Η ιστορική Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη άνοιξε τις πύλες της για να υποδεχτεί Έλληνες φοιτητές με καταγωγή από την Πόλη που με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου βραβεύτηκαν με υποτροφίες από τον επιχειρηματία Βύρωνα Νικολαΐδη, ο οποίος επίσης έλκει την καταγωγή του από την Πόλη.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αναβίωση της Ρωμιοσύνης στην Πόλη, όπως τόνισε ο κ. Νικολαΐδης, πρόεδρος και ιδρυτής της People Cert. Τον ισχυρό συμβολισμό της Μεγάλης του Γένους Σχολής επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κατά την ομιλία του, λέγοντας με έμφαση: «Η σημερινή εκδήλωση είναι μία εορτή της παιδείας». Και τόνισε: «Έχει ισχυρό συμβολισμό το γεγονός ότι η τελετή αυτή πραγματοποιείται στην ιστορική Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή. Σε αυτήν χρεωστούμε, μεταξύ άλλων πολλών, την αναζωογόνηση της Παιδείας μας μετά την Άλωση».

Ο κ. Νικολαΐδης δεν έκρυψε τη χαρά του για το υψηλό επίπεδο σπουδών των υποψηφίων, και κυρίως για την επιθυμία τους να στηρίξουν με την παρουσία και το έργο τους ενεργά την ομογένεια. «Ο σπόρος που σπείραμε πέρυσι άνθισε», είπε χαρακτηριστικά. Απευθυνόμενος δε προς τους νέους επιστήμονες υπογράμμισε: «Εσείς είστε ο κινητήριος μοχλός, η μαγιά για την αναβίωση της Ρωμιοσύνης στην Πόλη».

Οι υποτροφίες στους νέους επιστήμονες προσφέρθηκαν στη μνήμη των διαπρεπών καθηγητών της Πόλης Βασίλη Κασαπίδη (καθηγητή Χημείας), Δημήτρη Παντελάρα (καθηγητή Βιολογίας-Γεωλογίας) και Αρίστης Κιμιατζή (καθηγήτριας Μαθηματικών), οι οποίοι υπήρξαν υπόδειγμα συνέπειας και παιδαγωγικής αφοσίωσης.

Οι νέοι επιστήμονες που λαμβάνουν εφέτος τις υποτροφίες, ύψους 8.000 ευρώ για κάθε υπότροφο είναι: Θεοδώρα Δελημπάσογλου-Αχτύπη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Τμήμα Ψυχολογίας, University of Liverpool. Ευφροσύνη Κορωναίου, υποψήφια διδάκτορας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ. Σωτηρία-Ίρις Ντολαπτσή, υποψήφια διδάκτορας, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ. Τρεις ακόμη επιστήμονες αναγνωρίστηκαν με τιμητικές διακρίσεις λαμβάνοντας χρηματικό έπαθλο ύψους 4.000 ευρώ: Χρυσόστομος Βουτσάς, μεταπτυχιακός φοιτητής στο πρόγραμμα σπουδών «Επιστήμη και Τεχνολογία Ηλεκτροχημικών Συστημάτων», απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Αγγελική Δαμήλου, υποψήφια διδάκτορας, Κέντρο Νευροεπιστημών, University of Zurich και Δημήτρης Πρόκος, υποψήφιος διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας.