Δύο διαφορετικά βαρομετρικά συστήματα είναι υπεύθυνα για την εισβολή αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα, όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης. Το φαινόμενο αναμένεται να περιοριστεί από την Τετάρτη.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο κ. Μαρουσάκης ανέφερε ότι η αφρικανική σκόνη προέρχεται από δύο κύριες πηγές: «Από τη μία πλευρά, έχουμε τις πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής που προσπαθούν να φτάσουν στην περιοχή μας. Ταυτόχρονα, συστήματα κακοκαιρίας από την κεντρική Ευρώπη και την κεντρική Μεσόγειο κινούνται ανατολικά-βορειοανατολικά. Ο συνδυασμός αυτών των δύο βαρομετρικών συστημάτων οδηγεί στην έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης».

«Στην ουσία η χώρα μας είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα: Από τη Θεσσαλία και πιο βόρεια κυριαρχεί ο άστατος καιρός με πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Από τη Λαμία και πιο νότια υπάρχει έντονη αφρικανική σκόνη συνοδεία αυξημένων θερμοκρασιών, οι οποίες θα γίνουν πιο έντονες τις επόμενες ημέρες μέχρι περίπου και την Τετάρτη. Περιμένουμε να ολοκληρώσει τη δράση της αυτή η έντονη μεταφορά».

Η πρόγνωση καιρού από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Το θερμόμετρο σήμερα αναμένεται να δείξει μέχρι 35 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας. Παρόμοιες θα είναι οι θερμοκρασίες και την Τρίτη, όπως αναφέρει η πρόγνωση του κ. Μαρουσάκη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1e91qfeftmh)