Αντίστροφα µετρά ο χρόνος για τον απόπλου της φρεγάτας «Ψαρά» του Πολεµικού Ναυτικού για την Ερυθρά Θάλασσα και τη συµµετοχή της στην επιχείρηση «Ασπίδες». Η αλλαγή σκυτάλης µε τη φρεγάτα «Ύδρα» στον Κόλπο του Άντεν, σύµφωνα µε πληροφορίες, αναµένεται να γίνει τον Ιούνιο, γι’ αυτό και οι προετοιµασίες στον Ναύσταθµο της Σαλαµίνας είναι πυρετώδεις.

Πριν από το δύσκολο ταξίδι των περίπου τριών µηνών χρειάζεται να γίνουν αρκετές δοκιµές τόσο στα συστήµατα του πλοίου όσο και σχετικά µε το πλήρωµα, προκειµένου να διασφαλιστεί ότι τα πάντα ανταποκρίνονται στην εντέλεια. Οι τεχνικοί του Πολεµικού Ναυτικού, κατά τις εν πλω δοκιµές στη φρεγάτα «Ψαρά», δίνουν µεγαλύτερη έµφαση στα ηλεκτρονικά, ραντάρ και αισθητήρες αλλά και τα οπλικά συστήµατα.

Η ηγεσία του ΓΕΝ έχει ξεκαθαρίσει άλλωστε ότι πως τα πλοία που συµµετέχουν στην επιχείρηση «Ασπίδες» πρέπει να διαθέτουν δύο πλήρως λειτουργικά συστήµατα εγγύς προστασίας Phalanx, αντιαεροπορικούς και πυραύλους επιφανείας. Η φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ, όπως και στην περίπτωση της «Ύδρας», θα έχει πάνω της και το οργανικό ελικόπτερο S-70, εξοπλισµένο µε πυραύλους επιφανείας Penguin και κατευθυνόµενους Hellfire. Υπενθυµίζεται ότι η φρεγάτα «Ψαρά» επελέγη ως η µόνη διαθέσιµη µονάδα, καθώς η «Σπέτσαι» συµµετέχει στην επιχείρηση UNIFIL του ΟΗΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και η «Σαλαµίς» βρίσκεται σε ακινησία µέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησής της.

Σύµφωνα µε το χρονοδιάγραµµα του ναυτικού επιτελείου, η φρεγάτα «Ψαρά» θα αποπλεύσει από τον Ναύσταθµο της Σαλαµίνας τις επόµενες ηµέρες και θα κατευθυνθεί προς το λιµάνι του Τζιµπουτί. Πρώτα όµως αναµένεται να διέλθει από τα στενά της Ερυθράς Θάλασσας σε κατάσταση γενικού συναγερµού. Στο Τζιµπουτί θα παραµείνει µαζί µε τη φρεγάτα «Ύδρα» µε σκοπό ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισµός που εγκαταστάθηκε στην «Ύδρα» να µεταφερθεί στη φρεγάτα «Ψαρά».