Η υπόθεση της δολοφονίας της άτυχης Κυριακής Γρίβας στα σκαλοπάτια του Τµήµατος Αγίων Αναργύρων οδήγησε σε µια σαρωτική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ. στα θύµατα ενδοοικογενειακής βίας. Ειδικό τηλεφωνικό κέντρο για καταγγελίες θυµάτων τέτοιων επιθέσεων, κουµπί πανικού, µεταφορά των θυµάτων σε δοµές έως τη σύλληψη των δραστών, µεταφορές µε περιπολικά ανά πάσα ώρα και στιγµή είναι µόνο µερικές από τις αλλαγές που προώθησε ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε µια προσπάθεια να αντιµετωπιστεί το φαινόµενο.

Ενδοοικογενειακή βία: Εξαρση περιστατικών τις ημέρες του Πάσχα

Σύµφωνα µε τα επίσηµα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., οι άγιες ηµέρες του Πάσχα φαίνεται πως δεν στάθηκαν ικανές να περιορίσουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Αντιθέτως µάλιστα, µέσα µόλις σε λίγες ηµέρες σηµειώθηκαν 752 καταγγελίες.

Οι καταγγελίες αυτές σηµειώθηκαν µέσα στη Μεγάλη Εβδοµάδα και οι αστυνοµικοί διαχειρίστηκαν συνολικά 488 περιστατικά. Για τις παραπάνω υποθέσεις, σύµφωνα πάντα µε τα επίσηµα στοιχεία της Αστυνοµίας, σηµειώθηκαν 278 συλλήψεις, ενώ συνολικά 14 γυναίκες ζήτησαν και µεταφέρθηκαν στα «ασφαλή σπίτια» (safe houses). Μέσα σε µόλις µία εβδοµάδα, 66 θύµατα ενδοοικογενειακής βίας εγκατέστησαν την εφαρµογή «panic button» στο κινητό τους τηλέφωνο. Τα καταγγελλόµενα περιστατικά δεν δείχνουν καµία απολύτως µείωση, σε σχέση µε τις προηγούµενες εβδοµάδες, µε την πλειονότητα των θυµάτων να είναι γυναίκες, µε τις περισσότερες εξ αυτών να είναι µητέρες.

Σύµφωνα µε αξιωµατικούς του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., η ολοκλήρωση του πορίσµατος από την Ενορκη ∆ιοικητική Εξέταση έγινε σε αρκετά σύντοµο χρόνο, σε σχέση µε αντίστοιχες έρευνες του παρελθόντος. Το αποτέλεσµα της έρευνας βασίστηκε στις καταθέσεις των εµπλεκόµενων αστυνοµικών. ∆ηλαδή του διοικητή του Τµήµατος Αγίων Αναργύρων, ο οποίος δεν ήταν παρών κατά τη διάρκεια του περιστατικού, της υποδιοικήτριας του Tµήµατος που το µοιραίο βράδυ εκτελούσε χρέη επόπτη των Tµηµάτων της ∆υτικής Αττικής, της οδηγού της, της αξιωµατικού υπηρεσίας, του φρουρού του Tµήµατος αλλά και του τηλεφωνητή της Αµεσης ∆ράσης. Η νεαρή αξιωµατικός υπηρεσίας και η υποδιοικήτρια του Tµήµατος ήταν οι γυναίκες που συνοµίλησαν µε την άτυχη Κυριακή και σύµφωνα µε τα όσα προκύπτουν δεν έκαναν όσα έπρεπε, προκειµένου να προστατεύσουν τη νηπιαγωγό, ούτε φρόντισαν να επικοινωνήσουν µε το «100» για να της παρασχεθεί ένα περιπολικό για τη µεταφορά της στο σπίτι της. Ωστόσο, η υποδιοικήτρια είχε διαθέσιµο περιπολικό, το οποίο χρησιµοποιούσε για τις µετακινήσεις της, πλην όµως ουδέποτε προσφέρθηκε να τη µεταφέρει η ίδια. Επίσης, βαριές ευθύνες φαίνεται πως συγκεντρώνει και ο αστυνοµικός-φρουρός του Tµήµατος, µιας και στο πόρισµα της Ε∆Ε φέρεται να αναφέρει πως υπήρξε καθυστερηµένη αντίδραση, παρά το γεγονός ότι όλα συνέβησαν περίπου ένα µέτρο µακριά από τον αστυνοµικό κλωβό, στον οποίο βρισκόταν. Σηµαντική συµβολή στην ολοκλήρωση της Ε∆Ε διαδραµάτισε και η µαρτυρία του φίλου της Κυριακής, ο οποίος µίλησε για τις αντιδράσεις όλων των αστυνοµικών, για το πού βρισκόταν ο καθένας, τι ανέφεραν στην Κυριακή κ.λπ.

Υπό έλεγχο οι αστυνοµικοί που χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις

Χρειάστηκε να δολοφονηθεί µε πέντε µαχαιριές έξω από το Αστυνοµικό Τµήµα Αγίων Αναργύρων η 28χρονη Κυριακή, προκειµένου η ΕΛ.ΑΣ. να αναδιαµορφώσει τις συνθήκες και τους τρόπους αντίδρασης σε όσους καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Πλέον οι αστυνοµικοί που χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις ελέγχονται από ανώτερους αστυνοµικούς, οι οποίοι παρακολουθούν την πρόοδο των αστυνοµικών ενεργειών, κάτι που µέχρι πρότινος δεν υπήρχε. Επίσης, βελτιώθηκαν οι µέθοδοι διαχείρισης των θυµάτων, στα οποία πλέον παρέχονται κάθε είδους πληροφορίες για τις νοµικές ενέργειες που µπορούν να κάνουν, ενώ δίδεται η δυνατότητα να µεταφερθούν άµεσα τα ίδια τα θύµατα ακόµη και µε τα παιδιά τους σε ασφαλή σπίτια, τα αποκαλούµενα «safe houses». Το σηµαντικό είναι πως σε αυτά τα σπίτια δεν παρέχεται µόνο ασφαλές κατάλυµα για ένα χρονικό διάστηµα το οποίο φυλάσσεται επί 24ώρου βάσεως από αστυνοµικούς, αλλά ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς επιστήµονες, αφού τα θύµατα αυτά πρέπει να µπορέσουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους, χωρίς να φοβούνται να πέσουν ξανά θύµατα κακοποιητικής συµπεριφοράς.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»