«Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ράντζων και της ταλαιπωρίας των ασθενών με ασκήσεις επί χάρτου», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Πρωινές Ιστορίες», με τον δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝΜιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για καθημερινές εφημερίες στα νοσοκομεία της Αττικής.

Και συνέχισε: «Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, υπάρχουν παθογένειες στο σύστημα υγείας οι οποίες προκύπτουν από τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που έχουμε, που αν δεν τις δούμε, δεν πρόκειται να βελτιωθεί η κατάσταση».

Διαβάστε ακόμα: Γεωργιάδης: Εξετάζεται πιλοτική εφαρμογή συστήματος τεχνητής νοημοσύνης για εφημερίες σε δημόσια νοσοκομεία

«Στα μεγάλα νοσοκομεία της Περιφέρειας αλλά και της Αττικής όταν εφημερεύουν γίνεται πανικός στα επείγοντα, αυτό δείχνει την έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας. Αν υπήρχε η πρωτοβάθμια περίθαλψης και αντιμετωπιζόντουσαν πολλά περιστατικά στην αρχή τους, θα αποφεύγαμε πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία, δυστυχώς όμως πρωτοβάθμια δεν υπάρχει», ανέφερε ακόμη. 

O Μιχάλης Γιαννακός στον Γιάννη Αργυρό "Πρωινές Ιστορίες"                     17-05-24

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του προέδρου του ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, στα Παραπολιτικά 90,1:

Με αφορμή το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για καθημερινές εφημερίες στα νοσοκομεία της Αττικής:

Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ: Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ράντζων και της ταλαιπωρίας των ασθενών με ασκήσεις επί χάρτου. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, υπάρχουν παθογένειες στο σύστημα υγείας οι οποίες προκύπτουν από τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που έχουμε, που αν δεν τις δούμε, δεν πρόκειται να βελτιωθεί η κατάσταση.

Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ: Στα μεγάλα νοσοκομεία της Περιφέρειας αλλά και της Αττικής όταν εφημερεύουν γίνεται πανικός στα επείγοντα, αυτό δείχνει την έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας. Αν υπήρχε η πρωτοβάθμια περίθαλψης και αντιμετωπιζόντουσαν πολλά περιστατικά στην αρχή τους, θα αποφεύγαμε πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία, δυστυχώς όμως πρωτοβάθμια δεν υπάρχει.

Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ: Τα νοσοκομεία της Περιφέρειας έχουν απολέσει τον δευτεροβάθμιο χαρακτήρα τους γιατί δεν έχουν παθολόγους, δεν έχουν πνευμονολόγους και διακομίζουν όλα τα περιστατικά στα μεγάλα νοσοκομεία της Περιφέρειας και στα νοσοκομεία της Αττικής.

Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ: Χρειάζεται να προσληφθεί προσωπικό και δυστυχώς δεν διαθέτει χρήματα το κράτος για να προσληφθεί προσωπικό. Οι δαπάνες υγείας είναι 5,5% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 7,5%. Εάν δεν δοθούν αυτά τα χρήματα δεν φτιάχνει η υγεία. Για παράδειγμα, αν γίνει μια προκήρυξη σήμερα μπορεί να βγει άγονη γιατί οι μισθοί των υγειονομικών είναι εξευτελιστικοί και οι συνθήκες εργασίας πάρα πολύ άσχημες. Δεν μονιμοποιούνται οι συμβασιούχοι και η εργασιακή ανασφάλεια οδηγεί σε παραιτήσεις, είναι μια σειρά ζητημάτων που θα πρέπει να τα δει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και να δώσει κίνητρα.