Έπειτα από πόσους μήνες ανεξόφλητης οφειλής θα κόβεται το ρεύμα - Τι ισχύει για τους ευπαθείς
Προβλέπεται οικονομικό ''πέναλτι''
Τι συμβαίνει αφότου παρέλθει το χρονικό περιθώριο των τεσσάρων μηνών
Σειρά μέτρων για τους κακοπληρωτές, καθώς επίσης και για τις ρευματοκλοπές περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 15 Απριλίου.
Σύμφωνα με αυτό, κάποιος που δεν πληρώνει τους λογαριασμούς του θα μπορεί να παραμείνει στην καθολική υπηρεσία μέχρι τέσσερις μήνες, καθώς μετά θα του κόβεται το ρεύμα, εκτός αν είναι βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς προστασίας. Στην καθολική υπηρεσία εντάσσονται νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις (με ισχύ παροχής μέχρι 25 KVA) που τους έχει καταγγελθεί η σύμβαση ηλεκτροδότησης, συνήθως λόγω οφειλών, έως ότου βρουν νέο προμηθευτή ρεύματος.
Τι γίνεται μετά τους τέσσερις μήνες
Αφού παρέλθει το χρονικό περιθώριο των τεσσάρων μηνών, ο προμηθευτής θα μπορεί να εκκινήσει τις διαδικασίες διακοπής της ηλεκτροδότησης του καταναλωτή, υποβάλλοντας στον ΔΕΔΔΗΕ τη σχετική δήλωση παύσης εκπροσώπησης και απενεργοποίησης του μετρητή.Επιπλέον, προβλέπεται οικονομική επιβάρυνση στην περίπτωση που ο Διαχειριστής καθυστερήσει τις ενέργειές του.
Υπενθυμίζεται πως η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Υδάτων και Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) εισηγήθηκε, πριν από λίγες ημέρες, νέους κανόνες ως προς τον ορισμό του «στρατηγικού κακοπληρωτή», τη διακοπή ρεύματος στους υπερήμερους οφειλέτες, αλλά και τη μετακίνηση των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο.