Με μεγάλη καθυστέρηση δείχνουν να επανεκκινούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ για το Άγιον Όρος. Όπως ανέφερε η στήλη Big Mouth, μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων Μαΐου και Ιουνίου 2023, είχε διακοπεί κάθε είδους χρηματοδότηση προς την Ιερά Κοινότητα. Αιτία ήταν η φημολογούμενη εμπλοκή μονών και ηγουμένων στις εκλογές και η απόπειρα άσκησης επιρροής υπέρ συγκεκριμένων κομμάτων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του parapolitika.gr, εντός Μαΐου αναμένεται να εκκινήσει ξανά η σχετική διαδικασία για την απορρόφηση κονδυλίων ύψους 100 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2027. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγινε προσεκτική μελέτη για την επιλεξιμότητα έργων που αφορούν το σύνολο των ιερών μονών και η σχετική επικοινωνία έγινε μέσω των Καρυών και όχι απευθείας με την κάθε μονή. Το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από χείλη αρμοδίων ως ολοκληρωμένο, καλά σχεδιασμένο και κυρίως εγκεκριμένο καθώς η για τα έργα η προτεραιοποίηση έγινε σε άμεση συνάρτηση με την ωρίμανση του κάθε ενός.

Τα έργα αυτά αφορούν το περιβάλλον, τις υποδομές, την πολιτιστική κληρονομιά αλλά και την ψηφιοποίηση με τους αρμόδιους να επισημαίνουν ότι αφορούν το σύνολο των μονών. Για τη μελέτη των φακέλων και των υπό ένταξη έργων μάλιστα, έγινε συνεργασία με ειδικό εξωτερικό σύμβουλο ο οποίος βοήθησε στην επιτάχυνση των απαιτούμενων διαδικασιών.

Η αρμόδια επιτροπή που αναμένεται να συνεδριάσει εντός του Μαΐου αποτελείται από τον Απόστολο Τζιτζικώστα, καθώς ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι ex officio μέλος της επιτροπής καθώς το Άγιον Όρος βρίσκεται εντός της διοικητικής του περιφέρειας, τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων στα οποία υπάγονται τα έργα που έχουν επιλεγεί προς χρηματοδότηση ενώ η καινοτομία είναι ότι συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι της Ιεράς Κοινότητας, με ισχύ μίας όμως ψήφου.