Σε λίγους μήνες συμπληρώνονται έξι χρόνια από τη φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία της χώρας, που στιγμάτισε μια ολόκληρη εποχή.

Ήταν απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018, λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, όταν η φωτιά που έβαλε ένας 65χρονος για να κάψει χόρτα στο χωράφι του, στην περιοχή Νταού Πεντέλης, ξέφυγε από τον έλεγχό του.

Μέσα στις επόμενες ώρες η φωτιά άρχισε να κατεβαίνει ταχύτατα από τις πλαγιές του Πεντελικού όρους, και να καίει τα πάντα στο πέρασμά της, καταλήγοντας στη θάλασσα. Ο τραγικός απολογισμός είναι 104 νεκροί και 172 τραυματίες με ολόκληρη τη χώρα να παρακολουθεί συγκλονισμένη τα πλάνα, τις φωτογραφίες και τις αποκαλύψεις.

Σκηνές πανικού και φρίκης, που είναι αδύνατον να ξεχαστούν από όσους τις έζησαν και κατάφεραν να γλιτώσουν. Η νύχτα-κόλαση στην Ανατολική Αττική ήταν η νύχτα, που η Ελλάδα έκλαψε, πόνεσε και βυθίστηκε στο πένθος.


Άλλαξαν τα πάντα μέσα σε λίγη ώρα

Το ρολόι έδειχνε 16:46 το απόγευμα και μια κάμερα ασφαλείας σπιτιού καταγράφει το ξεκίνημα της πυρκαγιάς. Μισή ώρα μετά οι άνεμοι φτάνουν τα 12 μποφόρ κι αρχίζουν να τρέχουν με 120 χιλιόμετρα την ώρα. Η φωτιά αρχίζει να κατεβαίνει προς το παραλιακό μέτωπο, περνάει τη Μαραθώνος και εξαπλώνεται στη Ραφήνα, το Νέο Βουτζά, το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι.

Οι παγιδευμένοι κάτοικοι, αβοήθητοι και ξεχασμένοι, τρέχουν να σωθούν στην παραλία. Επικρατεί πανικός, ενώ οι εικόνες στις φλεγόμενες γειτονιές κόβουν την ανάσα. Οι εκκλήσεις για βοήθεια είναι διαδοχικές, αλλά ο κρατικός μηχανισμός έχει καταρρεύσει..

Σε ένα οικόπεδο εγκλωβίζονται και βρίσκουν μαρτυρικό θάνατο 26 άνθρωποι, αφού κανένας από αυτούς δεν κατάφερε να φτάσει στο μονοπάτι που οδηγούσε στη θάλασσα. Γονείς με τα παιδιά στις αγκαλιές τους, πέφτουν στη θάλασσα για να σωθούν. 

Λίγο μετά τις 23:00 εκείνο το βράδυ εκείνης της μαύρης μέρας, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Δε γίνεται η παραμικρή αναφορά σε νεκρούς και τραυματίες. Αντίθετα ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής λένε στον πρωθυπουργό ότι το μέτωπο είναι σε ύφεση, αν και από τις συνομιλίες προκύπτει, ότι υπήρχε σωστή ενημέρωση για τα πραγματικά γεγονότα.

Η Ελλάδα ντύθηκε στα μαύρα, αφού συνολικά πέθαναν 104 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 11 παιδιά και ένα νήπιο. 172 άτομα τραυματίστηκαν και πολλοί παρέμειναν στην εντατική για μήνες. Πρόκειται για την πιο φονική πυρκαγιά στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Μια εθνική τραγωδία που δε θα ξεχαστεί ποτέ!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0xh45k1o0mh)