Την ανησυχία του για την πορεία της νέας παραγωγής ελαιολάδου εξέφρασε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή Πρωινές ιστορίες” με τον Γιάννη Αργυρό, ο αντιπρόεδρος αγροτικών συλλόγων Ηρακλείου, Μύρωνας Χιλετζάκης.

“Η ξηρασία και η ανομβρία που πλήττει τη χώρα μας τους τελευταίους μήνες καθιστά δύσκολο μια ελιά να μπορέσει να ανταπεξέλθει και να κρατήσει τον καρπό. Επομένως αν υπάρξουν βροχοπτώσεις μπορεί να σωθεί η χρονιά, αν δεν υπάρξουν θα συνεχίσουμε να λέμε το λάδι λαδάκι”, σημείωσε ο κ. Χιλετζάκης.

Παράλληλα, επισήμανε πως, ενώ οι τιμές παραγωγού έχουν υποχωρήσει στα 8 ευρώ το λίτρο, η τελική τιμή στα ράφια των super market παραμένει υψηλή, αγγίζοντας τα 17 ευρώ.

Επιπλέον, ο κ. Χιλετζάκης κρούσε τον κώδωνα του κινδύνου για την εισροή λαδιού από τρίτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας πως η πρακτική αυτή, παρά την έλλειψη διαφοράς στην τιμή, ασκεί πίεση προς τα κάτω στις τιμές παραγωγού.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για τη νέα παραγωγή ελαιολάδου

Μ.ΧΙΛΕΤΖΑΚΗΣ: Με την ολοκλήρωση της ανθοφορίας στα ελαιόδεντρα θα δούμε τα αποτελέσματα αν τελικά κράτησε τον ανθό η ελιά και αν θα έχουμε μια παραγωγική χρονιά αλλά δυστυχώς η ξηρασία και η ανομβρία που πλήττει τη χώρα μας τους τελευταίους μήνες καθιστά δύσκολο μια ελιά να μπορέσει να ανταπεξέλθει και να κρατήσει τον καρπό. Επομένως αν υπάρξουν βροχοπτώσεις μπορεί να σωθεί η χρονιά, αν δεν υπάρξουν θα συνεχίσουμε να λέμε το λάδι λαδάκι.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν αποθέματα λαδιού

Μ.ΧΙΛΕΤΖΑΚΗΣ: Αποθέματα λαδιού δεν υπάρχουν. Οι τιμές έχουν κατρακυλήσει στους παραγωγούς δηλαδή είμαστε στα 8€ όμως αυτή η μείωση δεν έχει περάσει στα super market, συνεχίζει στα 17€ το λίτρο. Εμείς τι μείωση στον καταναλωτή θα τη δούμε μετά από 10 μήνες δηλαδή και καλή χρονιά να έχουμε θα δούμε μια μικρή μείωση γιατί μέχρι να μπουν τα φρέσκα λάδια στην αγορά χρειάζεται χρόνος και αυτό τον χρόνο τον εκμεταλλεύονται κάποιοι. Επίσης η ΕΕ χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου ότι έρχονται λάδια από τρίτες χώρες στην ΕΕ και δεν έχουν διαφορά στην τιμή. Δηλαδή εισάγουμε στην Ευρώπη από τρίτες χώρες και δεν παρόλα αυτά μειώνεται η τιμή για τον καταναλωτή.