«Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνεχόμενες αυξητικές τάσεις και πραγματοποιήσεις αυξήσεων τιμών στα ενοίκια, αυτό είναι απόρροια της υψηλής ζήτησης και της χαμηλής προσφοράς», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Πρωινές Ιστορίες», με τον δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό, ο πρόεδρος Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, για τις τιμές των ενοικίων.

Διαβάστε ακόμα: Ενοίκια: Συνεχίζεται το "ράλι" τιμών σε όλη την επικράτεια - Στο 50% οι αυξήσεις σε σχέση με το 2018

«Τα μέτρα τα οποία έχουν παρθεί δεν στοχεύουν ακριβώς στο πρόβλημα, το πρόβλημα είναι βαθύτερο και το κοιτάμε λίγο επιδερμικά, πρέπει να πάρουμε πιο ουσιαστικές λύσεις σαν χώρα», επισήμανε ακόμη χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Μεσιτών Αθηνών-Αττικής.

Παράλληλα, επισήμανε: «Βρισκόμαστε στη στεγαστική κρίση γιατί με τέτοια ενοίκια δεν μπορεί κανείς να μισθώσει ή να αντεπεξέλθει στο μίσθωμα, θα πρέπει να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις οι οποίες θα αποσυμπιέσουν την κατάσταση» και συνέχισε: «Θα πρέπει οι προτάσεις που κάνουμε εμείς ή όποιες άλλες επιλέξει η πολιτεία να γίνουν συνδυαστικά και όλες μαζί».

Ο Λευτέρης Ποταμιάνος  στον Γιάννη Αργυρό "Πρωινές Ιστορίες"  09-05-24

 

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του προέδρου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής στα Παραπολιτικά 90,1:

Για τις τιμές των ενοικίων:

Λ.ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ: Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνεχόμενες αυξητικές τάσεις και πραγματοποιήσεις αυξήσεων τιμών στα ενοίκια, αυτό είναι απόρροια της υψηλής ζήτησης και της χαμηλής προσφοράς. Τα μέτρα τα οποία έχουν παρθεί δεν στοχεύουν ακριβώς στο πρόβλημα, το πρόβλημα είναι βαθύτερο και το κοιτάμε λίγο επιδερμικά, πρέπει να πάρουμε πιο ουσιαστικές λύσεις σαν χώρα.

Λ.ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ: Βρισκόμαστε στη στεγαστική κρίση γιατί με τέτοια ενοίκια δεν μπορεί κανείς να μισθώσει ή να αντεπεξέλθει στο μίσθωμα, θα πρέπει να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις οι οποίες θα αποσυμπιέσουν την κατάσταση. Θα πρέπει οι προτάσεις που κάνουμε εμείς ή όποιες άλλες επιλέξει η πολιτεία να γίνουν συνδυαστικά και όλες μαζί.

Λ.ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ: Οι τιμές των ενοικίων είναι πολύ υψηλές στις κατοικίες των 90-100 τ.μ., δεν θα τις βρει κάποιος εύκολα κάτω από €700-1.000 ανάλογα την περιοχή. Και δεν μιλάμε για καινούργιες κατοικίες, μιλάμε για κατοικία η οποία είναι 20ετίας, βρίσκεται στον δεύτερο όροφο και δεν είναι η πολυτελέστατη κατοικία. Μιλάμε για ποσά τα οποία δεν μπορεί να διαθέσει ένας εργαζόμενος, γι' αυτό και παρατηρείται ότι οι περισσότεροι μέσοι μισθωτοί δεν μπορούν να αγγίξουν κάποιες ακριβές περιοχές και αυτές αρχίζουν να κατοικούνται πλέον από πλούσιους, οι οποίοι δεν είναι και Έλληνες πολλές φορές.

Λ.ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ: Το πρόβλημα που θα συναντήσουμε το επόμενο διάστημα είναι ότι επειδή δεν είναι όλες οι κατοικίες με νέα μισθωτήρια, ισχύουν παλιές μισθώσεις, έρχεται ο κάθε ιδιοκτήτης που ακούει οτιδήποτε τρέχει στην αγορά και ζητάει ένα νέο μίσθωμα, το οποίο θα είναι αρκετά πιο ακριβό από αυτά που ζητούσε στο παρελθόν. Γι' αυτό λέμε ότι η στεγαστική κρίση ήρθε και θα συνεχίσει, δεν είναι κάτι το οποίο έχει σταματήσει να υπάρχει ή θα σβήσει μέσα σε έναν χρόνο, θα πρέπει να προβλέψουμε για το επόμενο διάστημα.