Ζάκυνθος: Κίνδυνος να χαθεί το Ναυάγιο - Άμεση παρέμβαση στη φημισμένη παραλία του νησιού ζητούν οι τοπικές Αρχές
Οι επιστήμονες εκπέμπουν SOS
Να συνεχίσει να αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης, αλλά και ασφαλή τόπο για τους επισκέπτες του, θέλουν οι τοπικές Αρχές της Ζακύνθου
Κρυστάλλινα νερά, λευκή άμμος, απόκρημνοι βράχοι που κόβουν την ανάσα κι ένα ημιβυθισμένο «σκαρί», συνθέτουν τη σπάνιας ομορφιάς διάσημη παραλία του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο. Το εξωπραγματικό σκηνικό που εδώ και χρόνια «μαγνητίζει» εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο κινδυνεύει να γίνει… παρελθόν, αν δεν ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα για τη συντήρηση τόσο της ακτής όσο και του καραβιού, καθώς, πλέον, από το ημιβυθισμένο τσιγαράδικο «Παναγιώτης» είναι ορατές μόνο η πρύμνη και η πλώρη! Οι τοπικές Αρχές και οι επιστήμονες εκπέμπουν SOS προκειμένου το δεύτερο πιο πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο της Ελλάδας να αποκτήσει και πάλι τη χαμένη του αίγλη!
Διαβάστε ακόμα: Nαυάγιο της Ζακύνθου: Οι κληρονόμοι του πλοίου πήγαν στον Άρειο Πάγο για να το διεκδικήσουν από το Δημόσιο
Προβληματισμένοι για το μέλλον της παραλίας του Nαυαγίου και για το διάσημο σκαρί που η κακοκαιρία τού προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερες φθορές είναι οι Αρχές του νησιού, εκπρόσωποι των οποίων, μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», εξέφρασαν την αναγκαιότητα λήψης άμεσων αποφάσεων για τη συντήρηση της περιοχής που αποτελεί οικονομικό «πνεύμονα» για τη Ζάκυνθο.
Διονύσης Ακτύπης: «Πρέπει να υπάρξει μελέτη για τη δημιουργία μιας ασφαλούς εξέδρας για τον κόσμο»
Ο βουλευτής Ζακύνθου της Ν.Δ., Διονύσης Ακτύπης αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου του Μετσόβιου Πολυτεχνείου με επικεφαλής τον πρύτανη, Ιωάννη Χατζηγεωργίου, λέγοντας πως είναι η πρώτη επιστημονική προσέγγιση του Ναυαγίου, και μάλιστα με ομάδα από το Μετσόβιο: «Ηρθαν καθηγητές έξι ειδικοτήτων να κάνουν επισκόπηση του σκάφους, που βρίσκεται επί 40 χρόνια στην παραλία. Προσπάθησαν να δουν πώς θα συντηρηθεί το καράβι και μαζί με αυτό να σωθεί και η μαγευτική παραλία. Αποφασίστηκε να συντηρηθεί το βαρύ κομμάτι του σκάφους και μας είπαν πως θα μας μιλήσουν για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει αυτό, καθώς και οι μέθοδοι που πρέπει να ακολουθηθούν για να μεγεθυνθεί η παραλία και να φτάσει στο σημείο όπου ήταν παλιότερα. Οπως έχουμε πει και με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, η παραλία εχει “φαγωθεί” και σιγά-σιγά μικραίνει, ώσπου κάποια στιγμή θα εξαφανιστεί».
Ο κ. Ακτύπης αναφέρθηκε και στο θέμα των βράχων που «κρέμονται» πάνω από την ακτή και αποτελούν αγαπημένο σημείο των τουριστών ανά την υφήλιο, οι οποίοι βγάζουν αμέτρητες selfies: «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο, καθώς στη Ζάκυνθο γίνονται συχνά-πυκνά σεισμοί και τα πετρώματα μετακινούνται. Ηδη έχουμε χάσει 4-5 άτομα που έπεσαν από εκεί πάνω. Πρέπει να υπάρξει μελέτη για τη δημιουργία μιας ασφαλούς εξέδρας για τον κόσμο, όπου θα υπάρχει ένας σεκιούρτι και αντίτιμο». Ο βουλευτής της Ν.Δ. ζήτησε από την κυβέρνηση να δράσει, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρέπει «να σκύψει εδώ και τώρα πάνω στο πρόβλημα».
Τι λέει ο Δήμαρχος Ζακύνθου
Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Ζακύνθου, Γιώργος Στασινόπουλος, εξέφρασε την απογοήτευσή του που δεν δίνεται άδεια στον δήμο να προχωρήσει με τη συντήρηση αυτού του τόσο τουριστικού σημείου: «Ανεξάρτητα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, μιλάμε για ένα αξιοθέατο που επί 43 χρόνια διαφημίζει το νησί και αποτελεί οικονομικό πνεύμονα γι’ αυτό αλλά και για όλη την Ελλάδα. Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Ζάκυνθο και μπορώ να πω πως η πλειονότητά τους έρχεται για το Ναυάγιο. Φανταστείτε πόση προστιθέμενη αξία δίνει στη χώρα. Πρόκειται για το δεύτερο πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο μετά την Ακρόπολη και αυτήν τη στιγμή κινδυνεύει με αφανισμό. Δεν υπάρχει ένας επίσημος φορέας, ένας υπεύθυνος, να δώσει εξηγήσεις στο γιατί καταστρέφεται το Ναυάγιο, γιατί έχει αφεθεί στο έλεος των καρικών φαινομένων. Ποιος θα προστατεύσει το συγκεκριμένο σημείο και γενικά τις υποδομές για να συνεχίσει να δέχεται κόσμο;», διερωτήθηκε ο κ. Στασινόπουλος και πρόσθεσε: «Πρέπει να δοθούν οι ευθύνες σε κάποιον ώστε να το φτιάξει. Εμείς θέλουμε να το αναλάβουμε. Γι’ αυτό ζητάμε από το κράτος να μας δώσει το δικαίωμα να παρέμβουμε για να σώσουμε το κουφάρι αφενός και αφετέρου να μας δοθεί η ζώνη παραλίας για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές για να προστατεύσουμε τον κόσμο το καλοκαίρι».
Ο δήμαρχος τόνισε πως, αν εξαφανιστεί το καράβι ή αν τραυματιστεί κάποιος, δεν υπάρχει ένας υπεύθυνος που θα λογοδοτήσει: «Εμπλέκονται πολλά υπουργεία (Τουρισμού, Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Πολιτικής Προστασίας) και άκρη δεν βγαίνει, γιατί κανένα δεν θέλει να πάρει την πρωτοβουλία να κάνει κάτι, δυστυχώς».
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Μετσόβιου, Ιωάννης Χατζηγεωργίου, χαρακτήρισε ως πρόκληση την προσπάθεια διάσωσης και συντήρησης του Ναυαγίου (καραβιού και παραλίας), ο οποίος έκανε αυτοψία στο σημείο: «Αναγνωρίζουμε ότι το προσαραγμένο καράβι είναι από τα πιο επισκέψιμα αξιοθέατα της χώρας μας, είναι φημισμένο και σημαντικό για το νησί. Το τοπίο δημιουργήθηκε από τύχη, αλλά στην τύχη του δεν μπορούμε να το αφήσουμε εμείς».