Τι σχέση έχει μια μικρή πόλη της Σουηδίας, που βρίσκεται στον Αρκτικό Κύκλο, με τις επερχόμενες ευρωεκλογές στην Ελλάδα; Καμία, θα έλεγε κανείς. Ωστόσο, ένας Έλληνας που ζει στο Λούλεο έχει διαφορετική άποψη.

Ο κ. Μάνος Δημητριάδης, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, αποκάλυψε ότι έχει ήδη παραλάβει τον φάκελο της επιστολικής ψήφου, έχει ψηφίσει τους ευρωβουλευτές της προτίμησής του και έχει αποστείλει τον φάκελο πίσω στην Ελλάδα. Η ψήφος του θα συμπεριληφθεί στις 50.000 και πλέον ψήφους των Ελλήνων του εξωτερικού που έχουν δηλώσει την επιθυμία να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους.

Η εμπειρία των Εθνικών Εκλογών του 2023

Περιγράφοντας την εμπειρία του από τις εθνικές εκλογές του 2023, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε: «Έπρεπε να ταξιδέψω περίπου 1.000 χιλιόμετρα, αεροπορικώς, 1 ώρα και 15 λεπτά στη Στοκχόλμη για να ψηφίσω στις εθνικές εκλογές στην Πρεσβεία». Το ταξίδι αυτό έγινε αποκλειστικά με δικά του έξοδα. Σε ερώτηση αν τον απέτρεψαν οι δυσκολίες και αν σκέφτηκε ότι δεν άξιζε τον κόπο, ο κ. Δημητριάδης ήταν κατηγορηματικός.

«Το γεγονός ότι ζω στο εξωτερικό δεν σημαίνει ότι έχω ξεχάσει την Ελλάδα ή την έχω εγκαταλείψει. Οι δεσμοί μου με την Ελλάδα παραμένουν ισχυροί. Στην Ελλάδα ζει ο 95χρονος πατέρας μου και σπουδάζουν τα παιδιά μου. Επομένως, με ενδιαφέρει η εξέλιξη και το μέλλον της χώρας, και στον βαθμό που μπορώ να το επηρεάσω με τη μία ψήφο μου, θα προσπαθήσω και το κάνω κάθε φορά.»

Η επιλογή της ψηφοφορίας

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι, ως Ευρωπαίος πολίτης, έχει την επιλογή είτε να ψηφίσει με το σουηδικό σύστημα είτε με το ελληνικό. «Επιλέγω να ψηφίσω στην Ελλάδα γιατί μπορώ να επιλέξω καλύτερα τους εκπροσώπους από την Ελλάδα,» τόνισε. Η δυνατότητα αυτή κατέστη εφικτή με την επιστολική ψήφο, που του επιτρέπει να συμμετέχει στις ελληνικές εκλογές χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψει μεγάλες αποστάσεις.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1dmyixa1u01)