Μας... αποχαιρετά, αλλά μάλλον προσωρινά η αφρικανική σκόνη που σκέπασε τη χώρα από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, ενώ πτώση της θερμοκρασίας και βροχές θα χαρακτηρίσουν τον καιρό σήμερα 25 Απριλίου.

Όπως είπαν οι μετεωρολόγοι, ένα τέτοιο φαινόμενο μεταφοράς σκόνης συμβαίνει κατά μέσο όρο 4 με 5 ημέρες κάθε χρόνο. Ωστόσο, επισημαίνουν την αύξηση της συχνότητας των επεισοδίων και την εμφάνισή τους νωρίτερα την καλοκαιρινή περίοδο.

Την Τετάρτη (24.04.2024) στην Αττική η σκόνη ήταν έντονη, φτάνοντας 700 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Ρεκόρ καταγράφηκε στα Χανιά με 800 μικρογραμμάρια.

Σαρηγιάννης: «Νέο κύμα αφρικανικής σκόνης τον Μάιο – Πιο συχνά τα φαινόμενα»

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, αναφέρθηκε στην ΕΡΤ στην αύξηση της συχνότητας του φαινομένου σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αλλά και στην πρώιμη εμφάνισή του πριν τη θερινή περίοδο.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «είναι χαρακτηριστικό της ξηρασίας και της σχετικής ερημοποίησης εδαφών με αποτέλεσμα ο συνολικός όγκος σωματιδίων να είναι πολύ μεγαλύτερος». Επιπλέον σημείωσε πως «αλλάζουν οι ροές του ανέμου καθώς αλλάζει το κλίμα».

Όπως προέβλεψε ο καθηγητής, «περιμένουμε να δούμε νέο επεισόδιο με την αφρικανική σκόνη μέχρι τα μέσα Μάϊου, που θα μπορούσε να είναι της ίδιας έντασης με το τωρινό, ίσως και παραπάνω ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες που θα επικρατούν».

Μάλιστα, εκτίμησε πως «από τον Μάιο και μετά τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Το επόμενο φθινόπωρο θα έχουμε ένα ακόμη επεισόδιο αφρικανικής σκόνης».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της αφρικανικής σκόνης, καθώς και στη διάρκεια του επεισοδίου και τον όγκο σωματιδίων και τόνισε «αυτό είναι καινούργιο στοιχείο και έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή».

Όπως σημείωσε, «θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό που σημαίνει ότι θα πρέπει και το Εθνικό Σύστημα Υγείας να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οξείες περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι θα έχουν προβλήματα».

Το ανησυχητικό είναι όπως τόνισε το γεγονός πως «αυτή αυτή η επιβάρυνση με τη διακοπή έρχεται να προστεθεί πάνω στη σωματιδιακή επιβάρυνση που έχουμε έτσι κι αλλιώς στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο για παράδειγμα, στα Γιάννενα, όπου η ποιότητα του αέρα, αντικειμενικά μιλώντας, δεν είναι πάρα πολύ καλή σε σχέση με τα σωματίδια».

Οπότε κατέληξε πως «εμείς έχουμε να κάνουμε τόσο δράσεις προσαρμογής, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοια οξεία επεισόδια και από την άλλη να κάνουμε δουλειά βάσης πραγματικά προληπτικά, μειώνοντας το επίπεδο ρύπανσης από σωματίδια στις πόλεις μας, έτσι ώστε όταν έρχεται μερικές μέρες που έρχεται αυτό το κύμα από την Αφρική να μην έρχεται να επικαθίσει πάνω σε ένα ήδη υψηλό υπόβαθρο από ατμοσφαιρική ρύπανση».

Κολυδάς για αφρικανική σκόνη: Είναι το εντονότερο γεγονός που έχει καταγραφεί στην Αθήνα

Ο Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή στην προσωπική του σελίδα, αναφέρθηκε στις απόκοσμες εικόνες των τελευταίων ημερών λόγω της αφρικανικής σκόνης.

«Ερεύνησα ιστορικά στοιχεία περιπτώσεων με μεγάλες μεταφορές σκόνης τις οποίες σας τις μεταφέρω. Οι περισσότερες είναι καταγεγραμμένες στο προσωπικό μου ημερολόγιο όπως τις έζησα στη βάρδια της ΕΜΥ από το 1986» γράφει σε άρθρο του, προτρέποντας όποιον συνάδερφό του γνωρίζει κάποια άλλη περίπτωση, να του την στείλει για να την προσθέσει.

Αναλυτικά, όπως περιγράφει, έχουμε στις 7 Μαρτίου 1902, 28 Μαρτίου 1931, 23 Απριλίου 1965, 14 Απριλίου 2008, 21 Μαΐου 2008, 17 Απριλίου 2005. Επίσης, υπάρχουν στοιχεία και για τις 25/2/2001, 24/2/2006 , 6/3/2009, 21/5/2008 και 10/11/2010.

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ειδικά για την Αθήνα αποτελεί το εντονότερο γεγονός» γράφει χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο Θοδωρής Κολυδάς, προσθέτοντας ότι «μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε το ότι δεν υπήρξε βροχή, όπως γίνεται συνήθως, οπότε η σκόνη δεν ''ξεπλύθηκε'' και παρέμεινε μεγάλο χρονικό διάστημα αιωρούμενη στην ατμόσφαιρα. Το ''απόκοσμο'' χρώμα δημιουργήθηκε λόγω της σκέδασης του φωτός , όπου σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η ώρα που σημειώθηκε το max της μεταφοράς που συνέπεσε με το ηλιοβασίλεμα».

H ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΣΚΟΝΗΣ - ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ

Την περίοδο της άνοιξης, οι κυκλώνες #Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν #σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο.

Κατά το καλοκαίρι οι υψηλές πιέσεις πάνω από τη Λιβύη εμποδίζουν την περαιτέρω ανατολική διάδοση των κυκλώνων αυτών και η μεταφορά πραγματοποιείται στην κεντρική Μεσόγειο.

Προς το πέρας του καλοκαιριού οι χαμηλές πιέσεις κοντά στις Βαλεαρίδες νήσους έχουν ως αποτέλεσμα η μεταφορά σκόνης να συντελείται κυρίως στη δυτική Μεσόγειο.


ΕΜΥ: Ο καιρός σήμερα


Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ ο καιρός την Πέμπτη θα είναι άστατος. Συγκεκριμένα, θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και την Ήπειρο και το μεσημέρι – απόγευμα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Σημαντική συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στα Δωδεκάνησα μέχρι το μεσημέρι.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 17 με 19 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά καθώς και στη νησιωτική χώρα τους 20 με 23 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το πρωί και βαθμιαία αίθριος.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Από αργά το απόγευμα βελτίωση.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.