Στα ύψη η τιμή του ρυζιού, που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με τους καταναλωτές να βρίσκονται σε απόγνωση. Ρύζι υπάρχει, εξαγωγές δε γίνονται θα πουν οι ειδικοί που θα εξηγήσουν πώς και γιατί έγινε δυσεύρετο και το ρύζι.

«Το παγκόσμιο εμπόριο ρυζιού είχε ήδη διαταραχθεί από τους σαρωτικούς περιορισμούς στις εξαγωγές που επέβαλε πέρσι η κορυφαία εξαγωγική χώρα του εμπορεύματος, η Ινδία. Τώρα, οι καταστροφικές πλημμύρες στη νότια Βραζιλία εντείνουν τις ανησυχίες», αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος».

Ο καταναλωτής, αν και χιλιόμετρα μακριά, νιώθει με τρομακτική ισχύ την ακρίβεια στο πορτοφόλι του.

Τύπου παρμπόιλντ

– 2022: 2.27€

– 2023: 2.58€

– 2024: 3.12€

Αύξηση: 0.85€ ή 37.5%

Τύπου Μπασμάτι

– 2022: 2.22€

– 2023: 2.39€

– 2024: 2.78€

Αύξηση: 0.56€ ή 25.2%

Βιολογικό

– 2022: 1.60€

– 2023: 1.62€

– 2024: 1.74€

Αύξηση: 0.14€ ή 8.75%



Aκρίβεια: "Φαρμάκι" ο καφές


Την ίδια ώρα, οι προβλέψεις πως το ρύζι θα ακριβύνει και άλλο φουντώνουν, με τις μεγαλύτερες διεθνείς ιστοσελίδες να βλέπουν σειρά παραγόντων που θα επηρεάσουν την τιμή του.

«Με τις εκλογές στις ΗΠΑ να έχουν προγραμματιστεί τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, ορισμένες χώρες όπως η Κίνα θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν απόθεμα. Αυτό θα ασκήσει πίεση στην αγορά».

Πικρό, για άλλους λόγους, και ο καφές, με τον ΦΠΑ να τρομοκρατεί την αγορά.

«Μας χωρίζει λιγότερο από ενάμιση μήνας έως τις 30 Ιουνίου του 2024, όταν και αναμένεται να λήξει το μέτρο του μειωμένου συντελεστή με τον καφέ και το τσάι να επιστρέφουν στο 24%», λέει σε ρεπορτάζ του ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος».

Και οι φόροι δεν είναι το μόνο που βάζει φωτιά στον καφέ.

«Η αστάθεια του κακάο διαχέεται στην αγορά του καφέ. Όπως και το κακάο, έτσι και η αγορά του καφέ αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις. Και, όπως και το κακάο, η παραγωγή καφέ συγκεντρώνεται σε δύο χώρες. Το πιο σημαντικό είναι ότι πολλοί μεγάλοι έμποροι συναλλάσσονται και στα δύο προϊόντα, επομένως οι αυξανόμενες τιμές του κακάο πιέζουν αυτούς τους παράγοντες της αγοράς για μετρητά και τους αναγκάζουν να αποχωρήσουν από τις συναλλαγές», αναφέρει ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος».

Η τιμή του καφέ έχει χτυπήσει υψηλό 45 ετών, κάτι που το καταγράφουν άλλωστε και οι καταναλωτές, που βλέπουν τις τιμές να έχουν απογειωθεί όπως αναλύει το «in.gr».

Καφές στο χέρι

Φρέντο εσπρέσο: 2€ – 2,20€, θα φτάσει 2,40€ – 2,60€

Φρέντο καπουτσίνο: 2,20€ – 2,40€, θα φτάσει 2,60€ – 2,90€

Μηνιαία επιβάρυνση για έναν καφέ ημερησίως έως:15€, από 72€ στα 87€.

Και δεν είναι μόνο ο καφές, αφού ανησυχία υπάρχει για αυξήσεις και σε άλλα προϊόντα όπως τα ενεργειακά ποτά.

Σε υψηλό 45 ετών οι τιμές της Robusta. Ανησυχίες για αυξήσεις σε στιγμιαίους καφέδες και ενεργειακά ποτά», αναφέρει ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος».

Πάντως, η αγορά δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια αλλά ψάχνει εναλλακτικές.

«Συνθετικός καφές: Φθηνότερος και… φιλικός στο περιβάλλον. Ο ψευδοκαφές μπορεί να παραχθεί με την επεξεργασία μιας σειράς συστατικών, από τα ρεβίθια και τα κουκούτσια των χουρμάδων έως τους σπόρους Ramon», λέει ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος».