Την αύξηση των δημοτικών τελών αποφάσισε κατά πλειοψηφία, το δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που συνεδρίασε την Δευτέρα, 13 Μαΐου.

Ειδικότερα, τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη υπερψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Δημήτρη Λιανού και καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Λεονάρδου Χατζηανδρέου και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Κορρές.

Διαβάστε ακόμα: Αλόννησος: Η Mirror αποθεώνει το νησί των Σποράδων - ''Ηρεμία, παραδεισένιες παραλίες, εξωτικά γαλαζοπράσινα νερά''

Όπως αναφέρει το τοπικό μέσο naxostimes, κατά τη συζήτηση των θεμάτων της αύξησης των δημοτικών τελών, ασκήθηκε σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση στη δημοτική αρχή για τις υπέρογκες, όπως τις χαρακτήρισαν, αυξήσεις που κυμαίνονται από 100 – 690%. Μάλιστα, η παράταξη του κ. Χατζηανδρέου ζήτησε από τη δημοτική αρχή να τις «πάρει πίσω» τις εισηγήσεις και να το ξανασκεφτεί.

Τι λέει ο δήμαρχος για την αύξηση στα δημοτικά τέλη

Τόσο ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του υπερασπίστηκαν τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, σημειώνοντας ότι αυτές ήταν αναπόφευκτες και πλέον αντιμετωπίζεται ο δήμος ως ενιαίος.

Κατά τη συνεδρίαση παρόντες ήταν αρκετοί από τους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων της Νάξου, οι οποίοι στις τοποθετήσεις τους καταδίκασαν την απόφαση της δημοτικής αρχής να αυξήσει τα δημοτικά τέλη καθώς και δημότες.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η κατακόρυφη αύξηση των δημοτικών τελών ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, καθώς και τα δημοτικά τέλη αθλητισμού και πολιτισμού, τα οποία επεκτάθηκαν σε όλη την επικράτεια της Νάξου ενώ μέχρι σήμερα καλούνταν να τα πληρώσουν μόνον οι κάτοικοι της δημοτικής ενότητας Νάξου.

Σημειώνεται ότι οι δημότες Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα κληθούν να πληρώσουν τις αυξήσεις αναδρομικά, αφού ο καθορισμός των νέων τιμών ξεκινούν από την 1 Ιανουαρίου 2024.

Κατά την ίδια συνεδρίαση, συζητήθηκε και ο καθορισμός των τελών των δημοτικών κοιμητηρίων για το 2024 οι οποίες παρέμειναν αμετάβλητες.

Τέλος, λήφθηκε η απόφαση για μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και τελών ύδρευσης αποχέτευσης για ειδικές κατηγορίες ευπαθών κοινωνικών ομάδων για το 2024, Η έκπτωση σε αυτές τις ομάδες είναι της τάξεως του 50% ενώ σε πολίτες που ζουν σε συνθήκες «ακραίας φτώχειας» η έκπτωση θα είναι 80%.