Σημαντική υποχώρηση του φαινομένου αφρικανικής σκόνης αναμένεται από το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη. Αυτό θα συμβεί καθώς το βαρομετρικό χαμηλό βρίσκεται στα πιο νότια τμήματα της χώρας και αρχίζει να μετατοπίζεται στα πιο ανατολικά, με αποτέλεσμα να συμπαρασύρει μαζί του και τις ποσότητες αφρικανικής σκόνης, προς τις απογευματινές ώρες. Έτσι, η σκόνη θα περιοριστεί προς το νότιο και ανατολικό Αιγαίο.

Το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα αισθητό στις νότιες περιοχές της χώρας, με την Κρήτη να πλήττεται ιδιαίτερα.

Στα βορειοδυτικά τμήματα του νησιού, η θερμοκρασία έφτασε μέχρι και τους 33 βαθμούς Κελσίου, χθες, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω του συνδυασμού σκόνης και ζέστης.

Για σήμερα, Πέμπτη, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες, έτσι, πρόσκαιρες λασποβροχές προς την κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Στη συνέχεια όμως ο καιρός θα ανοίξει, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια, ιδιαίτερα στα πιο νότια και ανατολικά τμήματα του Αιγαίου. Θα επιμείνει η αφρικανική σκόνη, για να αρχίσει να απομακρύνεται καθώς θα πηγαίνουμε προς το απόγευμα, μιας και οι άνεμοι θα γυρίσουν σε βορειοδυτικοί. Ο υδράργυρος θα επιμένει σε υψηλές τιμές, κοντά στους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d054g7c0j1ft)

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική, σημειώνονται αφρικανική σκόνη και συννεφιές και δεν αποκλείεται τις πρωινές ώρες να εκδηλωθούν κάποιες λασποβροχές. Ο καιρός θα ανοίξει κοντά στο απόγευμα, μιας και οι βορειοδυτικοί άνεμοι που θα πνέουν με τοπικά ισχυρές εντάσεις, θα απομακρύνουν τη σκόνη. Ο υδράργυρος θα σημειωθεί κοντά στους 26 βαθμούς Κελσίου, αργά το μεσημέρι.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν κάποιες λασποβροχές μέχρι το μεσημέρι, όμως στη συνέχεια θα υποχωρήσουν τα φαινόμενα. Οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν με τοπικά ισχυρές εντάσεις, και έτσι θα απομακρυνθεί η αφρικανική σκόνη.

Νέο επεισόδιο αφρικανική σκόνης -30άρια από τη Δευτέρα

Το επεισόδιο αφρικανικής σκόνης θα αρχίσει να απομακρύνεται προς την περιοχή της Τουρκίας. Όμως, από την Κυριακή με Δευτέρα ένα νέο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης θα έρθει από την περιοχή της Ιταλίας, πιο ήπιο σε σχέση με το τωρινό, που θα επηρεάσει αρκετές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα αγγίξει τους 26-28 βαθμούς Κελσίου. Τη Δευτέρα και την Τρίτη, στην ανατολική και στη νότια Ελλάδα ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει μέχρι και τους 30 βαθμούς Κελσίου.