Νόµο του κράτους αποτελεί πλέον η νοµοθετική διάταξη για τη συνεργασία ιδιωτών γιατρών µε τα νοσοκοµεία του ΕΣΥ της χώρας µετά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας του υπουργού Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, και της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, στη Βουλή, την περασµένη Παρασκευή. Με την προσθήκη του Αρθρου 11Α στο Αρθρο 11 του Νόµου 2889/2001 (Α’ 37) θεσµοθετήθηκε το δικαίωµα της απασχόλησης ιδιωτών γιατρών στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ.

Σύµφωνα µε τη σχετική διάταξη, λοιπόν, ιδιώτες γιατροί όλων των ειδικοτήτων δύνανται να συνεργάζονται µε νοσοκοµεία του δηµόσιου συστήµατος Υγείας για την πραγµατοποίηση ιατρικών πράξεων. Θα συµµετέχουν, συγκεκριµένα, στη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων, στη διενέργεια των διαγνωστικών, των θεραπευτικών και των επεµβατικών πράξεων, πέραν του τακτικού ωραρίου, και θα διενεργούν χειρουργικές επεµβάσεις ή άλλες επεµβατικές πράξεις που απαιτούν παραµονή στο νοσοκοµείο πέραν της ηµερήσιας νοσηλείας.

Οι ιδιώτες γιατροί θα χρησιµοποιούν, έναντι αποζηµίωσης του νοσοκοµείου, τις υποδοµές και τον εξοπλισµό του και θα δύνανται να συνεργάζονται µε το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό αυτού, χωρίς να διαταράσσεται η εύρυθµη λειτουργία του νοσοκοµείου. Βεβαίως, οι ιδιώτες γιατροί υποχρεούνται να καλύπτουν τις κάθε είδους δαπάνες του νοσοκοµείου που προκύπτουν από τη συµµετοχή τους σε αυτό, ιδίως λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες αποδοχών και κάθε είδους αποζηµιώσεις του πάσης φύσεως προσωπικού.

Την ικανοποίησή του για τη νέα διάταξη του νόµου, η οποία ανοίγει τον δρόµο στη συνεργασία των ιδιωτών γιατρών µε τα νοσοκοµεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, εκφράζει σήµερα στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Νικόλαος Νίτσας. Ο κ. Νίτσας µάς εξηγεί συγκεκριµένα ότι,
«πέρα από την ικανοποίησή µας για την ψήφιση της εν λόγω διάταξης, θα περιµένουµε να διαβάσουµε επίσης τις λεπτοµέρειες της εφαρµογής των λεπτοµερών ρυθµίσεων των κατ’ εξουσιοδότηση του νόµου Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ), οι οποίες πρέπει να εκδοθούν ταχύτατα, προκειµένου να τοποθετηθούµε συνολικά, γιατί, όπως γνωρίζετε, πολλές φορές ο διάβολος κρύβεται στις λεπτοµέρειες».

Επίσης, ο κ. Νίτσας σηµειώνει: «Σήµερα στη χώρα µας η µεγάλη πλειονότητα των γιατρών, όσοι δεν έχουν φύγει στο εξωτερικό, απασχολούνται στον ιδιωτικό τοµέα, είτε ως ελεύθεροι επαγγελµατίες είτε ως συνεργαζόµενοι µε κάποιον ιδιωτικό φορέα Υγείας. Παρέχουν υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες και αυτός είναι ο λόγος που µεγάλος αριθµός συµπολιτών µας επιλέγει να τους εµπιστευτεί το πολύτιµο αγαθό της υγείας του. Υπό τις προηγούµενες συνθήκες υπήρχε µόνο µία επιλογή στην περίπτωση που χρειαζόταν νοσηλεία ή χειρουργική επέµβαση κάποιων από αυτούς τους ασθενείς. Η επιλογή αυτή ήταν ο ασθενής να νοσηλευτεί ή
να χειρουργηθεί σε µια ιδιωτική δοµή Υγείας (ιδιωτική κλινική ή Μονάδα Ηµερήσιας Νοσηλείας), πληρώνοντας το ανάλογο νοσήλιο».

Με τις νέες ρυθµίσεις, συνεχίζει ο πρόεδρος του ΙΣΘ, «θα υπάρχει πλέον µια δεύτερη επιλογή για τους ασθενείς οι οποίοι έχουν επιλέξει ιδιώτη γιατρό, αυτή της συνεργασίας του τελευταίου µε το δηµόσιο σύστηµα Υγείας, γεγονός το οποίο θα λειτουργήσει, συν τοις άλλοις, ανταγωνιστικά και θα συνεπιφέρει τη µείωση των νοσηλίων που προβλέπουν σήµερα τα τιµολόγια των δοµών του ιδιωτικού τοµέα Υγείας. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, αυτή η εξέλιξη θα εξυπηρετήσει µε τους καλύτερους δυνατούς όρους το συµφέρον των ίδιων των ασθενών, ενώ θα ευνοήσει επίσης την περαιτέρω λειτουργικότητα του συνολικού συστήµατος Υγείας της
χώρας µας».

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά (ΙΣΠ), Νικόλαος Πλατανησιώτης, δηλώνει στα «Π»: «Κατά την εκτίµησή µας, χρειάζεται χρόνος για την ενσωµάτωση και τη συνεργασία µεταξύ των εµπλεκόµενων µερών, εποµένως φαίνεται πως δεν θα λειτουργήσει άµεσα αυτή η διάταξη. Προέχει να µελετήσουµε τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις µε τις οποίες θα προκύψουν οι όροι για την προσαρµογή και τη σύγκλιση ανάµεσα στον δηµόσιο και τον ιδιωτικό τοµέα».

* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά τη Μεγάλη Παρασκευή