Θρησκεία και οικογένεια: δύο µεγάλα κεφάλαια για τους κοινωνιολόγους, τους ιστορικούς, τους πολιτικούς αναλυτές. Πόσο κοντά είµαστε στον Θεό; Εχει αλλοιωθεί η πίστη µας στο πέρασµα του χρόνου; Πόσο σηµαντική θεωρείται σήµερα η οικογένεια; Αυτές τις πτυχές της ζωής των Ελλήνων έρχονται να φωτίσουν νέες έρευνες, αποκαλύπτοντας ότι διαχρονικά παραµένουµε πιστοί.

Διαβάστε ακόμα: Μεγάλη δημοσκοπική έρευνα της ΔιαΝΕΟσις - Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τους θεσμούς και τις δομές


διαΝΕΟσις: Τι λένε τα στοιχεία για τη σχέση των πολιτών µε τη θρησκεία και την οικογένεια

Τα ευρήµατα αποτυπώνουν µια έντονα συναισθηµατική σχέση µε τη θρησκευτικότητα, σπάνιο για χώρα-µέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι συχνά βρίσκουµε «καταφύγιο» στον πρώτο θεσµό κοινωνικοποίησής µας, την οικογένεια. Η οικογένεια εµφανίζεται ως το απόλυτα ασφαλές καταφύγιο και παρά την κριτική που δέχεται µόνο το 15% εκφράζει κάποιες αµφιβολίες για τον θεσµό αυτό.

Το 79,9% των Ελλήνων, σύµφωνα µε τη διαΝΕΟσις, δηλώνουν ότι πιστεύουν στον Θεό και µόλις 18,9% δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν. Μία από τις αξιοσηµείωτες καταγραφές της έρευνας είναι ότι το ποσοστό των νέων ηλικίας 17 έως 24 ετών, που δηλώνουν πως πιστεύουν στον Θεό, ανέρχεται σε 80,3%.

Το έντονο θρησκευτικό συναίσθηµα των Ελλήνων έχει καταγραφεί όµως και σε παλαιότερες µετρήσεις. Στην ίδια έρευνα υπήρχε επίσης το εξής ερώτηµα: «Ανεξάρτητα από το πόσο συχνά πηγαίνετε στην εκκλησία, πόσο κοντά ή πόσο µακριά από τη θρησκεία αισθάνεστε;». Οι ερωτηθέντες απάντησαν σε µια κλίµακα εγγύτητας από το 1 έως το 10, µε τη µέση τιµή να διαµορφώνεται στο 6,1. Οι Ελληνες δεν συνδέουν την πίστη τους µε το πόσο συχνά βρίσκονται στην εκκλησία, όπως προκύπτει από τα αποτελέσµατα. Το 50,7% δηλώνουν πολύ κοντά στη θρησκεία -όσοι δηλαδή απάντησαν από 7 έως 10-, το 21,7% βρίσκονται κάπου ενδιάµεσα -όσοι απάντησαν 6 και 5-, ενώ στην κατηγορία εκείνων που αισθάνονται πιο µακριά από τη θρησκεία δηλώνουν το 27%, έχοντας απαντήσει από 1 έως 4.


Μιλούν ανοιχτά οι νέοι

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρηµα της διαΝΕΟσις, ότι πολύ κοντά στη θρησκεία αισθάνονται οι νέοι άνθρωποι ηλικίας 17 έως 24 ετών, σε ποσοστό που αγγίζει το 46,4%. Εξίσου κοντά δηλώνει όµως ότι βρίσκεται και η επόµενη ηλικιακή οµάδα, αυτή των 25 έως 39 ετών, µε 44,2%. Παράλληλα οι νέοι δηλώνουν ότι µ ιλούν ανοιχτά για τη θρησκευτική τους πίστη, οι 17-24 σε ποσοστό 82,1% και οι 25-39 σε 80,21% αντίστοιχα.


Φύλο και εκπαίδευση

Παράγοντες όπως το φύλο, το εκπαιδευτικό επίπεδο, αλλά και η οικονοµική επιφάνεια φαίνεται, σύµφωνα µε τη διαΝΕΟσις, να παίζουν κάποιο ρόλο. Η θρησκευτική πίστη είναι ιδιαίτερα ενισχυµένη στις γυναίκες σε ποσοστό 83,8%, ενώ στους άνδρες το ποσοστό αυτό φτάνει το 75,8%. Παράλληλα, πιο µακριά από τον Θεό φαίνεται να αισθάνονται όσοι δηλώνουν ότι απολαµβάνουν υψηλού επιπέδου µόρφωση. Η θρησκευτική πίστη ενισχύεται στα χαµηλότερα εισοδήµατα, καθώς σε όλα τα ερωτήµατα της έρευνας τα ποσοστά δεν πέφτουν από το 75%


Υπερκοµµατικότητα

Το θρησκευτικό αίσθηµα µάλιστα φαίνεται να ξεπερνά για τον Ελληνα κάθε κοµµατικό και ιδεολογικό στεγανό. Οτι πιστεύει στον Θεό δηλώνει ακόµα και το 59% εκείνων που αυτοτοποθετούνται πολιτικά στον χώρο της Αριστεράς και της Ακρας Αριστεράς. Πιστοί δηλώνουν και στην Κεντροαριστερά σε ποσοστό 73,2% και στο Κέντρο µε ποσοστό 83,3%. Οι κεντροδεξιοί δηλώνουν πιστοί κατά 83,4%, ενώ όσοι αυτοτοποθετούνται στον χώρο της ∆εξιάς και της Ακρας ∆εξιάς κατά 93%. Αυτή η εικόνα αποτυπώνεται και στους ψηφοφόρους των κοµµάτων. Οτι πιστεύει στον Θεό δηλώνει το 87,2% όσων υποστηρίζουν τη Ν.∆., το 68,8% που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, το 86% εκείνων που στηρίζουν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το 59,8% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ.


Εντονο το θρησκευτικό συναίσθηµα

Το έντονο θρησκευτικό συναίσθηµα των Ελλήνων έχει καταγραφεί όµως και σε παλαιότερες µετρήσεις της διαΝΕΟσις. Σε αντίστοιχη έρευνα το 2022 πολύ κοντά στη θρησκεία δήλωνε το 53,4% ενώ τα ποσοστά το 2019 και 2018 ήταν 57% και 58,2% αντίστοιχα. Οι Ελληνες µάλιστα το 2020 κατέλαβαν, σύµφωνα µε έκθεση του αµερικανικού ερευνητικού κέντρου Pew Research, την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την πεποίθηση ότι η πίστη στον Θεό ταυτίζεται µε την ηθική και ήρθαν πρώτοι στον δυτικό κόσµο -πάνω και από τις ΗΠΑσε ό,τι αφορά τη σηµασία που έχει η θρησκεία στη ζωή µας. Το 80% είχαν δηλώσει ότι θεωρούν πως η θρησκεία παίζει σηµαντικό ρόλο στη ζωή τους, ενώ το 53% ότι η πίστη στον Θεό αποτελεί προϋπόθεση για να είναι κανείς ηθικός. Από την έρευνα της διαΝΕΟσις προκύπτει όµως ακόµα ένα ενδιαφέρον στοιχείο, το οποίο µάλιστα έχει διττή σηµασία.

Στο ερώτηµα «όταν ασθενείτε εσείς ή κάποιο µέλος της οικογένειάς σας, προσεύχεστε για να γίνετε/γίνει καλά;», το 76,4% απαντούν «ναι» και το 22,5% «όχι». Εδώ λοιπόν από τη µία φαίνεται ο δεσµός της πίστης µας µπροστά στη δυσκολία, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύεται η σηµασία που έχει ο θεσµός της οικογένειας. Πρόσφατη έρευνα της Kapa Research έρχεται και αυτή να επιβεβαιώσει πόσο ισχυρός είναι αυτός ο θεσµός, καθώς το 89% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι τον εµπιστεύονται πολύ ή αρκετά. Παράλληλα, ένα εντυπωσιακό ποσοστό 95% δήλωσαν ότι η οικογένεια είναι ο πρώτος χώρος αλληλεγγύης, ενώ 65% είπαν ότι σίγουρα ή µάλλον συµφωνούν µε την άποψη ότι η απόκτηση παιδιού και η δηµιουργία οικογένειας είναι το σηµαντικότερο πράγµα στη ζωή ενός ανθρώπου.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής