Την επιστροφή τουλάχιστον 20 προσώπων στο εδώλιο του κατηγορουµένου σηµατοδοτεί η έφεση που ασκήθηκε κατά της πρωτόδικης απόφασης για την τραγωδία στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους και άφησε πίσω περισσότερους από 70 εγκαυµατίες. Μετά την κίνηση της Εισαγγελίας Εφετών να ασκήσει έφεση κατά του συνόλου της απόφασης που αφορά τους πέντε από τους έξι καταδικασθέντες, αλλά και όσους αθωώθηκαν, η δίκη θα ξεκινήσει στο Εφετείο από το µηδέν. Μόλις λίγες ώρες από την έκδοση της απόφασης του Τριµελούς Πληµµελειοδικείου, που καταδίκασε τους 6 από τους συνολικά 21 κατηγορούµενους και µάλιστα σε ποινές χρηµατικές, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, έδωσε παραγγελία για εξέταση του ενδεχοµένου άσκησης έφεσης αυτεπαγγέλτως. Η υπόθεση ανατέθηκε στον εισαγγελέα Σπύρο Παππά, που εξέτασε την απόφαση και άσκησε έφεση τόσο για τις αθωώσεις όσο και για τις ποινές που επιβλήθηκαν, αλλά και τα ελαφρυντικά που δόθηκαν. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η έφεση του εισαγγελέα αριθµεί περίπου 200 σελίδες, ενώ έχει τη δυνατότητα να τη συµπληρώσει εντός 10 ηµερών από την καθαρογραφή της απόφασης.

Για διατεταγµένη ενέργεια κάνει λόγο σε δήλωσή του στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο ∆ηµήτρης Ιωαννίδης, συνήγορος του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής, Στέφανου Κολοκούρη, που αθωώθηκε σε πρώτο βαθµό και οδηγείται ξανά στο εδώλιο. «Η εισαγγελική έφεση δεν είναι εκδήλωση ελεύθερης δικαιοδοτικής βούλησης, αλλά διατεταγµένη ενέργεια-παραγγελία. Καταφύγιο εκτόνωσης µικροσκοπιµοτήτων µε θύµατα την ανεξάρτητη δικαιοσύνη και τους κατηγορουµένους. Το συνοµολογεί άλλωστε η Ενωση ∆ικαστών και Εισαγγελέων µε την από 30.4.2024 ανακοίνωσή της. Είµαι απόλυτα σύµφωνος µαζί τους. Τούτο διότι δεν εξηγείται πώς ο κ. εισαγγελέας Εφετών πέτυχε να διατρέξει εντός 9 µόνο ηµερών έναν φάκελο ποινικής δικογραφίας που απαίτησε 4 και πλέον έτη ανάκρισης, σχεδόν δύο έτη εκδίκασης στο ακροατήριο, µε πρακτικά και έγραφα χιλιάδων σελίδων, αιτιολογώντας δήθεν ειδικά και εµπεριστατωµένα την κρίση του για κάθε έναν ξεχωριστά από τους 20 κατηγορούµενους!» σχολιάζει ο κ. Ιωαννίδης.

Η περίπτωση του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου

Εξαίρεση στην ασκηθείσα έφεση αποτέλεσε η περίπτωση του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, του ηλικιωµένου που έβαλε τη φωτιά, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή 3 ετών, καθώς νοµικά δεν µπορούσε να ασκηθεί. Βέβαια, πρέπει να σηµειωθεί ότι για τον συγκεκριµένο κατηγορούµενο δεν ζήτησαν την άσκηση έφεσης ούτε οι πολιτικώς ενάγοντες. Ο κατηγορούµενος θα καθίσει στο εδώλιο του Εφετείου µόνο εφόσον ασκήσει ο ίδιος έφεση, προσδοκώντας είτε στην ανατροπή της απόφασης για εκείνον είτε σε µια χαµηλότερη ποινή, αφού κατά την απολογία του δήλωσε αθώος και υποστήριξε ότι η φωτιά δεν µπήκε από τον ίδιο.

Πάντως, ο εισαγγελέας έβαλε στο µικροσκόπιό του µόνο τους 20 εκ των 21 κατηγορουµένων, ανατρέποντας την απόφαση σε όλα τα επίπεδα. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο σκεπτικό του εξηγεί ότι ακόµα και όσοι κρίθηκαν ένοχοι καταδικάστηκαν για ορισµένες αµέλειες, όπως για παράδειγµα ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, τότε υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, που καταδικάστηκε µόνο για ανθρωποκτονία από αµέλεια 9 ανθρώπων στη θάλασσα, ενώ απαλλάχθηκε για τους υπόλοιπους 93. ∆ιαφωνία φέρεται να διατύπωσε ο κ. Παππάς και για την παροχή του ελαφρυντικού του σύννοµου βίου, εξηγώντας στο σκεπτικό του πως δεν αρκεί το λευκό ποινικό µητρώο ή οι θετικές πράξεις στο πλαίσιο της εργασιακής ζωής, αλλά πρέπει να λαµβάνεται υπόψη και η βαρύτητα της πράξης που τελέστηκε, ενώ «πρόβληµα» φέρεται να εντόπισε και στην απαλλαγή των αυτοδιοικητικών, καθώς -όπως φέρεται να εξηγεί- µπορεί να είχαν εκχωρήσει αρµοδιότητες αλλά είχαν εποπτεία της κατάστασης.

Δίκη για το Μάτι: Ιδιαιτέρως χαµηλή η ποινή των 2 ετών ανά θάνατο που επιβλήθηκε στους κατηγορούµενους 

Επιπλέον, κατά τον εισαγγελέα Εφετών η ποινή των 2 ετών ανά θάνατο που επιβλήθηκε στους κατηγορούµενους είναι ιδιαιτέρως χαµηλή και θα µπορούσε να ακολουθήσει την πρόταση του εισαγγελέα Παναγιώτη Μανιάτη, που είχε ζητήσει ποινή 3 ετών για κάθε ανθρώπινη ζωή. Σε µια τέτοια περίπτωση, η συνολική ποινή του δικαστηρίου δεν θα ήταν υποχρεωτικά µετατρέψιµη σε χρηµατική, ενώ το δικαστήριο θα µπορούσε -µε αιτιολογηµένη απόφαση- να οδηγήσει για ένα ελάχιστο διάστηµα κάποιους εκ των καταδικασθέντων στη φυλακή.

«Η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, ασκώντας έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης για το Μάτι, επί της ουσίας συµφωνεί µε τους συγγενείς των θυµάτων, που κατέθεσαν σχετική αίτηση στην Εισαγγελία από τη Μ. Τετάρτη», αναφέρει στην «Κυριακάτικη Α» ο δικηγόρος 15 οικογενειών θυµάτων στο Μάτι, ∆ηµήτρης Σκύφτας, και συµπληρώνει: «∆εν αλλάζει κάτι σε επίπεδο έκτισης των ποινών. Πιθανότατα και µετά το Εφετείο δύσκολα κάποιος θα οδηγηθεί στη φυλακή. Ωστόσο το δικαστήριο θα πρέπει εξ αρχής να δει όλα τα δεδοµένα που έχουν να κάνουν µε το ποιοι έφταιγαν, πέραν των αξιωµατικών της Πυροσβεστικής».

Με το ενδιαφέρον στραµµένο στον αγώνα ταχύτητας της ∆ικαιοσύνης

Πλέον το ενδιαφέρον είναι στραµµένο στον αγώνα ταχύτητας της ∆ικαιοσύνης, αφού λίγες ώρες µετά την ανακοίνωση της απόφασης του Τριµελούς Πληµµελειοδικείου η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, µε παρέµβασή της είχε ζητήσει να απαλλαγεί από κάθε υποχρέωση η πρόεδρος της έδρας Μαρία Γκιαούρη, προκειµένου εντός του Μαΐου να καθαρογραφεί η απόφαση ώστε να προσδιοριστεί το Εφετείο ακόµη και µέσα στον Ιούνιο.

Οπως εξηγεί αρµόδια πηγή, σκοπός είναι να τηρηθούν οι προθεσµίες για τις επιδόσεις κλήσεων προκειµένου να ανοίξει η «αυλαία» του Εφετείου οπωσδήποτε το καλοκαίρι ακόµη και σε τµήµα διακοπών τον Ιούλιο, αφού η παραγραφή των αδικηµάτων βρίσκεται µια ανάσα µακριά. Η εκδίκαση της υπόθεσης τόσο στο Εφετείο όσο και στον Αρειο Πάγο πρέπει να γίνει πριν από τον Ιούλιο του 2026, όταν παραγράφονται τα αδικήµατα εφόσον δεν υπάρξει αµετάκλητη καταδίκη.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»