Πληθώρα καταγγελιών δέχονται κάθε ημέρα οι αστυνομικοί για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 114 κλήσεις ημερησίως από θύματα που ζητούσαν τη βοήθεια των Αρχών.
Τα περιστατικά διαδέχονται το ένα το άλλο καθημερινά και για αυτό τον λόγο τις επόμενες ημέρες πρόκειται να λειτουργήσουν συνολικά 63 γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας από τα 18 που υπάρχουν σήμερα.


Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας πως κάθε νομός θα έχει τουλάχιστον ένα «ασφαλές σπίτι», μια οικία βραχείας φιλοξενίας, όπου θα μπορούν να μεταφέρονται τα θύματα μαζί με τα παιδιά τους.


Ενδοοικογενειακή βία: Σε τρεις εβδομάδες 2.376 κλήσεις και 898 συλλήψεις

Μόνο την περασμένη εβδομάδα, από τις 13 έως και τις 19 Μαΐου, οι αστυνομικοί δέχθηκαν 796 κλήσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, διαχειρίστηκαν 465 περιστατικά, συνέλαβαν 315 άτομα, ενώ σε 64 γυναίκες χορηγήθηκε κωδικός για την εφαρμογή «panic button». Υπενθυμίζεται ότι από τις 29 Απριλίου έως τις 12 Μαΐου οι αστυνομικοί ανταποκρίθηκαν σε 1.580 κλήσεις και προχώρησαν σε 583 συλλήψεις σε ολόκληρη τη χώρα.

«Η βία συνέβαινε πάντα πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά τώρα αποκαλύπτεται καθώς τα στόματα ανοίγουν», επεσήμανε στις δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1f92lycxoex)

Οι βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Στις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου βρίσκονται η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, για την οποία έχουν ληφθεί ήδη μέτρα, η αντιμετώπιση των τροχαίων -με το αρχηγείο να αναζητά ήδη αστυνομικούς που θέλουν να αποσπαστούν στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, ώστε να συμμετέχουν σε ελέγχους και στην επιτήρηση των οδικών δικτύων- αλλά και η αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει στη σύλληψη 161 ανηλίκων και σε 333 προσαγωγές. Φαίνεται πως οι πεζές περιπολίες, κυρίως άοπλων γυναικών αστυνομικών, αποδίδουν, με τους χώρους ελέγχου να αναπροσαρμόζονται διαρκώς, ανάλογα με τα περιστατικά που καταγγέλλονται στις Αρχές.