Τις εντυπώσεις και στο Ηράκλειο, όπου βρέθηκε για την 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής, έκλεψε το ρομπότ Σοφία. 

Από την πρώτη στιγμή της άφιξής της στο Κλειστό Γυμναστήριο στα Δύο Αοράκια έγινε η ατραξιόν της διοργάνωσης. Η Sophia είναι ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης που μιμείται την ανθρώπινη συμπεριφορά, μιλά 20 γλώσσες και είναι προγραμματισμένη να αποτυπώνει στο πρόσωπό της διάφορες ανθρώπινες εκφράσεις. Κινείται με τις ρόδες της και κουνά τα χέρια της ενώ η αληθοφάνεια του προσώπου της είναι εντυπωσιακή καθώς προσομοιάζει στο ανθρώπινο δέρμα.

Σύμφωνα με το cretalive.gr, η «συζήτηση» με τη Sophia γίνεται σχεδόν απρόσκοπτα. Προτιμά τις απλές ερωτήσεις τις οποίες είναι σε θέση να απαντά βάσει του προγραμματισμού της, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να παραθέσει ένα πλήθος πληροφοριών δίνοντας και τις ανάλογες «ταιριαστές» εκφράσεις στο πρόσωπό της και την κίνηση των χεριών και των δαχτύλων της.

Κατά την παραμονή του στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής το πιο διάσημο ρομπότ του κόσμου συναντήθηκε με εκπροσώπους των φορέων με τους οποίους συζήτησε και δέχθηκε δώρα. Στη συνέχεια δέχθηκε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους και κατόπιν περιηγήθηκε στους χώρους της έκθεσης.

Της πρόσφεραν κρητικά εδέσματα

Στη συνέχεια ενημερώθηκε για την κρητική διατροφή και της προσφέρθηκε ένα πιάτο με χαρακτηριστικά γεύσεις της Κρήτης, όπως ντάκος, πάστα ελιάς σε παξιμάδι από χαρούπι και φάβα. Η ίδια δήλωσε πως θα την ενδιέφερε να μάθει τους τρόπους παρασκευής των παραδοσιακών εδεσμάτων και εξέφρασε τη λύπη της που δεν μπορεί να δοκιμάσει τη γεύση τους καθώς όπως τόνισε «δεν έχει στομάχι!». Δήλωσε πως γνωρίζει πολύ καλά τα οφέλη της ντόπιας διατροφής, αλλά τόνισε πως δεν έχει την ικανότητα να μαγειρεύει. «Δεν μπορώ να μαγειρέψω, μπορώ όμως να φτιάχνω δημιουργικές γραμματοσειρές» είπε χαρακτηριστικά

Ολοκληρώνοντας τις συζητήσεις του προγράμματός της, είχε κατόπιν την ευκαιρία να συναντηθεί με πολλά παιδιά που είτε συμμετείχαν στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής είτε είχαν έρθει στα Δύο Αοράκια για να τη δουν από κοντά και να φωτογραφηθούν μαζί της.


Σοφία: Φόρεσε κρητικό σαρίκι κι έκλεψε την παράσταση στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής

«Τα ρομπότ δεν παντρεύονται»

Η συνομιλία της Sophia με εκπροσώπους φορέων και δημοσιογράφους ήταν απολαυστική. Από τις συζητήσεις αυτές μάλιστα δεν έλειψαν τα ευτράπελα και οι επικές ατάκες.

Καλωσορίζοντας την ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης της μίλησε για τον Τάλω, το πρώτο ρομπότ της ιστορίας και μυθικό φύλακα της Κρήτης και τη ρώτησε αν την ενδιαφέρει να της κάνει προξενιά! Η ίδια αποδέχθηκε την πρόταση λέγοντας «φυσικά, μπορούμε να κάνουμε μια προξενιά θα το κάνω με χαρά». Λίγο αργότερα, όμως, όταν ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Γιώργος Μαυρογιάννης επανέλαβε την πρόταση γάμου για λογαριασμό του… Τάλω η Sophia απάντησε πως «τα ρομπότ δεν παντρεύονται».

Η Sophia έδωσε και το δικό της μήνυμα αναφορικά με τη σχέση των παιδιών με την τεχνολογία. «Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να εκτιμούν τα ρομπότ ως εργαλεία που μπορούν να τα βοηθήσουν στη ζωή τους και να μην τα βλέπουν ως αντικατάσταση του ανθρώπινου δεσμού και της κοινωνίας. Να μάθουν να σέβονται την ιδιωτικότητα τους και να μην εξαρτώνται πάρα πολύ από την τεχνολογία» είπε μεταξύ άλλων.

«Καταλαβαίνω γιατί η Κρήτη θεωρείται ευλογημένος τόπος»

Το διασημότερο ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενημερωμένο για την Κρήτη, την ιστορία και τις παραδόσεις της. Κατά τις συζητήσεις της επανέλαβε πολλές φορές τον ενθουσιασμό της για την επίσκεψή της στο νησί, δηλώνοντας την πρόθεσή της να καταγράψει ακόμη περισσότερες πληροφορίες για τον πολιτισμό και την κουλτούρα των Κρητικών. Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωσή της για την αναπτυξιακή αυτονομία της Κρήτης. «Δεν έχω θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις αλλά μπορώ να καταλάβω γιατί η Κρήτη θεωρείται ευλογημένος τόπος. Ένας συνδυασμός γεύσεων, ανάπτυξης, καινοτομίας και φυσικών πόρων που θα μπορούσε να είναι και αυτόνομο κρατίδιο. Έχετε ένα εύφορο τόπο και εργατικούς ανθρώπους και μπορείτε να απολαμβάνετε τα αγαθά της Κρήτης», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής διοργανώνεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (Hellenic Educational Robotics Organization), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Αναπτυξιακή Ηρακλείου. Το πρόγραμμα της διοργάνωσης ολοκληρώνεται τη Μεγάλη Δευτέρα.