Ο Αργεντίνος “ζογκλέρ”, οι Σκανδιναβοί, οι Αλβανοί του “Έσκο” και οι Ευρωπαίοι
Πανεπιστήμια
Σε 3 περιπτώσει αποκαλύφθηκε ότι επισκέπτονταν την Αθήνα και άλλες πόλεις του ευρωπαϊκού Νότου µέσω διαδικτυακής πλατφόρµας “αλλητοτουρισµού»
Τη συνέχιση των δραστικών παρεµβάσεων της Αστυνοµίας στα Πανεπιστήµια, όταν διαπιστώνεται η τέλεση αξιόποινων πράξεων, αποφασίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ως µόνο µέτρο αντιµετώπισης της κατάστασης εκνοµίας και της διασφάλισης του κύρους των ιδρυµάτων.
Παρά το γεγονός ότι από το καλοκαίρι του 2019 έχουν πραγµατοποιηθεί 45 επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. στο Καποδιστριακό, το Πολυτεχνείο, το Οικονοµικό (πρώην ΑΣΟΕΕ), το Αριστοτέλειο και τις πανεπιστηµιουπόλεις της Πάτρας και του Ηρακλείου, εν τούτοις ανά περιόδους οι εστίες εγκληµατικότητας αναζωπυρώνονται, όπως συνέβη το περασµένο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, µε τις εµπρηστικές επιθέσεις σε σχολικά λεωφορεία και την απόπειρα εισβολής στον υπόγειο χώρο της Φυσικοµαθηµατικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας.
Με παρελθόν
Από τις εκτενείς έρευνες και τις διασταυρώσεις στοιχείων των συλληφθέντων προκύπτει ότι οι περισσότεροι απασχολούν κατά καιρούς τα αστυνοµικά δελτία για διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, ληστείες, σωµατεµπορίες, βιασµούς, οπαδική βία, πλαστογραφίες, ενώ κάποιοι εκ των 49 που συνελήφθησαν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη σχετίζονται µε προφυλακισµένα µέλη τροµοκρατικών οµάδων. Στην πλειονότητά τους είναι Ελληνες αλλοδαπής καταγωγής και αλλοδαποί κινούµενοι µε πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες.
Σε 3 περιπτώσεις, ενός 27χρονου Αργεντίνου ζογκλέρ και µιας 30χρονης Σουηδέζας, που διέµεναν στη φοιτητική εστία του Ζωγράφου, κι ενός επίσης σκανδιναβικής προέλευσης νεαρού, που είχε προσαχθεί λίγες µέρες νωρίτερα, αποκαλύφθηκε ότι επισκέπτονταν την Αθήνα και άλλες πόλεις του ευρωπαϊκού Νότου µέσω διαδικτυακής πλατφόρµας «αλητοτουρισµού». Στον εν λόγω ιστότοπο περιλαµβάνονται διευθύνσεις χώρων εντός των πανεπιστηµιακών ιδρυµάτων, σηµεία διανοµής δωρεάν φαγητού, δρόµοι και «φανάρια» για επαιτεία, καθώς και πρόσβαση σε ναρκωτικά.
Φαίνεται επίσης ότι την προηγούµενη περίοδο, κατά τους µήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο, έγιναν καλέσµατα σε Ευρωπαίους αντιεξουσιαστές, προκειµένου να συµµετάσχουν σε φοιτητικά συλλαλητήρια και σε γκρουπ χούλιγκαν ξένων οµάδων, µε σκοπό τη διάπραξη βιαιοτήτων. Από το πλήθος των ευρηµάτων στα δωµάτια των εστιών (κράνη, κουκούλες, µολότοφ, ρόπαλα, εκρηκτικές ύλες κ.τ.λ.) εξήχθη το συµπέρασµα του οργανωµένου σχεδιασµού, προερχόµενου κυρίως από έγκλειστους ποινικούς. Ονόµατα όπως «Λέλο», «Βίτο», «Ελντο», «Τάκης» ακούγονται συνεχώς στις µεταξύ τους συνοµιλίες, ενώ κάποια εξ αυτών έχουν γραφτεί και σε κρυφά σηµεία σε ντουλάπες και κοµοδίνα των δωµατίων.
Ανήλικοι
Τον Μάιο του 2023, στον 10ο όροφο της εστίας είχαν προσαχθεί για παραβατική δράση 5 ανήλικοι µαθητές του ΕΠΑ.Λ. Ζωγράφου, αλβανικής καταγωγής, και από το άνοιγµα των λογαριασµών τους στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης διαπιστώθηκε ότι επικοινωνούσαν και κατευθύνονταν από τον «Εσκο», τον Αλβανό κακοποιό που είχε µετατρέψει σε ορµητήριο της εγκληµατικής δράσης του το οίκηµα και η Αστυνοµία κατάφερε να τον συλλάβει επ’ αυτοφώρω τον Σεπτέµβριο του 2022. Εκτός από τη διακίνηση ναρκωτικών, ο «στρατολόγος» τους έδινε εντολές και για ξυλοδαρµούς ανηλίκων, µε σκοπό την εκβίαση και τη ληστεία. ∆υστυχώς, οι εξηγήσεις των πανεπιστηµιακών και των διοικητικών παραγόντων του ΕΚΠΑ, για το πώς βρέθηκαν µαθητές στη φοιτητική εστία τότε, αλλά και για τη διαµονή των 3 τωρινών συλληφθέντων, δεν κρίθηκαν επαρκείς. Η παρουσία τους στον χώρο καταγράφεται επί εβδοµάδες σε βίντεο και φωτογραφικό υλικό που οι ίδιοι έστελναν, ωστόσο κανείς δεν ενοχλήθηκε και κανέναν δεν απασχόλησε το θέµα.
Ευθύνες
Η χαρτογράφηση έχει γίνει, καθώς επί 2 έτη πραγµατοποιούνται ανά τακτά διαστήµατα ενηµερωτικές επαφές µεταξύ των δύο πλευρών, της Αστυνοµίας και των πρυτάνεων. Εως τώρα από τα 25 Πανεπιστήµια µόνο 4 µικρότερα έχουν καταρτίσει σχέδια ασφαλείας εγκεκριµένα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εγκαθιστώντας τουρνικέ, κάµερες και πόρτες ασφαλείας στις αίθουσες.
Τα πιο πολλά βρίσκονται σε διαδικασία σύνταξης και ουδείς καθηγητής ή υπάλληλος έχει σηκώσει το τηλέφωνο να ειδοποιήσει την ΕΛ.ΑΣ., παρότι -σύµφωνα µε το νοµικό πλαίσιο του 2021- «οι δηµόσιες αρχές µπορούν να επεµβαίνουν στον χώρο του Πανεπιστηµίου αυτεπάγγελτα, όταν διαπιστώνουν ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις». ∆ηλαδή, δεν φέρουν καµία ευθύνη ούτε θα τους ζητηθεί να λάβουν κάποια απόφαση. «Αντί να συνδράµουν ως κρατικοί αξιωµατούχοι στη διασφάλιση του δηµόσιου συµφέροντος, διαµαρτύρονται µαζί µε τους φοιτητές, εντός κι εκτός εισαγωγικών, κάθε φορά που προσπαθούµε να αποδώσουµε τα κατειληµµένα κτίρια στα Πανεπιστήµια», αναφέρει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» αξιωµατούχος της Αστυνοµικής Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής