Διδυμότειχο: Το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου πιθανότατα η αιτία χαμού του 4μηνου βρέφους - Τι είπε ο ιατροδικαστής
Τι είναι το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου
«Δεν προκύπτουν στοιχεία δηλωτικά ασθένειας, εισρόφηση γαστρικού περιεχομένου, ενώ έχει αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια» λέει ο ιατροδικαστής
Στο σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου φαίνεται ότι θα αποδοθεί ο θάνατος του βρέφους 4 μηνών που μεταφέρθηκε νεκρό από τους γονείς του χθες τα ξημερώματα στο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου, εφόσον και από τον ιστολογικό έλεγχο που θα πραγματοποιηθεί δεν προκύψουν παθολογικά αίτια.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1c2ji5ws5sx)
«Δεν γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια θανάτου. Αποκλείσαμε το να έκανε εισρόφηση γαστρικού περιεχομένου, τις εγκληματικές ενέργειες, τον υποσιτισμό. Ήταν ένα καλοφροντισμένο μωρό. Περιμένουμε τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων από τα οποία αν δεν προκύψει κάτι μένει το σύνδρομο του αιφνίδου βρεφικού θανάτου . Ο “θάνατος της κούνιας” είναι αγνώστου αιτιολογίας, δεν ξέρουμε από τι προέρχεται» εξηγεί ο κ. Παυλίδης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ το βρέφος δεν ασθενούσε, έφαγε και κοιμήθηκε το βράδυ και το πρωί περίπου στις 06.00 η μητέρα διαπίστωσε ότι δεν είχε τις αισθήσεις του και το μετέφερε άμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Είναι ο ξαφνικός θάνατος βρέφους μικρότερου του 1ου έτους στον ύπνο του, που παραμένει ανεξήγητος τόσο από το ιστορικό του μωρού (χωρίς καμία σοβαρή ασθένεια), όσο και μετά από αναλυτική νεκροψία του μωρού.
Πρόκειται για ιδιοπαθή (χωρίς να γνωρίζουμε την αιτία) θάνατο, αφορά συνήθως βρέφη μεγαλύτερα του μήνα, συχνότερα 2 με 3ων μηνών, μπορεί όμως να συμβεί και σε νεογνό ή ακόμα και σε βρέφος 1ου έτους. Τα τελευταία χρόνια έχει μελετηθεί εντατικά και έχουν απομονωθεί τόσο παράγοντες επικινδυνότητας (παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες), όσο και οδηγίες για πρακτικές τις οποίες αν εφαρμόσουμε μειώνουμε τις πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου.
Ποια μωρά κινδυνεύουν περισσότερο;
Μελέτες έχουν δείξει ότι κινδυνεύουν περισσότερο μωρά που:
Διδυμότειχο: Το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου πιθανότατα η αιτία χαμού του 4μηνου βρέφους, λέει ο ιατροδικαστής
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής ιατροδικαστικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Παύλος Παυλίδης -ο οποίος διενήργησε τη νεκροψία/νεκροτομή στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης- δεν προκύπτουν στοιχεία δηλωτικά ασθένειας, εισρόφηση γαστρικού περιεχομένου η οποία συναντάται στις βρεφικές ηλικίες, ενώ έχει αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια.«Δεν γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια θανάτου. Αποκλείσαμε το να έκανε εισρόφηση γαστρικού περιεχομένου, τις εγκληματικές ενέργειες, τον υποσιτισμό. Ήταν ένα καλοφροντισμένο μωρό. Περιμένουμε τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων από τα οποία αν δεν προκύψει κάτι μένει το σύνδρομο του αιφνίδου βρεφικού θανάτου . Ο “θάνατος της κούνιας” είναι αγνώστου αιτιολογίας, δεν ξέρουμε από τι προέρχεται» εξηγεί ο κ. Παυλίδης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ το βρέφος δεν ασθενούσε, έφαγε και κοιμήθηκε το βράδυ και το πρωί περίπου στις 06.00 η μητέρα διαπίστωσε ότι δεν είχε τις αισθήσεις του και το μετέφερε άμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Τι είναι το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου
Είναι ο ξαφνικός θάνατος βρέφους μικρότερου του 1ου έτους στον ύπνο του, που παραμένει ανεξήγητος τόσο από το ιστορικό του μωρού (χωρίς καμία σοβαρή ασθένεια), όσο και μετά από αναλυτική νεκροψία του μωρού.Πρόκειται για ιδιοπαθή (χωρίς να γνωρίζουμε την αιτία) θάνατο, αφορά συνήθως βρέφη μεγαλύτερα του μήνα, συχνότερα 2 με 3ων μηνών, μπορεί όμως να συμβεί και σε νεογνό ή ακόμα και σε βρέφος 1ου έτους. Τα τελευταία χρόνια έχει μελετηθεί εντατικά και έχουν απομονωθεί τόσο παράγοντες επικινδυνότητας (παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες), όσο και οδηγίες για πρακτικές τις οποίες αν εφαρμόσουμε μειώνουμε τις πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου.
Ποια μωρά κινδυνεύουν περισσότερο;
Μελέτες έχουν δείξει ότι κινδυνεύουν περισσότερο μωρά που:
- κοιμούνται σε πρηνή θέση (μπρούμυτα),
- κοιμούνται σε μαλακή επιφάνεια,
- οι μητέρες τους κάπνιζαν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης,
- φορούν πολλά ρούχα ή κοιμούνται σε υπερβολικά ζεστό περιβάλλον,
- γεννήθηκαν χωρίς περιγεννητική φροντίδα-παρακολούθηση,
- είναι πρόωρα ή/και χαμηλού βάρους γέννησης,
- είναι αγοράκια