Έκκληση στους ηλικιωµένους να επικοινωνούν µε συγγενικά τους πρόσωπα προτού δώσουν χρήµατα για να... σώσουν τα παιδιά τους ή άλλα κοντινά πρόσωπα, έπειτα από δήθεν τροχαία δυστυχήµατα, κάνουν οι αστυνοµικοί.

*Διαβάστε εδώ: Βόλος: Στο νοσοκομείο δύο 17χρονοι μετά από κατανάλωση χαπιών - Τους εντόπισαν σε σχολείο

Τα κρούσµατα εξαπάτησης ηλικιωµένων από επιτήδειους έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από την καραντίνα κι έπειτα, µε τους ηλικιωµένους να πετούν ακόµη και από µπαλκόνια τσάντες µε χιλιάδες ευρώ στα µέλη συµµοριών που εµφανίζουν κοντινά τους πρόσωπα να έχουν εµπλακεί σε τροχαία και χρειάζονται άµεσα χρήµατα προκειµένου να... ξεµπλέξουν.

Η περίπτωση των δύο ανδρών, που προ ολίγων ηµερών εξαπάτησαν έναν ηλικιωµένο άνδρα και τον ώθησαν ώστε να τους ρίξει σακούλα µε 20.000 ευρώ από το µπαλκόνι του σπιτιού του, σε κοσµοπολίτικο νησί του Αιγαίου, ήταν µόνο ένα από τα δεκάδες περιστατικά που κάθε µέρα καταγγέλλονται στις αρχές.

Οι επ’ αυτοφώρω συλλήψεις δραστών γι’ αυτά τα αδικήµατα είναι ελάχιστες, ενώ οι περισσότεροι εντοπίζονται µετά την παρέλευση του αυτοφώρου, µε αποτέλεσµα να σχηµατίζεται σε βάρος τους δικογραφία και οι υποθέσεις να «βαλτώνουν» στα συρτάρια δικαστηρίων.


Σοκαριστικοί διάλογοι

Οι αστυνοµικές υπηρεσίες σε ολόκληρη τη χώρα ζητούν από τους πολίτες να µη δίνουν ποτέ χρήµατα για να σώσουν τα παιδιά τους ή άλλα κοντινά τους πρόσωπα.

«Οι γιατροί δεν χρειάζονται άµεσα λεφτά για να πραγµατοποιήσουν µια επέµβαση ούτε υπάρχει περίπτωση να ‘‘λαδώνονται’’ αστυνοµικοί για να ‘‘ξεχάσουν’’ ένα τροχαίο στο οποίο είτε τραυµατίστηκε είτε πέθανε κάποιος άνθρωπος», τονίζουν οι αστυνοµικοί, ζητώντας από τους ηλικιωµένους να είναι προσεκτικοί.

Έκκληση της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να επικοινωνούν πρώτα με τα συγγενικά τους πρόσωπα – Πώς δρουν τα κυκλώματα εντός και εκτός Ελλάδας

Οι επιτήδειοι άλλες φορές καλούν τυχαία νούµερα, άλλες φορές γνωρίζουν ποιοι είναι οι στόχοι τους. Πάντα εµφανίζεται αρχικά ένας άνθρωπος που είτε δηλώνει αστυνοµικός είτε γιατρός και προσπαθεί να τους πει ότι το παιδί τους ή κάποιο κοντινό τους πρόσωπο έχει εµπλακεί σε τροχαίο.

Οι κλήσεις αυτές γίνονται συνήθως απογευµατινές και νυχτερινές ώρες, ώστε τα θύµατα να πιαστούν εξαπίνης. Κατά τη διάρκεια της κλήσης, ένα άτοµο που κλαίει, ανάλογα µε το εάν έχουν αγόρι ή κορίτσι τα θύµατα, εµφανίζεται στην άλλη γραµµή της τηλεφωνικής σύνδεσης. Κλαίει γοερά και ζητά τη βοήθεια των γονιών.

Συνήθως, οι ηλικιωµένοι πάνω στο σοκ δεν µπορούν να καταλάβουν εάν η τρεµάµενη φωνή που τους µιλά είναι του δικού τους ανθρώπου ή όχι. «∆ώσε τα λεφτά τώρα, γιατί το µικρό κορίτσι που χτύπησα θα πεθάνει εάν δεν χειρουργηθεί κι εγώ θα πάω στη φυλακή», είναι µία από τις προσφιλείς ατάκες των απατεώνων.


Πρόσφορο έδαφος

Σύµφωνα µε τα έως τώρα στοιχεία που προκύπτουν από την αστυνοµική έρευνα αυτών των περιπτώσεων, οι περισσότεροι δράστες κινούνται εντός Ελλάδας και πηγαίνουν όπου βρίσκουν «πρόσφορο έδαφος», θύµατα δηλαδή.

Υπάρχουν όµως και οι εγκέφαλοι συµµοριών, οι οποίοι κάνουν τα τηλεφωνήµατα από τη Βουλγαρία και άλλες γειτονικές -προς εµάς- χώρες και χρησιµοποιούν συνεργούς τους για να παραλάβουν τα χρήµατα.

Οι απατεώνες χρησιµοποιούν κάθε τρόπο για τη µεταφορά των χρηµάτων, ακόµη και ταξί, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι οδηγοί δεν γνωρίζουν τι έχει συµβεί. Τους µισθώνει άγνωστος για να παραλάβει ένα δέµα από κάποιο σπίτι και τους ζητά να το µεταφέρουν στην Αθήνα, ως ασυνόδευτο, σε µια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να συλληφθούν.

Οι αστυνοµικοί έχουν προχωρήσει στη σύλληψη δεκάδων απατεώνων, οι οποίοι ωστόσο λόγω των µικρών χρηµατικών ποσών και των µεµονωµένων περιπτώσεων δεν δικάζονται για εγκληµατική οργάνωση και έτσι αφήνονται ελεύθεροι, συνεχίζοντας φυσικά ανενόχλητοι το έργο τους.


∆υσκολίες στις έρευνες

Το πρόβληµα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι σπάνια επιβεβαιώνεται πως εµπλέκονται οι κατηγορούµενοι σε παραπάνω από µία περιπτώσεις εξαπάτησης. Αυτό συµβαίνει διότι χρησιµοποιούν περισσότερες από µία τηλεφωνικές συνδέσεις και φυσικά επειδή πάντοτε υπάρχουν και συνεργοί. Με αυτό τον τρόπο κατηγορούνται απλώς για απάτη µε µικρό χρηµατικό όφελος, που συνήθως επισύρει ποινή φυλάκισης που εξαγοράζεται.

Για τη φυλάκισή τους χρειάζεται να συλληφθούν για απάτες µεγάλων χρηµατικών ποσών ή απανωτών περιστατικών εξαπάτησης, µε τη µορφή οργανωµένης συµµορίας.

Ακόµη ένα στοιχείο που δυσκολεύει την αστυνοµική έρευνα είναι πως οι απατεώνες δεν χτυπούν σε µεγάλα αστικά κέντρα, αλλά σε µικρότερες -πληθυσµιακά- περιοχές, όπου τα θύµατα δεν είναι ενήµερα γι’ αυτού του είδους τις κοµπίνες. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις τα παιδιά των ηλικιωµένων βρίσκονται µακριά, στην Αττική ή σε άλλες µεγαλουπόλεις, και συνεπώς δεν έχουν συνεχή επικοινωνία, οπότε τα θύµατα γίνονται ακόµη πιο ευάλωτα στο άκουσµα τέτοιων ειδήσεων.

Εντύπωση πάντως προκαλεί πως ακόµη και σήµερα υπάρχουν τόσο πολλοί ηλικιωµένοι που κρύβουν στα σπίτια τους τόσο µεγάλα χρηµατικά ποσά. Από 5.000 ευρώ έως και 80.000 ευρώ είναι το σύνηθες εύρος των ποσών που δίνουν στους επιτήδειους τα θύµατα, χρήµατα τα οποία έχουν κρυµµένα σε σεντούκια, κάτω από στρώµατα, πίσω από ντουλάπες, για µια δύσκολη ώρα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή της Κυριακής» στις 19/05/2024