Στην ετήσια συνάντηση της Συμβουλευτικής Ομάδας Εισαγγελέων Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Southeast European Prosecutors Advisory Group- SEEPAG), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, παραβρέθηκε ο γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης, Πάνος Αλεξανδρής.

Ο κ. Αλεξανδρής αρχικά ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο και τη συμβολή τους στην εξέλιξη των κοινών ομάδων έρευνας. Τόνισε τη σημασία του θεσμού αυτού στην πάταξη σοβαρών διασυνοριακών εγκλημάτων, όπως το οργανωμένο έγκλημα, η εμπορία ανθρώπων και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

seepag


Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας, η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχει αποκτήσει πολύτιμη εθνική εμπειρία στις κοινές ομάδες έρευνας, με τη συμμετοχή της χώρας από το 2019 έως το 2022 σε τουλάχιστον 8 ΚΟΕ. Η εμπειρία αυτή είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση εγκλημάτων διασυνοριακού χαρακτήρα, όπου η αποτελεσματική συνεργασία των κρατών, που πλήττονται από το έγκλημα, αποδεικνύεται ο μόνος τρόπος πάταξής του.

Στο συνέδριο που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εισαγγελείς από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναφέρθηκαν στην πρακτική εφαρμογή και τα αποτελέσματα των κοινών ομάδων έρευνας, ενώ εξετάστηκαν διεξοδικά οι τελευταίες τάσεις και εξελίξεις.