Στην κορυφή της παγκόσμιας γαστρονομίας βρίσκεται μια ελληνική σαλάτα και δεν είναι η παραδοσιακή χωριάτικη. Σύμφωνα με την πλατφόρμα Taste Atlas, που χαρτογραφεί τη γαστρονομία παγκοσμίως ο κρητικός ντάκος είναι αυτός που ξεχώρισε και κατέκτησε την πρωτιά.

Ο κρητικός ντάκος είναι ο μεγάλος στην νικητής, στην παραδοσιακή εκδοχή του, με τη μυζήθρα, «αντί για τη φέτα με την οποία συνήθως σερβίρεται στα τουριστικά εστιατόρια» σύμφωνα με τον οδηγό.

Δεύτερη στην κατάταξη έρχεται μια πικάντικη σαλάτα από την Τυνησία που ονομάζεται Méchouia, από ψημμένα, χοντροκομμένα κρεμμύδια, πιπεριές, ντομάτες και σκόρδο, με ελαιόλαδο, αλάτι, μαύρο πιπέρι και κύμινο. «Συχνά συνοδεύεται από σφιχτά αυγά, ελιές ή τόνο» όπως εξηγεί ο οδηγός και σερβίρεται είτε σκέτη είτε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί.

Πάντως ούτε οι οπαδοί της χωριάτικης σαλάτας (που διεθνώς αποκαλείται και ελληνική σαλάτα) θα απογοητευτούν, καθώς τη βρίσκουμε να ποζάρει στην τρίτη θέση της λίστας. «Όπως δείχνει το όνομά της, ήταν ένα πιάτο από την κουζίνα της υπαίθρου, στο οποίο οι αγρότες απλά έπαιρναν κάποια βασικά υλικά από το χωράφι και τα ανακάτευαν» γράφει ο οδηγός.

Δείτε εδώ την πλήρη λίστα.