Απαλλαγή του πρώην σκηνοθέτη του "Σασμού" προτείνει ο εισαγγελέας – "Δεν αντέχουν στην κοινή λογική όσα λέει η καταγγέλλουσα"
Ένταση στο δικαστήριο
Ο σκηνοθέτης αρνήθηκε πως έχει βιάσει την καταγγέλλουσα
Να κριθεί αθώος λόγω αμφιβολιών από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών ο πρώην σκηνοθέτης του «Σασμού», Κώστας Κωστόπουλος, πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας. Ο σκηνοθέτης δικάζεται για τη σοβαρή κατηγορία του βιασμού μιας νεαρής ηθοποιού το 2010.
«Δεν έχω βεβαιότητα εάν το έχει πράξει ή όχι. Δεν έχω κατασταλάξει. Δεν ήμουν και παρών. Έχω σοβαρές αμφιβολίες. Ένας αθώος που καταδικάζεται είναι υπόθεση όλων των έντιμων ανθρώπων. Θα προτείνω να οδηγηθείτε σε αθωωτική κρίση», τόνισε ο εισαγγελέας κ. Μπαξεβάνης απευθυνόμενος στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.
Νωρίτερα, στην αγόρευσή του ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην καταγγέλλουσα, λέγοντας πως αυτά που υποστηρίζει «δεν αντέχουν στην κοινή λογική» και πως όσα κατέθεσε στο δικαστήριο φαινόταν να μην είναι βιωματικά.
Μάλιστα, επισήμανε πως «η καταγγέλλουσα διακινδύνευσε να μην μπορεί να υποστηρίξει όσα καταγγέλλει. Σεβαστό το επιχείρημά της ότι ήταν στην αρχή της καριέρας της, ότι προερχόταν από αξιοσέβαστη οικογένεια και ότι θα ήταν μη αρεστή ως στιγματισμένη. Θα προσέδιδε άλλη βαρύτητα στην καταγγελία της η άμεση χρονικά καταγγελία, ο ορισμός ενός ιατροδικαστή να δει αν υπάρχουν σημάδια άσκησης βίας, να εξεταστεί το αλκοόλ στο αίμα της, το οποίο θα μπορούσε να πράξει και ιδιωτικά, στον γυναικολόγο της ας πούμε. Ο κατηγορούμενος βρίσκεται εδώ με κατηγορητήριο ότι χρησιμοποίησε χημικές ουσίες που θα μπορούσαν εν δυνάμει να οδηγήσουν και στον θάνατό της».
Όπως τόνισε ο εισαγγελέας στη συγκεκριμένη υπόθεση, την οποία χαρακτήρισε «σοβαρή», υπάρχει απουσία αποδεικτικών μέσων και επισήμανε πως θα ήταν χρήσιμη η μαρτυρία μιας φίλης της παθούσας ή έστω να θυμάται ακριβώς πότε συνέβη αυτό το τραυματικό γεγονός.
«Εδώ ακόμα και για την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τη φίλη της η καθεμία έλεγε τα δικά της», είπε ο εισαγγελέας και εξήγησε ότι έχει σημασία και το ποιος είναι δράστης.
«Θα διακινδύνευε τη φήμη, την καριέρα και την οικογένειά του για πέντε λεπτά βιολογικής ορμής; Είναι ένας άγνωστος που τη γνώρισε σε μπαρ; Ο κατηγορούμενος δεν μου φάνηκε να του λείπει το στοιχείο του καταλογισμού. Υποτίθεται ότι ο σκοπός της μέθης ήταν να ολοκληρώσει. Γιατί δεν ολοκλήρωσε; Γιατί σταμάτησε ο κατηγορούμενος; Πάνω στη βιολογική στιγμή κι όμως σταμάτησε. Το θύμα μετά τι του λέει αυτού του καθάρματος; Φεύγει; Τρέχει; Του λέει "να πάω στο Ακρωτήρι!". Μπορούσε να πάει στο σπίτι της, υπάρχουν γυναίκες που θα ούρλιαζαν. Πώς μένεις με τον βιαστή στο αμάξι σε μια διαδρομή 30 λεπτών; Επικαλείται τη φίλη της που τη διαψεύδει», τόνισε επίσης ο εισαγγελέας.
Νωρίτερα ο σκηνοθέτης στην απολογία του αρνήθηκε πως βίασε την καταγγέλλουσα.
«Δεν είναι εύκολη η θέση μου. Έχουν περάσει δύο χρόνια και δώδεκα ημέρες από την παραίτησή μου από μία δουλειά που αγαπώ πάρα πολύ. Περίμενα τη Δικαιοσύνη. Δεν κρύφτηκα. Είπα είμαι αυτός που λέει. Σεβόμουν και το MeToo και όλη τη διαδικασία. Εγώ δεν έμεινα μόνος μου ούτε στιγμή. Δεν μιλάω για τα παιδιά μου που είναι εδώ. Μιλάω από τους φίλους μου στον στρατό μέχρι τους συναδέλφους μου από τη σειρά που είναι δίπλα μου. Μέσα από όλα τα ψέματα που λέχθηκαν γι' αυτό το γεγονός υπάρχουν άνθρωποι που είναι δίπλα μου. Δεν έχω πράξει το γεγονός. Τιμώ την οικογένειά μου και τη δουλειά μου», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κωστόπουλος.
Αναφερόμενος στο 2010 και τη σχέση του με την καταγγέλλουσα, τόνισε πως είχαν βγει για φαγητό. «Δεν υπήρχαν σκοτεινά μέρη. Ήπιε κρασί, την κέρασα, φάγαμε. Δεν την έχω πάρει ποτέ από το σπίτι της, δεν την έχω αφήσει ποτέ εκεί. Μου είπε για την οικογένειά της και μου είπε ότι έχει ένα κάλεσμα μετά κι αν θέλω να την πάω. Στη διαδρομή μού είπε ότι θέλει να πάει τουαλέτα. Βγήκε, μπήκε ξανά στο αμάξι, αγκαλιαστήκαμε και μετά μου είπε δεν προλαβαίνουμε σήμερα, πρέπει να πάω στο κάλεσμα. Την άφησα εκεί που μου είπε. Στενοχωριέμαι που οι άνθρωποι λένε τόσα ψέματα», είπε ο κατηγορούμενος.
Όπως περιέγραψε, τη νύχτα του καταγγελλόμενου βιασμού σε κάποιο φανάρι φιλήθηκαν και της πρότεινε να σταματήσουν σε πάρκινγκ κοντά στο κλαμπ που θα πήγαιναν. «Ήμασταν στο μπροστά κάθισμα και φιλιόμασταν και μετά πήγαμε στο πίσω κάθισμα για πιο άνετα. Δεν θυμάμαι πόσο είχε προχωρήσει η κατάσταση, μου λέει "σταμάτα". Εγώ σταμάτησα και της λέω "έπαθες κάτι;". Μου λέει "θέλω να φύγουμε και να πάμε στο μαγαζί στις φίλες μου". Να σε πάω λέω, άντε τα καθίσματα πίσω, άντε να βγω να κουμπώσω τα παντελόνια, άντε να φύγουμε. Εγώ σε όλο τον δρόμο τη ρωτούσα αν έπαθε κάτι, αν την πόνεσα, αν έκανα κάτι και δεν μιλούσε. Πήγαμε στο κλαμπ, τη ρώτησα αν θέλει να πάω μαζί της, δεν απάντησε, εγώ πήγα να δω τι έχει. Εκείνη ήταν μια χαρά, μιλούσε με τους φίλους της, αλλά εμένα με αγνοούσε. Κι έφυγα. Πήρα τον Βαζάκα να το συζητήσω, να του πω τι έγινε. Εκείνος μίλησε μαζί της και μου είπε ότι του είπε η καταγγέλλουσα πως τη βίασα. Του λέω "πλάκα μου κανείς; Τι μ@λ@@ίες είναι αυτές; Γυρίζω πίσω να την πάω να καταθέσει σε όποιο αστυνομικό τμήμα θέλει και να είμαι δίπλα της". Αυτά μέχρι τις 3 τα ξημερώματα».
Νωρίτερα κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης του σκηνοθέτη οι ηθοποιοί Μέλπω Κωστή και Βύρων Κόλασης, ενώ αναγνώστηκαν ένορκες καταθέσεις μεταξύ άλλων της Μιμής Ντενίση και της Άντας Λιβιτσάνου. Οι δύο ηθοποιοί που εξετάστηκαν στο δικαστήριο είπαν πως ο σκηνοθέτης δεν είχε δώσει δικαιώματα.
Η δίκη συνεχίζεται στις 11 Ιουνίου.