Σε "κλοιό" άμμου και ζέστης η χώρα: Έρχεται μεγάλη ποσότητα αφρικανικής σκόνης - Πώς μπορούμε να προστατευθούμε
Επικίνδυνη η ατμόσφαιρα
“Βουλιάζει” η χώρα στην αφρικανική σκόνη
Επικίνδυνο «κοκτέιλ» σκόνης και ζέστης που αναμένεται να κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα έρχεται από την Σαχάρα τις επόμενες ημέρες. Η άμμος από τη Σαχάρα διασχίζει με τη βοήθεια των νοτιάδων τη Μεσόγειο, φτάνοντας στη Ελλάδα, με τη χώρα να βρίσκεται σε κλοιό ζέστης και σκόνης.
«Συνδυάζεται με τις υψηλές θερμοκρασίες και δημιουργεί δύσκολες συνθήκες. Θα διατηρηθεί και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με αυξημένες συγκεντρώσεις. Στη χώρα μας, οφείλεται στους παρατεταμένους νοτιάδες», εξήγησε ο Μιχάλης Σιούτης.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο, ωστόσο, εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη.
«Είναι ανησυχητικό το γεγονός γιατί σχετίζεται με σενάρια κλιματικής αλλαγής και μάλιστα με δυσμενέστερα σενάρια. Για αυτό το λόγο οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ένα εξαιρετικά ανησυχητικό γεγονός», πρόσθεσε.
«Εκρηκτικό» κοκτέιλ
Οι υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων από τη Σαχάρα, σε συνδυασμό με τη γύρη δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που έχει επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και δη εκείνων που έχουν αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα.
«Όταν κυκλοφορούμε έξω φοράμε μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα για να μειώνεται η εισπνοή αυτών των σωματιδίων, όταν επιστρέφουμε σπίτι μας κάνουμε μπάνιο και πετάμε τα ρούχα στα άπλυτα, ξεπλένουμε με άφθονο νερό μάτια, μύτη, στόμα», είπε ο Θόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας.
Οι συνθήκες αυτές όμως, είναι ιδανικές και για την ανάπτυξη αλλεργιών. Η σκόνη, όμως, μπορεί να προσκαλέσει και δερματικά εξανθήματα.
«Η εκδήλωση μπορεί να συνοδεύεται είτε από κνησμό είτε από εξάνθημα. Βλέπει ένα πρήξιμο στο δέρμα με ερυθρότητα και εμφανίζεται οπουδήποτε στο σώμα», είπε ο δερματολόγος, Μάνος Κουρής.
Όσοι εμφανίζουν συμπτώματα που επιμένουν και κυρίως δύσπνοια θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με τον γιατρό τους.
Πώς μπορούμε να προστατευθούμε από την αφρικανική σκόνη
Το MEGA παρουσιάζει χρήσιμες οδηγίες προστασίας από την αφρικανική σκόνη.
Οι πολίτες θα πρέπει να αποφύγουν τη σωματική άσκηση από τις 8:00 – 18:00 και να μην κάνουν βαριές χειρωνακτικές εργασίες.
Επιτρέπεται μόνο το περπάτημα και όχι το τρέξιμο ενώ τα παιδιά δεν θα πρέπει να παίζουν σε εξωτερικό χώρο μετά τις 18:00.
Επιπλέον, στο αυτοκίνητο θα πρέπει να μένουν κλειστά τα παράθυρα και να χρησιμοποιείται κλιματισμός μόνο για ανακύκλωση του εσωτερικού αέρα.
Νέα επεισόδια αφρικανικής σκόνης μέχρι και τα τέλη Μαΐου
Νέα επεισόδια συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης αναμένονται μέχρι και το τέλος Μαΐου, όπως αναφέρει, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής - πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέας Καζαντζίδης. Όπως εξηγεί, «κατά τη διάρκεια της άνοιξης, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία βοηθάει στο να έχουμε εισβολή ερημικών αερίων μαζών πάνω από την ανατολική Μεσόγειο».
Σχετικά με την τελευταία εισβολή αφρικανικής σκόνης, ο Ανδρέας Καζαντζίδης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «υπήρχε ένα τριήμερο όπου οι τιμές συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης ήταν σημαντικά υψηλές, ενώ η χειρότερη μέρα ήταν η περασμένη Τετάρτη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην περιφέρεια η μέση ημερήσια τιμή συγκέντρωσης σωματιδίων PM10 ήταν 65 μg/m³».
«Η τιμή αυτή», όπως προσέθεσε, «είναι αρκετά σημαντική, αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι το όριο των 50μg/m³ δεν πρέπει να το ξεπερνάμε πάνω από 35 φορές το έτος».
«Ουσιαστικά», συνέχισε, «ήταν ένα από τα σημαντικά επεισόδια συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης, το οποίο όμως δεν είναι δεν είναι ακραίο», αφού, όπως επαναλαμβάνει, «κατά την διάρκεια της άνοιξης έχουμε εισβολή αφρικανικής σκόνης».
«Άλλωστε», όπως τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Ανδρέας Καζαντζίδης, «όσο πιο κοντά στην Αφρική βρίσκεται μία περιοχή, τόσο πιο δύσκολη είναι η κατάσταση με την αφρικανική σκόνη, για αυτό ακριβώς και το νησί της Κρήτης αντιμετώπισε τα μεγαλύτερα προβλήματα, λόγω των υψηλών τιμών συγκέντρωσης σκόνης».
Μιλώντας για τις συγκεντρώσεις σωματιδίων ανέφερε πως «το χαρακτηριστικό που έχουμε είναι ότι τα περισσότερα δεν είναι στο έδαφος, αλλά κάποια χιλιόμετρα υψηλότερα, διότι ταξιδεύουν λίγο πιο ψηλά στην ατμόσφαιρα, αφού έρχονται από μακριά».
Επικαλούμενος δορυφορική εικόνα, είπε ότι «βλέπουμε το στρώμα της σκόνης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και στο έδαφος, αφού σε αυτό φθάνει μόνο ένα ποσοστό, το οποίο ούτως ή άλλως το βλέπουμε και το καταλαβαίνουμε στην ορατότητα».
Όσον αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια της σκόνης, ο Ανδρέας Καζαντζίδης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ «ότι είναι μεγάλα και όχι μικρά σαν αυτά της ρύπανσης που έχουμε την χειμερινή περίοδο, όπως για παράδειγμα από την καύση των τζακιών».
«Άρα λοιπόν», συνέχισε, «στο δικό μας το δίκτυο που δείχνει τις τιμές των μικρών σωματιδίων σε πραγματικό χρόνο, παραδόξως δεν φαινόταν κάτι, ενώ στην πραγματικότητα στα μεγάλα σωματίδια είχαμε πολύ υψηλές τιμές».
Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε ότι «τα αιωρούμενα σωματίδια γενικά είναι ίσως το πιο δύσκολο για εμάς φαινόμενο και ο πιο δύσκολος παράγοντας, όταν θέλει κάποιος να δει το ρόλο της ατμοσφαιρικής επιστήμης, είτε μιλώντας για την πρόγνωση του καιρού την επόμενη μέρα, είτε μιλώντας ακόμα και για την κλιματική αλλαγή... Τα σωματίδια κινούνται όλα προς τα δυτικά και υπάρχουν πολλές εργασίες που δείχνουν το πόσο επηρεάζουν την γονιμότητα στα εδάφη του Αμαζονίου που είναι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού».
«Είναι ένα φαινόμενο», υπογράμμισε, «το οποίο ξεπερνάει τα όρια ενός κράτους, έχοντας προφανώς επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων».
Επίσης, ο Ανδρέας Καζαντζίδης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «τα αιρούμενα σωματίδια έχουν και ένα ακόμη χαρακτηριστικό, δηλαδή επηρεάζουν πάρα πολύ και την νέφωση» συμπληρώνοντας ότι: «Συγκεκριμένα, από τα πόσα σωματίδια υπάρχουν στην ατμόσφαιρα εξαρτάται το τι θα γίνει με τα σύννεφα. Ως γνωστόν τα σύννεφα δεν έχουν καθαρό νερό, άλλα άλατα, τα οποία στην πραγματικότητα είναι διαλυμένα αιωρούμενα σωματίδια. Αν δεν υπήρχαν αιωρούμενα σωματίδια δεν θα υπήρχαν σύννεφα στην ατμόσφαιρα, εκτός από αυτά που είναι πολύ ψηλά, εκεί δηλαδή που πετούν τα αεροπλάνα και τα οποία είναι λεπτά.
Ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικό, το πόσα σωματίδια υπάρχουν, τι σωματίδια είναι αυτά και προς τα πού κινούνται.
Έτσι λοιπόν, ο ρόλος τους όπως τα βλέπουμε, αλλά και ο ρόλος τους με το πώς αλληλεπιδρούν με το νερό στην ατμόσφαιρα, είναι οι δύο βασικότεροι παράγοντες που ξέρουμε λιγότερο αυτή τη στιγμή, σχετικά με το πώς συμπεριφέρεται η ατμόσφαιρα και τι πρόκειται να γίνει τα επόμενα χρόνια».
Στο μεταξύ, απαντώντας ο Ανδρέας Καζαντζίδης σε ερώτηση, σχετικά με την ρύπανση στην ατμόσφαιρα της Πάτρας κατά την χειμερινή περίοδο από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, κυρίως λόγω της καύσης τζακιών, είπε ότι «ήταν μία καλή χρονιά, γιατί βοήθησαν οι μετεωρολογικές συνθήκες» και προσέθεσε: «Από την στιγμή που τις βραδινές ώρες δεν είχαμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χρησιμοποιήθηκαν λιγότερο τα τζάκια και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να είναι λιγότερες οι εκπομπές αιωρούμενων μικροσωματίδιων.
Δηλαδή ήταν ένας ήπιος χειμώνας και ως εκ τούτου ήταν ήπιες και οι συνθήκες της ρύπανσης».