Εξοργισμένη απευθύνθηκε χθες προς την έδρα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, όπου δικάζεται για τις φερόμενες δολοφονίες των δύο μικρότερων παιδιών της, Μαλένας και Ίριδας, η Ρούλα Πισπιρίγκου.
Και αυτό διότι, όταν κατά τη διάρκεια διακοπής της διαδικασίας, βγήκε από τη δικαστική αίθουσα, είδε γιατρό του «Αγλαΐα Κυριακού», ο οποίος θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες, να συνομιλεί με νοσηλεύτριες.


«Στη διακοπή βγήκα να πάω στην τουαλέτα κι επειδή μπορεί να με ακούσατε να φωνάζω, θέλω να σας ενημερώσω. Σήμερα που η μέρα είναι φορτισμένη για μένα λόγω Μαλένας, είδα τον κ. Τζιούβα να πηγαίνει στους μάρτυρες και να τους κάνει μαθήματα για το τι θα πουν. Το κατάλαβα από τον τρόπο που με κοίταγε και γέλαγε. Ήταν πολύ προκλητικό, φώναξα, του είπα “κάνεις το ίδιο κι εδώ;”. Τα ίδια είχε κάνει και στην Τζωρτζίνα» είπε η κατηγορούμενη Ρούλα Πισπιρίγκου, με την πρόεδρο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου να της απαντά μονολεκτικά: «Καλώς».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κωνσταντίνος Τζιούβας, επιμελητής Α’ παιδίατρος εντατικολόγος στη ΜΕΘ Παίδων του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού», είχε καταθέσει και στην πρώτη δίκη της κατηγορούμενης μητέρας, καθώς ήταν εκείνος που έκανε τις προσπάθειες ανάνηψης τόσο στην 3,5 ετών Μαλένα όσο και στην 9χρονη Τζωρτζίνα. Ο εντατικολόγος επρόκειτο να καταθέσει χθες, ωστόσο, λόγω της απουσίας του συνηγόρου υπεράσπισης Αλέξη Κούγια, ο οποίος θέλει να τον εξετάσει, η κατάθεσή του αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση.


Δίκη Ρούκας Πισπιρίγκου: «Η κεραυνοβόλος ηπατική ανεπάρκεια θέλει χρόνο για να καταλήξει»

Χθες, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκαν τρεις νοσηλεύτριες κι ένας παιδο-ογκολόγος. Και οι τέσσερις υπογράμμισαν με έμφαση την απορία αλλά και τη δυσάρεστη έκπληξη που ένιωσαν όταν πληροφορήθηκαν ότι η μικρή Μαλένα ξαφνικά είχε φύγει από τη ζωή.

Η Κατερίνα Σιούτη, περιγράφοντας την εικόνα που εμφάνιζε η Μαλένα κατά τις οκτώ ημέρες που νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο, είπε ότι «ήταν ένα χαρούμενο παιδί που είχε όρεξη, ιδιαίτερα κοινωνική. Η μαμά ήταν αποστασιοποιημένη γενικά, σοκαρίστηκε όταν έμαθε ότι πέθανε το παιδί. Μου έκανε εντύπωση που οι γονείς ευχαρίστησαν τους νοσηλευτές, ενώ αντιμετώπιζαν τον αιφνίδιο θάνατο του παιδιού τους». Όπως πρόσθεσε, οι γονείς δεν εξέφρασαν παράπονο ότι άργησαν οι νοσηλευτές ή ότι δεν λειτουργούσε το οξύμετρο.

Ο παιδο-ογκολόγος Δημήτρης Δογάνης, αναφερόμενος στο πρώτο ιατροδικαστικό πόρισμα, το οποίο απέδιδε το θάνατο της Μαλένας σε ηπατική ανεπάρκεια, είπε στο δικαστήριο ότι «ακόμη και η κεραυνοβόλος ηπατική ανεπάρκεια θέλει χρόνο, θέλει ημέρες για να καταλήξει».

Πρόεδρος: Σας έχει τύχει κεραυνοβόλος ηπατική ανεπάρκεια;
Μάρτυρας: Όχι.
Πρόεδρος: Εσείς όταν μάθατε για την ιατροδικαστική τι σκεφτήκατε;
Μάρτυρας: Με βάση τα δεδομένα που είχα, δεν είναι ηπατική ανεπάρκεια.
Εισαγγελέας: Έχει υποστεί ανήλικο ηπατική ανεπάρκεια λόγω φαρμακευτικής τοξικότητας;
Μάρτυρας: Έχουμε τοξικότητα, γιατί -δυστυχώς- χορηγούνται βαριά φάρμακα στα παιδιά με λευχαιμία. Σίγουρα αναστρέψιμη, όμως. Είναι διαχειρίσιμη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «για να προηγηθεί τελικό στάδιο ηπατικής ανεπάρκειας, συνήθως θα πρέπει να είναι σε κωματώδη κατάσταση. Στην περίπτωση της Μαλένας δεν έχουμε κωματώδη κατάσταση. Ήταν αιφνίδιος ο θάνατός της».


Στην κατάθεσή της, η νοσηλεύτρια της ΜΕΘ Ευτέρπη Αγρανιώτη περιέγραψε την υπεράνθρωπη προσπάθεια ανάνηψης του κοριτσιού.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 24 Μαΐου.