Νίκος Τζανάκης για σταφυλόκοκκο: Ποιοι οι κίνδυνοι για τα παιδιά
"Καμπανάκι" Τζανάκη
"Ο σταφυλόκοκκος είναι μια κοινή λοίμωξη και η τροφική αυτή δηλητηρίαση σπανίως καταλήγει να δημιουργήσει σοβαρά θέματα υγείας", επισήμανε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης
Θετικά στον σταφυλόκοκκο βρέθηκαν τα δείγματα τροφίμων που κατανάλωσαν οι μαθητές δημοτικών σχολείων στη Λαμία και προκάλεσαν τροφική δηλητηρίαση.
*Διαβάστε εδώ: Λαμία: Εντοπίστηκε σταφυλόκοκκος στα σχολικά γεύματα που δηλητηρίασαν μαθητές
«Ο σταφυλόκοκκος είναι μια κοινή λοίμωξη και η τροφική αυτή δηλητηρίαση σπανίως καταλήγει να δημιουργήσει σοβαρά θέματα υγείας, όμως μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη σε μικρά παιδιά και σε άτομα με συνοδά νοσήματα και βαριά πάσχοντες», επισήμανε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος μίλησε σήμερα στο ΕΡΤNews, με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό στη Λαμία.
«Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με τρόφιμα που έχουν σχέση με το γάλα, με μαγιονέζες, με συντηρημένα κρέατα ή άλλα πράγματα που έχουν μολυνθεί από λερωμένα χέρια, διότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε το σταφυλόκοκκο στα χέρια μας και στη μύτη μας. Συνεπώς, μπορούμε να τον εναποθέσουμε σε τρόφιμα. Γι’ αυτό χρειάζεται πάρα πολύ καλή παρασκευή των τροφίμων, διατήρησή τους στο ψυγείο, ποτέ πάνω από δυο με τρεις ώρες εκτός ψυγείου. Φυσικά, θα πρέπει οι εταιρείες που ασχολούνται με τέτοιου είδους δραστηριότητες να είναι πιστοποιημένες με ISO, ώστε να έχουμε όλες τις συνθήκες διασφάλισης της δημόσιας υγείας», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.
«Η αθροιστική έκθεση τόσων πολλών ημερών σε αυτό το φαινόμενο, στην ουσία ισοδυναμεί με μια συγκέντρωση σωματιδίων πολύ υψηλή το κάνει ενοχλητικό και στα υγιή άτομα, τοξικό και επικίνδυνο σε ορισμένες ομάδες ασθενών, όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι έχοντες βρογχικό άσθμα σοβαράς μορφής, καθώς επίσης και οι χρόνιοι καρδιολογικά άρρωστοι», ανέφερε ο κ. Τζανάκης, συνιστώντας στις ομάδες των ανθρώπων που έχουν προβλήματα να παραμείνουν στα σπίτια τους.
«Θα συνεχίσει να μας ενοχλεί ο κοροναϊός, αλλά δεν νομίζω ότι θα μας βάλει σε μια καινούργια αφετηρία», επισήμανε ο κ. Τζανάκης.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1f3qainepo9)
*Διαβάστε εδώ: Λαμία: Εντοπίστηκε σταφυλόκοκκος στα σχολικά γεύματα που δηλητηρίασαν μαθητές
«Ο σταφυλόκοκκος είναι μια κοινή λοίμωξη και η τροφική αυτή δηλητηρίαση σπανίως καταλήγει να δημιουργήσει σοβαρά θέματα υγείας, όμως μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη σε μικρά παιδιά και σε άτομα με συνοδά νοσήματα και βαριά πάσχοντες», επισήμανε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος μίλησε σήμερα στο ΕΡΤNews, με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό στη Λαμία.
«Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με τρόφιμα που έχουν σχέση με το γάλα, με μαγιονέζες, με συντηρημένα κρέατα ή άλλα πράγματα που έχουν μολυνθεί από λερωμένα χέρια, διότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε το σταφυλόκοκκο στα χέρια μας και στη μύτη μας. Συνεπώς, μπορούμε να τον εναποθέσουμε σε τρόφιμα. Γι’ αυτό χρειάζεται πάρα πολύ καλή παρασκευή των τροφίμων, διατήρησή τους στο ψυγείο, ποτέ πάνω από δυο με τρεις ώρες εκτός ψυγείου. Φυσικά, θα πρέπει οι εταιρείες που ασχολούνται με τέτοιου είδους δραστηριότητες να είναι πιστοποιημένες με ISO, ώστε να έχουμε όλες τις συνθήκες διασφάλισης της δημόσιας υγείας», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.