Ισχυρή ώθηση στις μεταμοσχεύσεις με την δημιουργία δύο ενιαίων εργαστηρίων
Πρωτοβουλίες για την υγεία
Ενισχύεται με αναισθησιολόγους το “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκη
Μεγάλες πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας αναλαμβάνει και ολοκληρώνει εντός των προσεχών ημερών ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνεργασία με τον υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, επιλύοντας χρόνια προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει το σύνολο του συστήματος. Έτσι, οριστικό τέλος αναμένεται να μπει στη σοβαρότατη έλλειψη αναισθησιολόγων που ταλανίζει το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», μεγάλο κέντρο μεταμοσχεύσεων της Βόρειας Ελλάδας, με την προκήρυξη ικανού αριθμού θέσεων επίκουρων καθηγητών αναισθησιολόγων για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», με τη συμβατική προϋπόθεση ότι οι επίκουροι καθηγητές θα μετακινούνται διαρκώς και σε μόνιμη βάση προς κάλυψη και των μεγάλων αναγκών του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου της πόλης σε αναισθησιολόγους.
Με απόφαση Γεωργιάδη
Επίσης, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της «Απογευματινής», ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Θεμιστοκλέους είναι αποφασισμένοι να δώσουν οριστική λύση στον κατακερματισμό των εργαστηρίων των μεταμοσχεύσεων, τα οποία είναι άκρως απαραίτητα για την πραγματοποίησή τους στη χώρα. Θα δημιουργηθούν, λοιπόν, δύο μεγάλα ενιαία εργαστήρια, ένα για τη Βόρεια και ένα για τη Νότια Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, όμως, μεγάλα προβλήματα έχουν ανακύψει στο πλέον αναπτυγμένο πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων της χώρας μας, στο Νοσοκομείο «Λαϊκό» της Αθήνας, στο οποίο έγιναν πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία οι πρώτες δύο μεταμοσχεύσεις ήπατος από ζώντες δότες.
Παρά το γεγονός ότι -σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας- το θέμα της εγκατάστασης πανεπιστημιακής κλινικής μεταμοσχεύσεων στο «Λαϊκό» εκτιμάται από τις πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών ως αμφιλεγόμενο και είναι ακόμη υπό συζήτηση, καθώς θεωρείται αμφισβητούμενης αναγκαιότητας, ερωτήματα προκαλεί η πραγματική διαπίστωση σύμφωνα με την οποία οι τριάντα κλίνες της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Νεφρού στο «Λαϊκό» πιέζονται από τις μεγάλες ανάγκες και οριακά επαρκούν αυτή τη στιγμή.
Σημειώνεται ότι το «Λαϊκό» διαθέτει σήμερα το πλέον αναπτυγμένο πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων της χώρας μας, καθώς στο ίδρυμα πραγματοποιούνται περισσότερες από το 50% των μεταμοσχεύσεων νεφρού από αποβιώσαντες δότες και περισσότερες από το 70% των μεταμοσχεύσεων νεφρού από ζώντες δότες, ενώ παρακολουθεί κατ’ έτος περίπου 2.000 ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού. Ενδεικτικά, τα έτη 2021 έως 2023 πραγματοποιήθηκαν 135 μεταμοσχεύσεις νεφρού από αποβιώσαντες δότες και 210 μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντες δότες
Στο ίδιο νοσοκομείο λειτουργεί και η Διατομεακή Μονάδα Μεταμόσχευσης Ήπατος, στη λειτουργία της οποίας μετέχουν ως επί το πλείστον χειρουργοί από τη Β΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και γαστρεντερολόγοι-ηπατολόγοι από τη Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μάλιστα, με απόφαση της διοίκησης του «Λαϊκού», από το 2013 αποφασίστηκε η παραχώρηση τεσσάρων κλινών από τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού και ενός δίκλινου θαλάμου από τη Β΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική για την άμεση μετεγχειρητική νοσηλεία ασθενών μετά τη μεταμόσχευση ήπατος. Από τις αρχές του 2024 έχουν πραγματοποιηθεί 7 μεταμοσχεύσεις ήπατος στη μονάδα του «Λαϊκού». Μάλιστα, οι δύο εξ αυτών αφορούν τις δύο κοπέλες που πρόσφατα έλαβαν ήπαρ από ζώντα δότη, τον γονέα τους: μία 23χρονη από την Κρήτη, που έλαβε μόσχευμα από τον πατέρα της και μία 21χρονη από τα Ιωάννινα, από τη μητέρα της.
Έγγραφο αίτημα
Πριν από λίγες ημέρες, λοιπόν, κατατέθηκε εγγράφως αίτημα από τη διευθύντρια της Κλινικής Νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης Νεφρού του «Λαϊκού», στο οποίο η ίδια ζητεί τη διάθεση του συνόλου των 30 κλινών σε μεταμοσχευθέντες εκ νεφρού για την κάλυψη των αναγκών τους. Για το θέμα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, με τον υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη, να επιχειρεί να δώσει «πυροσβεστική λύση», οι λεπτομέρειες της οποίας δεν κατέστη ακόμη δυνατόν να γίνουν γνωστές.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ