Επαναλήψεις κάνουν οι περίπου 100.000 υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, προκειµένου να γράψουν καλά και να καταφέρουν να αποκτήσουν το πολυπόθητο «εισιτήριο» για µία θέση στα Πανεπιστήµια. Οι υποψήφιοι βρίσκονται στην τελική ευθεία, καθώς οι φετινές εξετάσεις αρχίζουν στις 31 Μαΐου για τους υποψήφιους από τα Γενικά Λύκεια και µία ηµέρα νωρίτερα, στις 30 Μαΐου, για τους υποψήφιους των ΕΠΑ.Λ.

Μπορεί όταν µιλάµε για Πανελλαδικές να αναφερόµαστε κυρίως στις περιζήτητες Ιατρικές, Νοµικές ή Πολυτεχνικές Σχολές που βρίσκονται κάθε χρόνο στην κορυφή των προτιµήσεων και κατά συνέπεια και των βάσεων εισαγωγής, ωστόσο οι υποψήφιοι καλό είναι να γνωρίζουν ότι υπάρχουν «έξυπνες» επιλογές σχολών και τµηµάτων µε τεράστιο ενδιαφέρον για την αγορά εργασίας, τις οποίες µπορούν να κατακτήσουν και µε χαµηλότερες βαθµολογίες σε σχέση µε τις σχολές που απαιτούν πολύ υψηλή βαθµολογία. Η «Κυριακάτικη Απογευµατινή» παρουσιάζει έναν χρήσιµο οδηγό.

Σε ό,τι αφορά στις σχολές-ευκαιρίες, όπως αποκαλούνται, προκύπτει ότι υπάρχουν επιλογές για εισαγωγή µε λιγότερα µόρια, αλλά και για εξεύρεση εργασίας, µε βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, αλλά και όσων ασχολούνται χρόνια µε τις Πανελλαδικές.


1ο επιστηµονικό πεδίο

Στο 1ο επιστηµονικό πεδίο, Ανθρωπιστικών, Νοµικών και Κοινωνικών Επιστηµών, εκτός από τις πολύ υψηλές σε βαθµολογία Νοµικές Σχολές, υπάρχουν πολλές επιλογές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγµα του Τµήµατος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Μακεδονίας µε βάση το 2023 12.670 µόρια, ενώ ελκυστικές είναι οι ξενόγλωσσες φιλολογίες, που δεν έχουν υψηλές βάσεις εισαγωγής, και οι απόφοιτοί τους βρίσκουν θέσεις ως διερµηνείς, µεταφραστές ή ακόµα και στον τουρισµό και σε εταιρείες.

Επίσης, το Τµήµα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηµατογράφου, πέρυσι µε 10.500 µόρια, που ανήκει στη Σχολή Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, έχει στόχο να αναπτύξει τους τοµείς της Τέχνης και της Επικοινωνίας στο πλαίσιο της ψηφιακής εποχής και έχει έδρα τα Ψαχνά Ευβοίας, ενώ το Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστηµίου Κρήτης, που πέρυσι ήταν δυνατή η εισαγωγή µε 11.920 µόρια, έχει άµεση σύνδεση µε την αγορά εργασίας. Επίσης, το Παιδαγωγικό ∆ηµοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Μακεδονίας είχε το 2023 13.020 µόρια και αποτελεί «γέφυρα» που οδηγεί στηναγορά εργασίας. Υπάρχουν ακόµα σχολές, κυρίως στην περιφέρεια, όπως το Ιστορικό του Ιονίου Πανεπιστηµίου ή το Τµήµα Φιλοσοφικής στην Καλαµάτα, όπου οι σπουδές είναι υψηλού επιπέδου και σε γνωστικά αντικείµενα που συνδέονται µε την αγορά εργασίας, ενώ οι βάσεις εισαγωγής είναι χαµηλές.

Στον «χάρτη» µε τις ενδιαφέρουσες επιλογές είναι και το Τµήµα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων Καστοριάς, στο Πανεπιστήµιο ∆υτικής Μακεδονίας, µε περσινή βάση τα 11.030 µόρια, ενώ οι φοιτητές διδάσκονται νέες τεχνολογίες και µέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενα περιζήτητο τµήµα είναι τοΤεχνών Ηχου και Εικόνας του Ιονίου στην Κέρκυρα, όπου πέρυσι η βάση ήταν 9.670 µόρια, ενώ το Μουσικών Σπουδών Κέρκυρας άγγιξε τα 12.380 µόρια.


2ο επιστηµονικό πεδίο

Τµήµατα «ευκαιρίας», όπως αποκαλούνται, υπάρχουν και στο 2ο επιστηµονικό πεδίο, Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών. Καλή επιλογή χαρακτηρίζεται το Πανεπιστήµιο ∆υτικής Αττικής, το οποίο έχει το περιζήτητο Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, που έχει πιο χαµηλή βάση από το ΕΜΠ και δίνει την ευκαιρία σε έναν υποψήφιο που το επιθυµεί να παραµείνει στην Αθήνα.

«Εξυπνες» επιλογές αποτελούν το Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Κοζάνης µε 14.285 µόρια πέρυσι (Πανεπιστήµιο ∆υτικής Μακεδονίας), το Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών Βόλου µε 14.365 µόρια πέρυσι (Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας), το Τµήµα Πληροφορικής Τρίπολης µε 11.650 µόρια πέρυσι (Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου), Μαθηµατικών Ηρακλείου µε 10.620 µόρια πέρυσι (Πανεπιστήµιο Κρήτης), ΜηχανικώνΕπιστήµης Υλικών Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων µε 11.375 µόρια πέρυσι, Μηχανικών Οικονοµίας και ∆ιοίκησης Χίου µε 8.700 µόρια πέρυσι (Πανεπιστήµιο Αιγαίου) και Μαθηµατικών Σάµου µε 9.670 µόρια πέρυσι (Πανεπιστήµιο Αιγαίου).


3ο επιστηµονικό πεδίο

Το 3ο επιστηµονικό πεδίο, Επιστηµών Υγείας και Ζωής, µπορεί να έχει ταυτιστεί µε τις περιζήτητες Ιατρικές Σχολές, ωστόσο υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές, όπως για παράδειγµα τα Τµήµατα Λογοθεραπείας στην Πάτρα, που πέρυσι είχε 12.556 µόρια, και στην Καλαµάτα µε 11.800. Ενδιαφέρουσα επιλογή είναι και το Τµήµα Μαιευτικής στην Πτολεµαΐδα µε 10.364 µόρια.

Πολύ καλό θεωρείται το Τµήµα Νοσηλευτικής στην Κρήτη, όπου ήταν δυνατή πέρυσι η είσοδος µε 10.021 µόρια. «Εξυπνα» τµήµατα είναι και το Τµήµα Γεωπονίας Θεσσαλονίκης µε 13.870 µόρια και το Τµήµα Επιστήµης ∆ιατροφής και ∆ιαιτολογίας µε 13.540 µόρια πέρυσι.


4ο επιστηµονικό πεδίο

Σχολές «ευκαιρίας» για τους υποψήφιους, ακόµα και µε χαµηλότερες βαθµολογίες, αλλά που όµως προσφέρουν άµεση επαγγελµατική αποκατάσταση, περιλαµβάνει το 4ο επιστηµονικό πεδίο, Οικονοµίας και Πληροφορικής, που είναι µία δηµοφιλής επιλογή για τους υποψήφιους, καθώς τα συγκεκριµένα πτυχία έχουν υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας, όπως για παράδειγµα το Τµήµα Ναυτιλιακών και Επιχειρηµατικών Υπηρεσιών του Πανεπιστηµίου Αιγαίου µε έδρα τη Χίο, η βάση του οποίου πέρυσι κινήθηκε στα 10.150 µόρια.

Στη λίστα των «έξυπνων» επιλογών το Τµήµα Στατιστικής του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, καθώς έχει άµεση επαγγελµατική αποκατάσταση και η είσοδος πέρυσι ήταν δυνατή µε 13.828 µόρια. Επίσης το Τµήµα Πληροφορικής του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου µε 11.650 µόρια πέρυσι εξασφαλίζει έναν καλό προπτυχιακό τίτλο, που αν συνδυαστεί και µε µεταπτυχιακό οδηγεί σε επαγγέλµατα του µέλλοντος. Ενδιαφέρον έχει το Τµήµα του Αθλητικού Management στη Σπάρτη, οι απόφοιτοι του οποίου µπορούν να βρουν ευκαιρίες εργασίας ως διοικητικά και οικονοµικά στελέχη σε αθλητικές επιχειρήσεις, αθλητικούς οργανισµούς-φορείς, και πέρυσι συγκέντρωσε 8.500 µόρια.

Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή»