Έναν ορατό κίνδυνο, αυτόν της οριστικής απόσυρσης των δύο γνωστών αναλγητικών, τα οποία εξαιρέθηκαν της θετικής λίστας συνταγογραφουμένων και αποζημιούμενων φαρμάκων, από την ελληνική αγορά φαρμάκων αγνοούν και παραγνωρίζουν όσοι διαμαρτύρονται γιατί τα εν λόγω δύο αναλγητικά φαρμακευτικά σκευάσματα ετέθησαν στην λίστα των μη Αποζημιούμενων φαρμάκων. Πρόκειται για το Lonarid και το Lonalgal.

Όχι μόνο δεν πρόκειται για τα μοναδικά ή αναντικατάστατα αναλγητικά φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία κυκλοφορούν ακόμη στην ελληνική αγορά φαρμάκων, αλλά η εταιρεία η οποία αγόρασε τα δυο αυτά σκευάσματα, τα δικαιώματα κυκλοφορίας τους, δηλαδή, έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της παρουσίας τους στα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας μας την αύξηση της πολύ χαμηλής λιανικής τιμής τους και την έξοδό τους από την θετική λίστα των συνταγογραφούμενων και αποζημιούμενων φαρμάκων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, λοιπόν, είχε δύο αντιτιθέμενες επιλογές μπροστά της: Είτε να συνεχίσει τα εν λόγω δύο αναλγητικά σκευάσματα στη λίστα των συνταγογραφούμενων και αποζημιούμενων από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), με ορατό τον κίνδυνο της οριστικής απόσυρσής τους από την ελληνική αγορά φαρμάκων είτε την διατήρηση της κυκλοφορίας των δύο αναλγητικών στα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας μας, με την έξοδό τους από την θετική λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Η αριστερή αντιπολίτευση “βλέπει” μόνον… νεοφιλελευθερισμό και κοινωνική αναλγησία στο εν λόγω χειρισμό της υπόθεσης από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας…

Χαρακτηριστική είναι η σχετική ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε μόλις η η Νέα Αριστερά, η οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων:

“Η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική «γραμμή» της μετακύλισης του κόστους υγείας στις τσέπες των πολιτών συνεχίζεται ακάθεκτη. Αυτή τη φορά ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αφαίρεσε αυθαίρετα από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων δύο γνωστά αναλγητικά σκευάσματα (Lonarid-N tab. και Lonalgal tab.) που συνταγογραφούνται καθημερινά και πλέον οι ασθενείς που τα χρειάζονται θα πρέπει να τα πληρώνουν από την τσέπη τους”.

Και η ανακοίνωση συνεχίζει:

“Η απόφαση αυτή έρχεται να επιβαρύνει σωρευτικά την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων, που ήδη δυσκολεύονται να καλύψουν λόγω αυξημένου κόστους τις ιατροφαρμακευτικές τους ανάγκες. Δεν πρόκειται για ανικανότητα ή ολιγωρία. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην αποζημιώνει ο ΕΟΠΠΥ πολλά συνταγογραφούμενα φάρμακα καθημερινής χρήσης και επιπλέον να αυξάνεται η θεσμοθετημένη συμμετοχή των ασθενών για την αγορά τους. Στόχος είναι η περιστολή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και η μείωση του clawback της φαρμακοβιομηχανίας, η οποία μπορεί πλέον να αυξάνει ανεξέλεγκτα τις τιμές των συγκεκριμένων φαρμάκων”.