Αφρικανική σκόνη έχει «πνίξει» από χθες τη χώρα, με υψηλές συγκεντρώσεις αυτής να αναμένονται σήμερα, αλλά και αύριο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Κρήτη, αφού λόγω της εγγύτητας της στην Αφρική δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες, με μετρήσεις να έχουν δείξει κατά καιρούς ποσότητες αφρικανικής σκόνης 50-90 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια.


Τί γνωρίζουμε για τη σκόνη

Αφρικανική σκόνη ονομάζεται η αιολική ορυκτή σκόνη από την έρημο Σαχάρα. Η έρημος είναι η μεγαλύτερη πηγή αιολικής σκόνης στον κόσμο, με ετήσιους ρυθμούς παραγωγής περίπου 400-700 x 106 τόνους/έτος, που είναι σχεδόν το ήμισυ όλων των εισροών της αιολικής ερήμου στον ωκεανό. Η Σαχάρα έχει έκταση εννέα εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τον Ατλαντικό ωκεανό έως την Ερυθρά Θάλασσα, από τη Μεσόγειο θάλασσα μέχρι την κοιλάδα του ποταμού Νίγηρα και την περιοχή του Σουδάν στο νότο.

Συχνό φαινόμενο είναι οι ισχυροί άνεμοι να σηκώνουν τεράστιες ποσότητες σκόνης από την έρημο της Σαχάρας και να τις μεταφέρουν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και τώρα. Όπως έχει διαπιστωθεί, η αφρικανική σκόνη ταξιδεύει στην Ευρώπη μέχρι την Σκανδιναβία και κάνει υπερατλαντικές «πτήσεις» φτάνοντας μέχρι τον Αμαζόνιο, όπου και πέφτει λειτουργώντας ως «λίπασμα» για τη χλωρίδα του τροπικού δάσους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αφρικανική σκόνη έχει εντοπισθεί ακόμα και στη μακρινή Ιαπωνία.

Ο ανθρώπινος παράγοντας και η μόλυνση 

Ο ανθρώπινος παράγοντας έπαιξε για ακόμα μια φορά καθοριστικό ρόλο, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον δεν άφησαν ανέγγιχτη την έρημο Σαχάρα. Αρκετοί παράγοντες, όπως η κίνηση των οχημάτων, η απόρριψη κάθε είδους αποβλήτων, καύση σκουπιδιών κ.α. έχουν μολύνει την έρημο και ως εκ τούτου τη σκόνη της.

Έτσι, η «μολυσμένη» πλέον σκόνη, που ταξιδεύει από την Αφρική προς την Ευρώπη, είναι επικίνδυνη, καθώς μεταφέρει μια σειρά από επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία στοιχεία όπως μόλυβδο, αρσενικό, μαγγάνιο, χρώμιο, ψευδάργυρο κ.α.

Τα βαρύτερα σωματίδια της αερομεταφερόμενης σκόνης υποχωρούν προς την επιφάνεια του πλανήτη, ωστόσο τα ελαφρύτερα σωματίδια συνεχίζουν την πορεία τους, φτάνοντας και σε άλλες ηπείρους.

Τί αναφέρουν οι ειδικοί

Όσο πιο μικρά σε μέγεθος είναι τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης, τόσο πιο εύκολα μπορούν να ενωθούν στην ατμόσφαιρα με μόρια που προέρχονται από ρύπους, λένε οι ειδικοί, εξηγώντας ότι για τον λόγο αυτό και η αφρικανική σκόνη που φτάνει σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως η Αθήνα, καταλήγει να είναι ακόμη πιο μολυσμένη και επικίνδυνη.

Οι ειδικοί συνεχίζουν αναφέροντας ότι όσο πιο μικρό είναι το μέγεθος ενός αιωρούμενου σωματιδίου, τόσο πιο εύκολα εισέρχεται στο αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας ερεθισμούς σε άτομα που πάσχουν από αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα, αλλά και σε υγιείς ανθρώπους. 

Οι ευπαθείς ομάδες είναι:
  • Τα παιδιά και τα μωρά
  • Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες
  • Άτομα με υποκείμενες πνευμονικές παθήσεις
  • Άτομα με χρόνιες καρδιοπνευμονικές παθήσεις