Ενδοοικογενειακή βία: 3.000 καταγγελίες μετά την γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους
Σε μια μέρα καταγράφηκαν 26 καταγγελίες
Σύμφωνα με τον ειδικό αστυνομικό αναλυτή, Σταύρο Μπαλάσκα, πάνω από 3.000 καταγγελίες έχουν υποβληθεί στην Άμεση Δράση μόνο την τελευταία εβδομάδα, αφορώντας επιθέσεις κατά γυναικών
Οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται μετά την τραγική δολοφονία της Κυριακής έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων. Μόλις μέσα σε μία μόνο ημέρα, συγκεκριμένα στις 6 Απριλίου, καταγράφηκαν 26 νέες καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τον ειδικό αστυνομικό αναλυτή, Σταύρο Μπαλάσκα, πάνω από 3.000 κλήσεις έχουν γίνει στην Άμεση Δράση μόνο την τελευταία εβδομάδα, αφορώντας επιθέσεις κατά γυναικών.
Η δρ. Κέλλυ Ιωάννου, ειδικευμένη σε θέματα εγκληματολογίας, επισημαίνει ότι πριν από τη φυσική βία υπάρχουν συνήθως άλλα σημάδια προειδοποίησης, όπως ψυχολογική και λεκτική κακοποίηση. Η κακοποίηση που υφίσταται η γυναίκα είναι τόσο έντονη, ώστε να την καθιστά ανίκανη να ζητήσει βοήθεια.
Η ίδια παρατηρεί επίσης ότι "στο παρελθόν, πολλές γυναίκες δεν έλεγαν τίποτα επειδή έλειπε η εμπιστοσύνη, αλλά τώρα είναι πιο πιθανό να πάρουν ένα τηλέφωνο και να μιλήσουν για όσα βιώνουν".
Το επόμενο διάστημα, πάντως, θα βγουν τα αποτελέσματα της ΕΔΕ για τους αστυνομικούς του ΑΤ Αγίων Αναργύρων που κλήθηκαν να χειριστούν την υπόθεση της Κυριακής. Βέβαια, σύμφωνα με την εκπομπή «Το Πρωινό» στον ΑΝΤ1, δύο εκ των έξι αστυνομικών - με βάση τη γνωμάτευση του ψυχολόγου - κρίθηκαν ανίκανοι να φέρουν όπλο.
Μάστιγα η ενδοοικογενειακή βία
Εννέα νέες υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας ή απειλής εισήχθησαν τη Δευτέρα 8/4, με την αυτόφωρη διαδικασία, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για υποθέσεις που είναι πανομοιότυπες με όσες φτάνουν καθημερινά τους τελευταίους μήνες στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, αλλά και γενικότερα στα δικαστήρια της χώρας, αφού οι καταγγελίες αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.
Μάλιστα, αν και σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν θύματα που μετανιώνουν μετά την καταγγελία ή την κλήση τους στην Άμεση Δράση και δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν την ποινική δίωξη του συντρόφου τους ή του συζύγου τους που κατήγγειλαν για τις πράξεις του, οι αστυνομικοί σχηματίζουν κανονικά δικογραφίες, οι οποίες υποβάλλονται στον αρμόδιο εισαγγελέα ποινικής δίωξης και ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία, έως ότου η υπόθεση φτάσει στις δικαστικές αίθουσες.
Κι αυτό γιατί η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και οι δράστες οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης από τη στιγμή που υπάρξει καταγγελία του θύματος ή το διαπιστώσουν οι αστυνομικοί που επιλαμβάνονται ενός συμβάντος.
Μόνο τη Δευτέρα στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης εισήχθησαν, με την αυτόφωρη διαδικασία, εννέα υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, με τις περισσότερες να αφορούν περιστατικά όπου οι σύντροφοι ή οι σύζυγοι απείλησαν και χρησιμοποίησαν σωματική βία.
Μια από τις τελευταίες υποθέσεις στη σειρά των αυτοφώρων ήταν αυτή της 53χρονης Πολυξένης, θύμα ενδοοικογενειακής βίας στο πρόσφατο παρελθόν από τον 51χρονο πρώην σύζυγό της, ο οποίος εξακολουθεί να την απειλεί και να της κάνει τη ζωή «κόλαση» πάρα τα περιοριστικά μέτρα που του έχουν επιβληθεί.
Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε συνολική φυλάκιση 19 μηνών, με τριετή αναστολή, καθώς κρίθηκε ένοχος επειδή έσκασε το λάστιχο του αυτοκινήτου της πρώην συζύγου του.
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, μεταξύ άλλων, για φθορά ξένης περιουσίας και παραβίαση περιοριστικού όρου που του είχε επιβληθεί για μη προσέγγιση της παθούσας σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων.
Η γυναίκα που κατέθεσε ως μάρτυρας στο δικαστήριο είπε απευθυνόμενη προς την έδρα ότι τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης είδε από το μπαλκόνι της τον πρώην σύντροφό της να περνάει κάτω από το σπίτι της με το φορτηγό.
«Μπήκα αμέσως μέσα, γιατί φοβάμαι για τη ζωή μου και των παιδιών μου. Είμαι σίγουρη ότι το έκανε αυτός», ανέφερε, καθώς μόλις ξημέρωσε διαπίστωσε ότι το λάστιχο του αυτοκινήτου της ήταν σκασμένο.
«Έχει ορκιστεί ότι θα σκοτώσει εμένα και τα παιδιά. Φοβάμαι ότι θα είμαι το επόμενο θύμα, όπως η κοπέλα στην Αθήνα», είπε η γυναίκα, τονίζοντας ότι ύστερα από προηγούμενα περιστατικά βίας που κατήγγειλε οι αστυνομικοί τής εγκατέστησαν στο κινητό τηλέφωνο την εφαρμογή «panic button».
Λίγη ώρα αργότερα, το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών, με τριετή αναστολή, σε έναν 54χρονο που κατά τη διάρκεια ενός καυγά φέρεται να έπιασε από τον λαιμό τη σύντροφό του και να την απείλησε με τη ζωή της.
Σύμφωνα με την αρχική κατάθεση της γυναίκας στην Αστυνομία, ο σύντροφός της την έπιασε από τον λαιμό, με σκοπό να την πνίξει, ενώ την απείλησε ότι θα τη σκοτώσει μόλις σήκωσε το τηλέφωνο για να καλέσει την Αστυνομία.
Ωστόσο, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας δεν περιορίζομαι μόνο σε συντρόφους ή ανδρόγυνα, αφού τα δικαστήρια καθημερινά απασχολούνταν με υποθέσεις που έχουν να κάνουν με τον στενό κύκλο της οικογένειας.
Μια τέτοια περίπτωση ήταν και 57χρονου άνδρα ο οποίος κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου ύστερα από καταγγελία της 17χρονης κόρης του ότι την απειλούσε, προκειμένου να την αναγκάσει να διακόψει την εγκυμοσύνη της.
Ο άνδρας τελικά αθωώθηκε για την πράξη της ενδοοικογενειακής απειλής που του είχε απαγγελθεί, καθώς το δικαστήριο συντάχθηκε με την πρόταση της εισαγγελέως.
«Εξεδήλωσε την εύλογη αγωνία του για το παιδί του, όπως όλοι οι γονείς. Η αγωνία του είναι ότι θα αλλάξει ριζικά η ζωή του ανήλικου παιδιού του. Ήταν πολύ ψύχραιμος. Δεν προέκυψε ότι ο πατέρας απηύθυνε στην ανήλικη απειλές ότι θα την αναγκάσει να κάνει έκτρωση», ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός στην αγόρευσή της, ζητώντας την απαλλαγή του.