Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά δε γίνεται, αφού είναι ένα από τα πιο γνωστά έθιμα που αναβιώνει κάθε χρόνο, την Μεγάλη Πέμπτη.


Τι συμβολίζει το συγκεκριμένο έθιμο;

Το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός, όπως το περίβλημα του αυγού, αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού μέσα από τον τάφο αναστήθηκε ο Χριστός τρεις ημέρες μετά τη Σταυρωσή Του.

Οι εκδοχές που υπάρχουν για την επιλογή του κόκκινου χρώματος είναι πολλές. Μια από τις επικρατέστερες αναφέρει ότι το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Χριστού για τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους.

Στις άλλες ερμηνείες πρωταγωνιστούν τρεις γυναίκες και συγκεκριμένα, η Παναγία, η Μαρία Μαγδαληνή καθώς και μια δύσπιστη ανώνυμη γυναίκα.


  • Η ερμηνεία στην οποία πρωταγωνιστεί η μητέρα του Ιησού αναφέρει, ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς του Χριστού, ικετεύοντάς τους να του φέρονται με ευπρέπεια. Όταν τα δάκρυά της Θεοτόκου έπεσαν πάνω στα αυγά, τότε, αυτά βάφτηκαν κόκκινα.
  • Η άλλη ερμηνεία συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, τη θεώρησε τόσο απίθανη, «όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα». Τότε, η Μαρία Μαγδαληνή χρωμάτισε μερικά αυγά κόκκινα και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.
  • Μία παραλλαγή της ιστορίας με τη Μαρία Μαγδαληνή θέλει μία γυναίκα να μην πιστεύει την είδηση της Ανάστασης του Χριστού και να λέει: «Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός. Και τότε αυτά έγιναν κόκκινα».

Έθιμα με κόκκινα αυγά

Ένας ακόμα λόγος που επιλέγουμε το κόκκινο χρώμα για το βάψιμο των αυγών είναι επειδή το κόκκινο είναι και το χρώμα της χαράς για την Ανάσταση του Χριστού. Στην Καστοριά οι γυναίκες για το καλό κρεμούσαν τη Μεγάλη Πέμπτη κόκκινες βελέντζες και κόκκινα μαντίλια, ενώ στη Μεσημβρία κόκκινο πανί έβαφαν μαζί με τα αυγά τους και το κρεμούσαν στο παράθυρο για σαράντα μέρες, για να μην τους πιάνει το μάτι.

Το βάψιμο των αυγών γινόταν τη Μεγάλη Πέμπτη γι’ αυτό και τη λέγαν Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη. Παλιότερα το συνήθιζαν κι αποβραδίς, πάντοτε τα μεσάνυχτα, με το ξεκίνημα της νέας μέρας.

Η κατσαρόλα που θα έβαφαν τα αυγά, έπρεπε να είναι καινούργια και ο αριθμός τους ορισμένος, ενώ τη μπογιά τη φύλαγαν σαράντα μέρες και δεν την έχυναν, ακόμα και τότε, έξω από το σπίτι. Επιπλέον, κατά την συγκεκριμένη ημέρα, οι νοικοκυρές δεν πλένουν, δεν απλώνουν ούτε κάνουν άλλες δουλειές στο σπίτι.

Μόνο όσοι πενθούν από πρόσφατο θάνατο οικείου προσώπου δε βάφουν αυγά για το Πάσχα. Σε αυτούς θα φέρουν κόκκινα αυγά οι συγγενείς και οι φίλοι, ενώ από αυτά θα αφήσουν και στον τάφο του αγαπημένου τους.


Αυγά σε άλλα χρώματα

Τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι εκείνοι που βάφουν τα αυγά σε διάφορα χρώματα. Τα χρωματιστά αυγά τα συναντάμε στην αρχαιότητα, στη Ρώμη, στην Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο, ως δώρα στις ανοιξιάτικες γιορτές μαζί με κουνέλια, τα οποία ήταν το σύμβολο της γονιμότητας.