Έξι μέλη της ΕΛ.ΑΣ. είναι στο "κάδρο" των ερευνών. Ένορκη διοικητική εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη για τη γυναικοκτονία και ο καθένας από το πόστο του καλείται να δώσει εξηγήσεις για το τι δεν έγινε σωστά και κατέληξε η 28χρονη Κυριακή Γρίβα να δολοφονείται φριχτά έξω από το Α.Τ. των Αγίων Αναργύρων, στο οποίο πήγε για να ζητήσει βοήθεια.

Οι έξι αστυνομικοί δεν βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Έχουν μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες, με άλλα καθήκοντα, μέχρι να ολοκληρωθεί η εσωτερική έρευνα.

Η 22χρονη αξιωματικός υπηρεσίας είναι ο άνθρωπος που μιλάει με την Κυριακή μέσα στο τμήμα. Η άτυχη 28χρονη την ενημερώνει πως ο πρώην σύντροφός της παραμονεύει και ότι είναι ικανός να τη σκοτώσει. Η νεαρή αξιωματικός υπηρεσίας της λέει ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο περιπολικό και πως πρέπει να καλέσει το 100. Η αξιωματικός δεν ενημερώνει τον διοικητή για το περιστατικό.

Ο αστυνομικός στο τηλεφωνικό κέντρο είναι αστυνομικός της Άμεσης Δράσης που δέχεται την κλήση της 28χρονης. Είναι ο άνθρωπος που όταν ζήτησε περιπολικό η Κυριακή της απάντησε πως… δεν είναι ταξί. Περνάει περίπου ένα λεπτό και ακούει την 28χρονη να δέχεται μαχαιριές από τον πρώην σύντροφό της.

Ο αρχιφύλακας, μέσα στο φυλάκιο του αστυνομικού τμήματος, ήταν μπροστά στη στυγερή δολοφονία. Ισχυρίζεται πως όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Κατάλαβε τι συνέβη όταν ήταν ήδη πολύ αργά. Δεν έκανε απολύτως τίποτα. Ο ίδιος άνθρωπος είχε καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και αποφυλακίστηκε το 2023 με βούλευμα.

Παρά τη 12μηνη φυλάκισή του, ο 48χρονος φύλακας έκανε ενστάσεις και κατάφερε να επιστρέψει ξανά στα καθήκοντά του.

Η επόπτρια, πρώην διοικήτρια του τμήματος, είχε οριστεί από τη ΓΑΔΑ να εποπτεύει την περιοχή.

Παρούσα ήταν και η οδηγός του περιπολικού, όπως και ο διοικητής του τμήματος.

Ενδεικτικό τους χάους που επικράτησε μεταξύ των αστυνομικών λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία έξω από το τμήμα, είναι το παρακάτω ηχητικό.

Φύλακας: Μην πειράξετε τίποτα, παιδιά. Μακριά από τον χώρο, όλοι!
Αξιωματικός Υπηρεσίας: Το μαχαίρι μην το χάσουμε!
Φύλακας: Όχι, όχι, όχι. Το μαχαίρι δεν το ακουμπάμε.
Αστυνομικός: Γάντια.
Φύλακας: Αστυνόμε, συγγνώμη, να μην πειράξουμε τίποτα, να έρθουν εδώ πέρα, μπορεί να θέλουν να το βγάλουνε φωτογραφίες, μπορεί να θέλουνε οτιδήποτε.
Αξιωματικός υπηρεσίας: Ναι, ναι, ναι, ναι.

Εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δοθούν απαντήσεις.




Άγιοι Ανάργυροι: Το χρονικό της γυναικοκτονίας

Η Κυριακή πήγε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, συνοδευόμενη από έναν φίλο της, για να καταγγείλει τον φερόμενο ως δράστη, επειδή την παρενοχλούσε.

Στη συνέχεια ζήτησε αστυνομική προστασία προκειμένου να επιστρέψει στο σπίτι της, επειδή φοβόταν. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το τμήμα την ενημέρωσαν πως είτε πρέπει να καταθέσει μήνυση είτε να ενημερώσει το κέντρο της Άμεσης Δράσης για να επιληφθεί περιπολικό. Η κοπέλα ζήτησε να την πάνε σπίτι της γιατί φοβόταν, χωρίς να καταθέσει μήνυση.

Βγαίνοντας έξω από το αστυνομικό τμήμα και φτάνοντας δίπλα στη σκοπιά μιλούσε στο τηλέφωνο με το «100». Εκεί ο δράστης που την ακολούθησε, την είδε και της επιτέθηκε με το μαχαίρι τραυματίζοντάς τη θανάσιμα και μάλιστα στο κέντρο της Άμεσης Δράσης φέρεται να άκουσαν τις φωνές της.




Άγιοι Ανάργυροι: "Έγινε σωρεία εγκληματικών λαθών και παραλείψεων από την Αστυνομία", αναφέρει αξιωματικός


Για μία «μαχαιριά στην καρδιά της ΕΛ.ΑΣ.» έκανε λόγο η Σοφία Βαγενά, αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και πρ. της Επιτροπής Δικαιωμάτων και Ισότητας ΠΟΑΣΥ, τονίζοντας στο MEGA πως η Αστυνομία θα πρέπει να δράσει ώστε να μην ξανασυμβεί τέτοιο κακό και να μη θρηνήσει η χώρα άλλα θύματα έμφυλης βίας.

«Έχουν γίνει μία σωρεία λαθών και παραλείψεων εγκληματικού βαθμού, που μας προβληματίζει ιδιαιτέρως, γιατί σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο», είπε.

Ιδιαίτερα υπογράμμισε πως τα κενά στην Αστυνομία εντοπίζονται πολλά χρόνια πίσω.

«Ζητάμε εξηγήσεις. Πρέπει να το δούμε βαθύτερα, πρέπει να πάρουμε απαντήσεις. Τα αδικήματα τα οποία συμβαίνουν μέσα στον νόμο περί ενδοοικογενειακής βίας είναι αυταπάγγελτα, δεν χρειαζόταν να υποβάλει μήνυση. Έπρεπε να προστατευτεί, να αναζητηθεί ο δράστης και να κινηθεί μία διαδικασία που δεν έγινε ποτέ», είπε.