Σοκάρουν τα στατιστικά στοιχεία για τη νεανική εγκληµατικότητα, παρά τις προσπάθειες των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας για την αντιµετώπιση του φαινοµένου σε επίπεδο πρόληψης. Συνολικά 182 παιδιά ηλικίας από 12 έως 14 ετών έχουν συλληφθεί από την αρχή του έτους µέχρι σήµερα για ληστείες, κλοπές, επιθέσεις σε ανηλίκους και άλλα αδικήµατα. Ενας αριθµός που θεωρείται εξαιρετικά υψηλός, ενώ ανατριχιάζει η αποκάλυψη των στατιστικών της Ελληνικής Αστυνοµίας, πως την ίδια περίοδο έχουν συλληφθεί έξι παιδιά, ηλικίας 7 έως 11 ετών, για διάφορα αδικήµατα.

«Καλπάζει» η νεανική εγκληµατικότητα

Η παραβατικότητα ανηλίκων «καλπάζει ανεξέλεγκτη», επισηµαίνουν οι ειδικοί, ζητώντας περισσότερα µέτρα στον τοµέα της πρόληψης από την κυβέρνηση. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει προχωρήσει µε εντολή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε µια σειρά ενεργειών, από τις οποίες φαίνεται να αποδίδει αυτή των πεζών περιπολιών. Πρόκειται για περιπολίες άοπλων αστυνοµικών, κυρίως γυναικών, σε γειτονιές, πλατείες και πολυχώρους, όπου καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά ανήλικης παραβατικότητας. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, τουλάχιστον τρεις φορές οι αστυνοµικοί τις τελευταίες εβδοµάδες κατάφεραν να αποτρέψουν οργανωµένες συµπλοκές µεταξύ µαθητών διαφορετικών σχολείων, ενώ οι προληπτικές έρευνες είχαν ως αποτέλεσµα να εντοπιστούν ανήλικοι που οπλοφορούσαν µε µαχαίρια και άλλα επικίνδυνα αντικείµενα. Ικανοποιητικά, επίσης, φαίνεται πως είναι τα πρώτα αποτελέσµατα της χρήσης του «panic button», µέσω του οποίου οποιοσδήποτε µπορεί να καταγγείλει περιστατικά ψυχολογικής και σωµατικής κακοποίησης, συµπλοκές µεταξύ ανηλίκων, επιθέσεις από ενηλίκους και ανηλίκους κατά ανηλίκων. Το πρόγραµµα αυτό, όπως επισηµαίνουν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αξιωµατικοί του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., «θα χρειαστεί ακόµα λίγους µήνες προκειµένου να έχουµε µια πλήρη εικόνα για το πώς εξελίσσεται. Ωστόσο, τα πρώτα αποτελέσµατα δείχνουν πως οι ανήλικοι, αλλά και οι ενήλικοι έχουν ξεκινήσει να το χρησιµοποιούν, δίνοντας σε πολλές περιπτώσεις στοιχεία για ανήλικα θύµατα βίας, τα οποία σπεύδουµε να βοηθήσουµε».

Από τις αρχές του 2024 µέχρι σήµερα έχουν συλληφθεί 735 ανήλικοι

Σύµφωνα µε τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., από τις αρχές του έτους µέχρι σήµερα έχουν συλληφθεί συνολικά 735 ανήλικοι, ηλικίας από 15 έως 18 ετών, για σωρεία αδικηµάτων, ακόµα και για κατοχή/ διακίνηση πορνογραφικού υλικού. Οι συλλήψεις αυτές πραγµατοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, πλην όµως το µεγαλύτερο ποσοστό αυτών σηµειώθηκε στην Αττική. Ακόµα ένα στοιχείο που χαρακτηρίζουν ως υψηλής σηµασίας οι ειδικοί του Τµήµατος Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής είναι το γεγονός πως ξεπερνούν τις 250 οι δικογραφίες που έχουν σχηµατιστεί για παιδιά από 7 έως 14 ετών.

Πρόκειται για αριθµό περιπτώσεων που για πρώτη φορά καταγράφεται στα ελληνικά χρονικά.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»