Μητροπολίτης Λάρισας: “ Παρακαλώ το Θεό να μην επιτρέψει να ξαναζήσω αυτό που βίωσα με τα Τέμπη”
Τραγωδία στα Τέμπη
O Μητροπολίτης Λαρίσης στην "Επικαιρότητα" με τη Μαρία Γιαχνάκη
Για τις συγκλονιστικές στιγμές που βίωσε μετά το δυστύχημα των Τεμπών στο νεκροτομείο της Λάρισας, μίλησε, εμφανώς συγκινημένος, ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος στο ραδιόφωνο της Πεμπτουσίας και την εκπομπή "Επικαιρότητα" με τη Μαρία Γιαχνάκη. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε με αφορμή τις τρέχουσες εξελίξεις για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ζητώντας να υπάρξει σεβασμός αναφορικά με τα όσα λέγονται και κατατίθενται στον δημόσιο διάλογο. Επίσης, μίλησε για τις προεκτάσεις σχετικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον "γάμο ομοφυλοφίλων", ενώ έδωσε και απαντήσεις για όσα ακούγονται περί διαχωρισμού εκκλησίας-πολιτείας, αλλά και για το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στην κοιλάδα των Τεμπών.
Μητροπολίτης Λάρισας για τα Τέμπη
"Είμαι ο μόνος από τους θεσμικούς (παράγοντες) που μπήκα στο νεκροτομείο και έκανα Τρισάγιο σε όλες τις σορούς μαζεμένες. Αυτό που είδα,δεν θα το ξεχάσω ποτέ και παρακαλώ τον άγιο Θεό να μην επιτρέψει να ξαναζήσω τέτοιο πράγμα", τόνισε.
"Οι 57 νεκροί είναι δικοί μας άνθρωποι", είπε και πρόσθεσε: "Εμείς πονέσαμε, εμείς ζούμε και τις συνέπειες".
"Έναν χρόνο μετά υπάρχει μία φοβερή οργή για όλο αυτό το ζήτημα, ερωτηματικά αναπάντητα, είναι πάρα πολλοί εκείνοι οι οποίοι θλίβονται με αυτό το γεγονός, όμως από την άλλη οφείλουμε να επιστήσουμ την προσοχή μη τυχών μαζί με τα ξερά καούν και τα χλωρά, διότι πολλές φορές γίνονται ακρότητες και επικίνδυνες ακροβασίες λογικές στην προσπάθεια να αναδειχθεί το θέμα. Το θέμα είναι τραγικό και μας πληγώνει", είπε ο Σεβασμιώτατος.
"Οποιεσδήποτε προσπάθειες είτε συγκάλυψης είτε αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης είναι καταδικαστέες", είπε και συμπλήρωσε: "Δεν μπορούμε να παίζουμε παιχνίδια μικροπολιτικής, δεν μπορούμε να κάνουμε θόρυβο. Πρέπει να είμαστε τόσο προσεκτικοί ώστε να ακούγονται οι φωνές των συγγενών που έχουν το δίκιο τους και διεκδικούν, των πραγματογνώμων που έχουν τον τρόπο να μας αιτιολογήσουν και να μας πουν τι έγινε και τι δείχνουντα γεγονότα, των δικαστών που θα κρίνουν την υπόθεση. Αντ' αυτού βλέπω ότι αναπτύσεται μια παραφιλολογία η οποία δεν ξέρω πόσο ωφέλιμη είναι για τον τόπο και για την ενότητα της κοινωνίας μας", υπογράμμισε.
"Η κοιλάδα έχει ταυτιστεί με τρία θανατηφόρα δυστυχήματα σε σημείο που πολλοί να τραβάνε λίγο παραπάνω το σκοινί και να αγγίζουν και τα όρια της θρησκειοληψίας και να θέλουν να βγάλουν συμπεράσματα που πολλές φορές δεν επιτρέπεται να βγουν", ανέφερε και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι στα Τέμπη "σταμάτησαν οι εμπορικές αμαξοστοιχίες οι οποίες ήταν αναγκαίες για την περιοχή μας. Η πλημμύρα του Ντάνιελ έσπασε τις αποθήκες και μας πήρε τη σοδειά τη θερισμένη, και όταν ακούν τους δικούς μας αγρότες να βγαίνονυ και να φωνάζουν δεν καταλαβαίνουν πολλές φορές γιατί οι αγρότες μας φωνάζουν. Εμείς δεν πάθαμε ζημιά μόνο στη σοδειά που δεν θερίστηκε αλλά πάθαμε ζημιά και στη σοδειά που θερίστηκε".
Αναφερόμενος στο έργο των Πυροσβεστών, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι "έδωσαν όλο τους το είναι στο σημείο του δυστυχήματος. [..] Τώρα καλούνται να απολογηθούν στη Δικαιοσύνη. Υπάρχουν Πυροσβέστες που από φιλότιμο δούλευαν. Η λεβεντιά τους, ο πόνος των ίδιων τους έκανε να ψάξουν και ξαναψάξουν στα συντρίμμια".
Ο Μητροπολίτης Λαρίσης συμβούλεψε "να πορευόμαστε με όρους συναντίληψης και συμπαράστασης".
Επίσης ο Σεβασμιώτατος έκανε ιδιαίτερη μνεία στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται το θέμα των Τεμπών. "Πρέπει όταν έχετε να παρουσιάσετε τέτοια θέματα να ξέρετε ότι υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν και πονάνε. Οι απώλειες δεν είναι νούμερα, είναι ψυχές, άνθρωποι που έχασαν τις ζωές τους. Πρέπει να κοιτάξουμε πώς θα βρουν δικαίωση και οι νεκροί και οι ζωντανοί.
Αυτό το έγκλημα στα Τέμπη έχει τέτοια βαρύτητα που χρειάζεται μόνο σεβασμός, δεν χρειάζεται να το υπερτονίζουμε. Δεν μπορούμε να αγνοούμε τον ανθρώπινο πόνο".
"Αν είμαστε Χριστιανοί σωστοί ο πόνος αυτός έπρεπε να κατακλίσει την δική μας ψυχή. Είμαστε μία κοινωνία, ο ένας δίπλα στον άλλο, δεν είμαστε απρόσωποι. Πολλές φορές οι άνθρωποι όταν έχουν μεγάλο πόνο είναι σαν να χάνονται, και ξεσπούν. Ξέρουμε ως Εκκλησία πώς να τους βοηθήσουμε. Η Εκκλησία είναι για να ανοίγει δρόμους, να υποδεικνύει", ανέφερε σε άλλο σημείο.
Νομοσχέδιο για πολιτικό γάμο ομοφυλοφίλων
Ο Μητροπολίτης Λαρίσης μίλησε και για τις προεκτάσεις σε σχέση με την ψήφιση του γάμου ομοφυλοφίλων. Αναφορικά με τα όσα είπε σε πρόσφατο κήρυγμά του για τη στάση Βουλευτή κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας όπου κρατούσε μία εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, απάντησε ότι: "Δεν έχω τίποτα με το πρόσωπο. Περιμένω τη μετάνοια".
"Δεν καταδικάζω ότι κάποιος μπήκε στον ναό αλλά καταδικάζω ότι κάποιος κρατάει την Εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Κάποιος που έχει ψηφίσει το νομοσχέδιο, και ανοίγει την κερκόπορτα στην παρένθετη μητρότητα, μου κρατάει την Εικόνα του Ευαγγελσμού της Θεοτόκου... Το ότι βγάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όλο αυτό και αυτοπροβάλλεται και στέλνει και δελτίο Τύπου στα τοπικά μέσα", ανέφερε.
"Για αυτό αναγκάστηκα και μίλησα. Επαναλαμβανω ότι δεν έχω τίποτα με το κανένα πρόσωπο. Όμως οι συμπεριφορές αυτές που φθάνουν στα όρια της πρόκλησης, που σημασιοδοτούν την έννοια του εμπαιγμού, δεν με αφήνουν να μείνω σιωπηλός", επεσήμανε. "Χρειάζεται ευπρέπεια και σεβασμός", τόνισε.
"Ο λόγος της Εκκλησίας είναι ενωτικός, όχι διχαστικός", ανέφερε και συμπλήρωσε: "Το ότι πέρασε αυτός ο νόμος, εμείς δεν αλλάζουμε". "Να γίνει μία ανασύσταση της ποιμαντικής", είπε χαρακτηριστικά.
Διαχωρισμός κράτους Εκκλησίας
Ο Σεβασμιώτατος ρωτήθηκε και για τα όσα ακούγονται περί διαχωρισμού εκκλησίας-πολιτείας και είπε, μεταξύ άλλων, ότι "μερικά πράγματα είναι στην παράδοση του λαού μας. Δεν μπορείς σε αυτόν τον λαό να επιβάλεις πράγματα στο πλαίσιο της ψευτοελευθερία".
Τέλος, μίλησε και για την πορεία αποκατάστασης στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη το οποίο με τις ενέργειες της Ιεράς Μητροπόλεως και τη συνδρομή του Μεγάλου Ευεργέτη κ. Αθανάσιου Μαρτίνου θα αποκατασταθεί και πάλι, ενώ προσκάλεσε όσους αγωνιούν για την πορεία των έργων αποκατάστασης να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια μέσα από την προσφορά τους και να επισκεφθούν από κοντά για να δουν σε τι κατάσταση βρίσκεται το προσκύνημα.