Σε προχωρημένη σήψη στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Αβδέλλα στον νομό Γρεβενών εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου εντοπίστηκε νεκρή αρκούδα μετά από κατανάλωση δηλητηριασμένου δολώματος.

Κάτοικοι της περιοχής ενημέρωσαν την «Καλλιστώ», Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση καθώς και την Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. 

Όπως ενημερώνει η “Καλλιστώ”, το προηγούμενο διάστημα εντοπίστηκαν στην περιοχή του Ολύμπου από τις Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων του ΟΦΥΠΕΚΑ 193 δηλητηριασμένα δολώματα. Επιπλέον η Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου ειδοποιήθηκε και για άλλο κρούσμα χρήσης δηλητηριασμένου δολώματος στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Αετομηλίτσας Ιωαννίνων, όπου βρέθηκε νεκρός ένας χρυσαετός και μικρά θηλαστικά.

nekri-arkouda1_


Στα δύο πρώτα περιστατικά ενημερώθηκαν η ειδική Μονάδα Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων που διαθέτει το ΕΠ. Β. Πίνδου (ΟΦΥΠΕΚΑ) καθώς και η μικτή Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα (Καλλιστώ/ΕΠ Β.Πίνδου) με σκοπό την άμεση αυτοψία, την συλλογή δειγμάτων για τοξικολογικές αναλύσεις, καθώς επίσης και την συλλογή και καταστροφή άλλων δηλητηριασμένων δολωμάτων που παρέμειναν στην περιοχή.

«Οι καταστροφικές συνέπειες παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων έχουν πλέον γίνει μία από τις κύριες απειλές για τη βιοποικιλότητα και τα προστατευόμενα είδη. Οι συνέπειες επηρεάζουν τόσο την άγρια ζωή όσο και τα ζώα εργασίας, όπως τα Σκυλιά Φύλαξης Κοπαδιών (ΣΦΚ). Για την πάταξη της παράνομης και ολέθριας αυτής πρακτικής χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων που πλήττει τόσο την άγρια πανίδα όσο και την δημόσια υγεία, γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς».

nekri-arkouda2


Η «Καλλιστώ» στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCPROM παρεμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή, μαζί με άλλους εταίρους του έργου. Στο πλαίσιο του LIFE ARCPROM μονάδα σκύλων ανιχνεύει τα δηλητηριασμένα δολώματα, ενώ πραγματοποιείται παραγωγή και διάδοση κυτίων πρώτων βοηθειών κατά των δηλητηριάσεων.

Το έργο LIFE ARCPROM έχει σαν στόχο την βελτίωση των όρων συνύπαρξης της καφέ αρκούδας (Ursus arctos) και του ανθρώπου σε τρία Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας (Πρεσπών, Β.Πίνδου, Οροσειράς Ροδόπης) και σε ένα της Ιταλίας ( Majella). Αξίζει να σημειωθεί ότι η καφέ αρκούδα είναι ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση και χαρακτηρίζεται ως «είδος προτεραιότητας».