Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι φετινοί 100.000 υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι οποίοι διεκδικούν μία από τις 68.851 θέσεις στα πανεπιστήμια της χώρας για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας. Ο αυξημένος αριθμός εισακτέων που καθορίστηκε με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, αφορά τις σχολές, τα τμήματα και τις εισαγωγικές κατευθύνσεις των ΑΕΙ, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Το τμήμα με τη μεγαλύτερη αύξηση θέσεων

Σε αυτούς τους εισακτέους θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές καθώς και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος. Αυτός ο αριθμός κινείται γενικά στα περσινά επίπεδα, αυξημένος κατά 277 θέσεις σε σχέση με πέρυσι, καθώς για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 ο αριθμός εισακτέων είχε ανέλθει στις 68.574, ενώ το 2022-23 στις 68.394 υποψηφίους. Η μεγαλύτερη αύξηση, οι 100 θέσεις δηλαδή, δίνονται στο νέο Τμήμα Ψυχολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Παράλληλα, σημειώνονται μικρές αυξομειώσεις σε άλλα τμήματα. Στις περιζήτητες Ιατρικές και Νομικές Σχολές δεν έχει επέλθει καμία τροποποίηση στον αριθμό των εισακτέων.

Επί παραδείγματι, η Ιατρική Αθηνών φέτος έχει 165 θέσεις, η Ψυχολογία στο ΕΚΠΑ 169 και η Νομική Αθήνας 400, όσες είχαν δηλαδή και πέρυσι.

Το Παιδαγωγικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αθήνα πέρυσι είχε 180 θέσεις και φέτος 150. Πέντε λιγότερες θέσεις παίρνει και το Μαθηματικό στο ΕΚΠΑ, που θα δεχτεί 195 υποψήφιους, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συγκεντρώσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, καθώς ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων δεν σημαίνει και κατ’ ανάγκη ότι τελικά αυτές θα καλυφθούν από τους υποψήφιους.

Στα περιφερειακά πανεπιστήμια οι περισσότερες προσφερόμενες θέσεις

Οι περισσότερες προσφερόμενες θέσεις κατανέμονται κυρίως στα περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με μικρές αυξητικές τάσεις (όχι σε Ιατρικές και Νομικές Σχολές) σε τμήματα όπως το Χημείας στην Καβάλα που παίρνει δύο θέσεις, το Αρχιτεκτόνων Ξάνθης, το Επιστήμης Φυσικής Αγωγής Κομοτηνής με τέσσερις επιπλέον θέσεις και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Χίου με 253 από 200 θέσεις πέρυσι.

• Εγκύκλιο για την υποβολή ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων, έτους 2024, εξέδωσε χθες το υπουργείο Παιδείας.

Οι υποψήφιοι που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις των σχολών και τμημάτων στα οποία επιθυμούν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 -σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων- από τις 14.00 της Πέμπτης 16 Μαΐου μέχρι και την Πέμπτη 23 Μαΐου.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»