Ολοκαύτωμα Κάσου: Το διήμερο εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια - “Θυμόμαστε - Τιμούμε - Οραματιζόμαστε”
Δράσεις μνήμης και τιμής
Ιστορική μνήμη, διεκδίκηση του μέλλοντος - Ο στόχος των εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα της Κάσου
Με κεντρικό σύνθημα «Θυμόματε - Τιμούμε - Οραματιζόμαστε» η Οργανωτική Επιτροπή για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Κάσου παρουσίασε χθες το πρωί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί.
Ο δήμαρχος της Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του νησιού, στις 7 Ιουνίου του 1824, παρουσίασαν το πρωί της Δευτέρας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το ειδικό εγχείρημα που σκοπό έχει να αποτίσει φόρο τιμής στην ιστορία.
«Φέτος κλείνουμε 200 χρόνια από το 1824 μέχρι και το 2024. Αυτό που μας έχει απογοητεύσει είναι ότι αυτό το γεγονός δεν έχει πάρει το μέγεθος που θα έπρεπε να έχει πάρει στην ιστορία, όπως έχει συμβεί με το Ολοκαύτωμα της Χίου και προσπαθούμε μέσα από αυτές τις επετειακές εκδηλώσεις να κάνουμε γνωστό και το δικό μας ολοκαύτωμα» είπε ο Δήμαρχος Κάσου, Μιχάλης Ερωτόκριτος.
«Με κεντρικό σύνθημα «Θυμόμαστε – Τιμούμε – Οραματιζόμαστε» η Οργανωτική Επιτροπή ετοίμασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με στόχο την ανάδειξη του ιστορικού χθες αλλά και τη διεκδίκηση ενός φιλόδοξου αύριο», υπογράμμισε ο συντονιστής της οργανωτικής επιτροπής για τις εκδηλώσεις των 200 χρόνων από το ολοκαύτωμα της Κάσου, Ντίνος Ζάχαρης.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται η κυκλοφορία επετειακού νομίσματος από την Τράπεζα της Ελλάδας και η έκδοση αφιερωματικών γραμματοσήμων από τα ΕΛΤΑ.
Επίσης έχουν προγραμματιστεί Συνέδριο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου στην Κάσο με θέματα σχετικά με την ιστορία του νησιού, ημερίδα στη Βουλή των Ελλήνων με ιστορικά θέματα της περιόδου του Ολοκαυτώματος και έκθεση κειμηλίων της ίδιας περιόδου.
Στον τομέα των εκδόσεων αναμένεται η έκδοση τριών βιβλίων με θέματα την ιστορία της Κάσου, το ολοκαύτωμα και τη συμβολή των Κασιωτών στη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ.